Keçi Peyniri

Keçi Peyniri

Keçi Peyniri: Öncelikle keçi sütünün yararlarını bilmek gerekir. Bu nedenle keçi peyniri için de aynı durum söz konusu. Keçi peyniri çok lezzetli bir tadı vardır. Tesiri yüksek asitler ile çok hızlı çökeldiği için küçük çocukların özelliklede sindirim sıkıntısı olanların beslenmesinde çok önemli rol oynar. Diğer sütlerden yapılmış peynirlere oranla daha çok esansı, yağ, A ve B vitamini, kalsiyum, fosfor, magnezyum, selenyum, potasyum, içeriği oldukça fazla olarak vardır.

Keçi Peyniri Hakkında Bilinmesi Gerekenler;

  • Keçi peyniri içeriğinde çok miktarda fosfat olduğu için balık ve et yemeyen insanlarda fosfat noksanlığından dolayı görülen rahatsızlıkların olmasını önlemektedir.
  • Keçi peyniri sadece Ülkemizde değil dünyanın çeşitli ülkelerinde de çeşitli isimlerle, üretimi yapılmaktadır. . İspanya, Fransa ve Portekiz gibi ülkelerde üretimi oldukça fazladır.
  • Keçi peyniri yapma işlemine başlamadan evvel ilk adım olarak sağımı yapılmış keçi sütünün çok temiz bir süzekten süzülmesidir.
  • Daha sonra sütü pastörize etme işi için, farklı boylarda iki tencere lazım olacaktır. Öncelikle yapılması gereken Büyük tencerenin içerisine suyu koyup kaynaması gerek. Su kaynadıktan sonra küçük bir tencereyi su dolu olan büyük tencerenin içerisine oturtarak küçük tencerenin içine keçi süzülmüş olan keçi sütünü koyuyoruz. Küçük tenceredeki sütün ısısını yükseltiyoruz. Özellikle bu sürede bir termometre ile sütü devamlı olarak ısısını ölçerek sütün 65 dereceye çıkmasını bekliyoruz.
  • Isısı 65 dereceyi bulan sütü yarım saat süresince bu ısıda kalmasını sağlamalıyız.
  • Keçi sütü Yarım saat sonunda büyükçe bir tencerenin içerisine buz koyduktan sonra içinde keçi sütü bulunan tencereyi buz dolu olan tencerenin içine yerleştirmeliyiz ve soğutma işlemini kısa zamanda olmasını sağlamalıyız. Soğutma işi tamamlandıktan sonra sütün olması gereken sıcaklık 30 derece. Keçi Sütü 30 dereceye geldiğinde pastörize olma işlemi tamamlanmaktadır.
  • Keçi Peyniri Peynir kültürü nasıl hazırlanması;
  • Keçi peynirinin kültürünü hazırlamak için bu peynirden bir miktar alıp 1,5 ile 2 bardak sütün içine aktarıyoruz. Daha sonrasında aynı yoğurt mayalar gibi üzerini ve etrafını iyice sararak yaklaşık olarak 8 saat bekletmeliyiz. Keçi sütü bekleme sonunda süt içerisindeki peynirin tesiri ile katılaşacaktır.
  • Elde ettiğimiz pastörize keçi sütünden peynir yapmak için sütün %1,5’u oranında daha önce elde ettiğimiz peynir kültürü kullanıyoruz.
  • Peynir kültürü ile iyice karıştırdığımız tencere dolusu sütün kapağını kapatıp yine yoğurt mayalamada olduğu gibi tencereyi kalın bir bezle sarıyoruz. Bu süre Yaklaşık olarak 1 saat sonra sütün kıvam alması ile sütten teleme elde etme işlemine başlıyoruz.
  • Peynir mayasını bir kapta bir az su ile karıştırıp homojen bir kıvam almasını sağladıktan sonra.
  • Mayayı sütün içine aktardıktan sonra tencereyi birkaç dakika bir çömçeyle karıştırmalıyız. Arkasından tencerenin kapağını kapatıp, etrafını iyice sarıp mayalanma işleminin olması için beklemeliyiz. Mayalanma zamanı yaklaşık 2 saat olmalıdır
  • 2 saat bekledikten sonra peynirin durumu kontrol edilmelidir. Oluşan peynir telemesi parmak ucuyla kontrol edildikten sonra, Eğer parmaktan pürüzsüz olarak akıyorsa ve altında koyu yeşile yakın bir su oluşmuşsa peynir yapım işi olmuştur.
  • Daha sonra Oluşan teleme ince bir süzek bezine sarılarak temiz bir yere asılıp süzülmesi beklenmelidir. Daha sonra kalıplara alınabilir ve üzeri tuzlanır.
  • Keçi peyniri kalıplara alındıktan sonra üzerlerine dikkatli bir şekilde ağırlıklar koyup iyice suyunu ataması ve sıkı bir şekil alması sağlanmalıdır.
  • Elde ettiğimiz keçi peynirinin süzme işinin tamamlandığından peynirleri tuzlu su ile hazırlanan salamura suyuna itinalı bir şekilde koymalıyız. 2 saat süren salamuranın ardından peynirleri salamura suyundan çıkartmalıyız
  • Salamura su banyosundan alınan peynirleri temiz ızgara telinin üstüne dizip ve oda sıcaklığında 6-7 saat dinlendirmeliyiz.
  • Daha sonra suyunu çekip kurumaya başlayan peynirleri ızgara teli ile birlikte buzdolabına alıp üzerini kapatmalıyız
  • Keçi peynirini bir gün sonra dolaptan alarak dış kısmını tuzlayarak, peynirleri dilim şeklinde 5 litre suya yarım kilo tuz ile hazırladığımız salamuraya koyup işlemi tamamlıyoruz. Afiyet olsun.

