Hellim Peyniri

Hellim Peyniri

Hellim peyniri, adını Kıbrıs ile duyurmuş olan sıkı bir yapıya sahip bir peynir türüdür. Kıbrıs'ta en fazla tüketilen peynir budur. Ortalama olarak ülkede kişi başına sekiz kilo hellim peyniri tüketimi vardır. Günümüzde ülkemizde dahil olmak üzere pek çok ülkede peynir pazarında hellimin adını duymaya başladık Rengi beyaza çalan sarı olan bu peyniri ızgarada ya da yağsız tavalarda kızartarak tüketebilirsiniz. Lezzeti kendine has olan bu yöresel peynir ülkemizde de güney illerimizde üretilmektedir. Bol tuzlu suda salamura edilen bu peynirin yapısı da serttir. Bu yüzden hellim peyniri tuzlu olur. Üretim aşamasından genellikle keçi sütü kullanılır. Nadir olarak naneli olarak ta üretilebilir. Hellim peynirinin en fazla tercih edilenin inek sütü ve keçi sütü karışımından yapılanıdır. Bu peynir lezzetini uzun süre koruduğu için ve dayanma süresi uzun olduğu için çok tercih edilir. Genellikle bir yıl dayanma süresi vardır. Ancak sadece inek sütüyle yapıldığında, hızlı tüketilmelidir. Bu tür peynirin lezzeti de diğeri gibi olmaz.

Hellim peyniri nasıl yapılır?

Hellim peyniri yapımında kullanılan sütle keçi, koyun ve çiğ inek sütüdür. Uzun süre tazeliğini koruyan koyun ve keçi sütü ile yapılan peynirler daha lezzetlidir. İnek sütü kullanıldığında peynirin raf ömrü de kısalır, lezzeti farklı olur. Pastörize edilmeyen çiğ süt belirli bir sıcaklığa kadar ısıtılır ve soğuduktan sonra mayalanma aşamasına geçilir. Sütte pıhtılaşma başladığında, parçalara ayrılarak baskı işlemi uygulanır. Bu aşamanın ardından peynirin yüzeyi tuzlanır ve salamura edilir. Salamuradaki peynirler 7-10 günün sonunda vakumlu ambalajlara konularak satışa hazır hale getirilir.

Hellim peyniri nasıl tüketilir?

Hellim peynirinin tüketimi kahvaltıdan, ana yemeklere kadar her öğünde tercih edilir. Parçalara ayrılan hellim peyniri tavada ya da ızgarada kızartılabilir. Peynirin erime özelliği yüksek olduğundan dolayı, kendi yağıyla rahatlıkla kızarabilir. Ayrıca peyniri rendeleyerek köftelerin içinde de kullanabilirsiniz. Bu peynirin kökeni olan Kıbrıs'ta özel bir tüketim şekli de vardır. Lavaş ekmeği kesilerek arasında hellim peyniri konulur. Bu fırında pişirilir ve börek şeklinde ikram edilir. Ülkemizde hellim peynirinin kullanımı daha çok kahvaltılarda kızartılarak olur. Ayrıca çorbalarda, makarna çeşitlerinde ve salataların içinde de kullanılabilir.

Hellim peyniri nasıl kızartılır?