Son Güncelleme : 22.09.2018 16:31:34
Keçi Peyniri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Keçi Peyniri Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Keçi Peyniri"
23 yaşındayım ve keçi peynirini ilk defa yedim cak İnek peyniri ne göre biraz daha kokulu olduğunu hissettim ancak diğer insanlar herhangi bir kokunun olmadığından bahsediyor Ben ise bir koku alıyorum keçi peynirleri İnek peynirine göre daha mı kokulu olur
Gavs . 03.11.2018 22:52:14
CEVAP YAZ
Peynir Tatlısı
Peynir Tatlısı
Peynir Tatlısı, Diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken püf noktalarını çok iyi bilmek gerekir. Yapımı son derece basit ancak bir o kadar dikkat gerek...
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkanlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum, Kars, Iğdır ve Ardahan yöresinin lezzetlerinden bir tanesidir. Daha çok bahçeye kurulan kazanlarda kayn...
Erzincan Tulum Peyniri
Erzincan Tulum Peyniri
Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta bazı Avrupa devletlerine kadar yayılmış olan, bir peynir türüdür. Yapım aşaması çok zahmetli olsa da yeme...
Civil Peyniri
Civil Peyniri
Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile beraber salatalarda, soslarda, eriştelerde, çorbalarda gibi. Bu kadar çeşitli olan peynirin çeşitleride oldukça fazladır. Kaşar p...
Van Otlu Peynir
Van Otlu Peynir
Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünün peynir yapımında kullanılması ile ün kazanan bu süt ürünü geniş bir coğrafyaya ün salmıştır...
Peynir Altı Suyu Tozu
Peynir Altı Suyu Tozu
Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağlı olarak geri kalan bileşimin, yani peynir altı suyunun toz haline getirilmiş şeklidir. Peynir çeş...
Eski Kaşar Peyniri
Eski Kaşar Peyniri
Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri keşfettiği düşünülmektedir. Eski kaşar peynirlerinin üzerinde küf oluşabilir. Eğer içerisinde ...
Kolot Peyniri
Kolot Peyniri
Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karadenizliler bu peyniri farklı şekilde yani eriterek tüketir. Kolot peyniri bazılarının muhlama bazıl...
Van Peyniri
Van Peyniri
Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeşit şifalı ot ile hazırlanır. Van peyniri içerisinde en çok sirimo, mende, sirik, heliz gibi y...
Peynir Salamurası
Peynir Salamurası
Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine peynirleri dilim dilim kesip içine yerleştirerek muhafaza altına alabiliriz. Peynir yapımında t...
Tuzsuz Lor Peyniri
Tuzsuz Lor Peyniri
Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer peynirler gibi marketlerde ambalaj içinde veya açık olarak satışa sunulmaktadır. Fakat evde ...
Tatlı Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzetli ve çok amaçlı çeşitlerinden birisi lor peyniridir. Tatlı lor peyniri, evde yapmaya ve tüke...

 

Peynirli Salata
Evde Sirkeyle Peynir Yapımı
Evde Tulum Peyniri Nasıl Yapılır
Mihaliç Peyniri
Peynir Hastalığı
Gouda Peyniri
Deri Peyniri
Otlu Peynir
Erzurum Peyniri
Parmesan Peyniri
Pizza Peyniri
Peynir Mayası
Kaşar Peyniri
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
İsli Peynir
Edam Peyniri
Süzme Peynir
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Peynir Tatlısı
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Erzincan Tulum Peyniri
Civil Peyniri
Van Otlu Peynir
Peynir Altı Suyu Tozu
Eski Kaşar Peyniri
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Popüler İçerik
Peynir Mayası
Peynir Mayası
Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedi...
Kaşar Peyniri
Kaşar Peyniri
Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak pey...
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanıla...
İsli Peynir
İsli Peynir
İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ...
Edam Peyniri
Edam Peyniri
Edam peyniri: Peynir tabiki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile...
Süzme Peynir
Süzme Peynir
Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biride süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekme...
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baştacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019