Hellim peyniri salamura içinde olduğu için tadı tuzlu olur. Bu nedenle dilimler halinde kesildikten sonra biraz suda bekletirseniz, fazla tuzu gidecektir. Dilimlediğiniz peynirin kızarırken kurumaması için çok ince olmaması gerekir. Ayrıca fazla kalın da kesmemelisiniz. Kalın olursa peynirin içi de pişmeyebilir. Hatta peynire bıçakla çizikler atarak, daha iyi pişmesini sağlayabilirsiniz. Hellim peyniri sade olarak yağsız tavada kızartılabilir. Arzu ederseniz un, yumurta, galeta unu ve damak tadınıza uygun baharatlarla hazırladığınız sosa batırarak ta peyniri kızartabilirsiniz. Hellim peyniri kızardıktan sonra sıcak servis edilmelidir. Yanında maydanoz, domates eşliğinde ikramınızı yapabilirsiniz.
Son Güncelleme : 09.11.2018 02:43:24
Hellim Peyniri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Hellim Peyniri Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Hellim Peyniri"
Ben bu sene üniversite eğitimim inçin Kıbrıs’ı kazandım. Farklı bir kültüre gideceğim içinde aslında çok heyecanlıyım. Kıbrıs’ı tanımaya yeni yeni başladım ve buranın kendine has hellim peynirini yedim. Hellim peyniri çok lezzetli ve mangalda da pişen bir peynir çeşiti. Ben memlekette hiç görmedim. Hellim peyniri yapmak kolay mı?
Ali Berk . 31.10.2018 07:12:41
CEVAP YAZ
Peynir Tatlısı
Peynir Tatlısı
Peynir Tatlısı, Diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken püf noktalarını çok iyi bilmek gerekir. Yapımı son derece basit ancak bir o kadar dikkat gerek...
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkanlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum, Kars, Iğdır ve Ardahan yöresinin lezzetlerinden bir tanesidir. Daha çok bahçeye kurulan kazanlarda kayn...
Erzincan Tulum Peyniri
Erzincan Tulum Peyniri
Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta bazı Avrupa devletlerine kadar yayılmış olan, bir peynir türüdür. Yapım aşaması çok zahmetli olsa da yeme...
Civil Peyniri
Civil Peyniri
Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile beraber salatalarda, soslarda, eriştelerde, çorbalarda gibi. Bu kadar çeşitli olan peynirin çeşitleride oldukça fazladır. Kaşar p...
Van Otlu Peynir
Van Otlu Peynir
Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünün peynir yapımında kullanılması ile ün kazanan bu süt ürünü geniş bir coğrafyaya ün salmıştır...
Peynir Altı Suyu Tozu
Peynir Altı Suyu Tozu
Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağlı olarak geri kalan bileşimin, yani peynir altı suyunun toz haline getirilmiş şeklidir. Peynir çeş...
Eski Kaşar Peyniri
Eski Kaşar Peyniri
Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri keşfettiği düşünülmektedir. Eski kaşar peynirlerinin üzerinde küf oluşabilir. Eğer içerisinde ...
Kolot Peyniri
Kolot Peyniri
Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karadenizliler bu peyniri farklı şekilde yani eriterek tüketir. Kolot peyniri bazılarının muhlama bazıl...
Van Peyniri
Van Peyniri
Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeşit şifalı ot ile hazırlanır. Van peyniri içerisinde en çok sirimo, mende, sirik, heliz gibi y...
Peynir Salamurası
Peynir Salamurası
Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine peynirleri dilim dilim kesip içine yerleştirerek muhafaza altına alabiliriz. Peynir yapımında t...
Tuzsuz Lor Peyniri
Tuzsuz Lor Peyniri
Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer peynirler gibi marketlerde ambalaj içinde veya açık olarak satışa sunulmaktadır. Fakat evde ...
Tatlı Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzetli ve çok amaçlı çeşitlerinden birisi lor peyniridir. Tatlı lor peyniri, evde yapmaya ve tüke...

 

Peynirli Salata
Evde Sirkeyle Peynir Yapımı
Evde Tulum Peyniri Nasıl Yapılır
Mihaliç Peyniri
Peynir Hastalığı
Gouda Peyniri
Deri Peyniri
Otlu Peynir
Erzurum Peyniri
Parmesan Peyniri
Pizza Peyniri
Peynir Mayası
Kaşar Peyniri
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
İsli Peynir
Edam Peyniri
Süzme Peynir
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Peynir Tatlısı
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Erzincan Tulum Peyniri
Civil Peyniri
Van Otlu Peynir
Peynir Altı Suyu Tozu
Eski Kaşar Peyniri
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Popüler İçerik
Kaşar Peyniri
Kaşar Peyniri
Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak pey...
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanıla...
İsli Peynir
İsli Peynir
İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ...
Edam Peyniri
Edam Peyniri
Edam peyniri: Peynir tabiki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile...
Süzme Peynir
Süzme Peynir
Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biride süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekme...
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baştacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019