Peynir Eritmesi

Peynir Eritmesi

Peynir eritmesi; denilince akla ilk olarak sıcağı gördüğünde uzayan yağlı peynir gelir. Birbirinden lezzetli ve orjinal peynirleriyle ün salmış Ülkemiz de her yörenin kendine has peynir çeşidi bulunmaktadır. Aslından peynirin ana malzemesinin inek, koyun veya manda sütü olduğu düşünüldüğünde peynirin tadının farklı olması insana biraz tuhaf geliyor. Fakat sanırım lezzetin sırrı peynirin yapım şeklinde ve kullanılan sütün lezzetinde gizlenmektedir. Özellikle yeşilliğin bol olduğu yörelerde sütün kalitesi de artmaktadır. Tabi yeşillik denilince akla Karadeniz yöresi gelir. Uçsuz bucaksız yeşillikte yayılan hayvanların sütü de bir o kadar lezzetli olmaktadır. Karadeniz Bölgesi'nde hayvanı olan halkın büyük bir çoğunluğu peynirini kendisi üretmektedir. Yine kurulan peynir fabrikasında da yöreye ait özel peynirler üretilerek satışa sunulmaktadır. Karadeniz'de muhlama olarak bilinen peynir eritmesi de bu peynirlerden bir tanesiyle yapılmaktadır. Karadeniz peynir eritmesi karotu peyniriyle yapılır. Bu peynir muhlama peyniri olarak da satılmaktadır. Ancak bunun yerine yağlı çeçil peyniri, tel peyniri veya normal kaşar peynir de kullanabilirsiniz. Peynir eritmesinin güzel olması için sırrı peynirin lezzetli olması gerekir. Bunun için özellikle bol yağlı ve eridiğinde katılaşmayan peynir tercih edilmelidir. Peynir eritmesi özellikle kahvaltıda ve Ramazan sofralarında banılarak yenilebilecek harika bir lezzettir. Fakat mutlaka sıcak olarak servis edilmesi ve servis için pişirilen tavanın kullanılması gerekir. Böylece soğumadan ikram edilmesi kolaylaşır. Tabi peynir eritmesi banılarak yeneceği için yanında taze çıtır çıtır ekmek veya pide olması gerekir. Eğer mısır unuyla aranız iyiyse mısır ekmeğini de tercih edebilirsiniz. Şimdiden herkese kolay gelsin...

Peynir eritmesi için gerekli olan malzemeler:
  • 200 gr. karotu peyniri,
  • 1 yemek kaşığı tereyağı,
  • 1 fiske tuz,
  • 1 yemek kaşığı doğal mısır unu,
  • Yarım çay bardağı soğuk su.
Peynir eritmesi hazırlanışı:

Bakır veya yapışmaz bir tavanın içine tere yağını atın ve kısık ateşte rengi değişinceye kadar eritin. İçine tuz ve mısır ununu ilave edip kısık ateşte yaklaşık 2-3 dakika boyunca sürekli karıştırarak pişirin. Mısır unun rengi döndüğünde üzerine suyu ilave edip arkasından da ufalanmış karotu peynirini ekleyin. Arık karıştırma işlemini bırakın ve peynirin erimesini bekleyin. Peynir tamamen eridiğinde tavayla sıcak olarak servis edin. Arzu ederseniz peynir eritmesinde yukarıda sayılan peynir türlerini kullanabileceğiniz gibi mısır unu kullanmadan da yapabilirsiniz. Bunun için tere yağı eridikten sonra yaklaşık 2 yemek kaşığı suyla peyniri içine ilave edip eritmeniz yeterli olacaktır. Şimdiden herkese afiyet olsun...
Son Güncelleme : 15.10.2018 15:16:28
Peynir Eritmesi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Peynir Eritmesi Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Peynir Eritmesi"
İyi günler Karadenizden misafirlerim geldi hazır onlar buradayken peynir eritmesi tarifi yapmalarını istedim çok özlemiştim. Fakat oranın peyniri olmadığı için aynı tadı bulmanın zor olduğunu söylüyorlar. Acaba yöresel peynir yerine kaşar peyniri kullansam olur mu? Lütfen bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim.
Yeşim . 11.09.2018 12:38:47
CEVAP YAZ
Peynir Tatlısı
Peynir Tatlısı
Peynir Tatlısı, Diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken püf noktalarını çok iyi bilmek gerekir. Yapımı son derece basit ancak bir o kadar dikkat gerek...
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkanlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum, Kars, Iğdır ve Ardahan yöresinin lezzetlerinden bir tanesidir. Daha çok bahçeye kurulan kazanlarda kayn...
Erzincan Tulum Peyniri
Erzincan Tulum Peyniri
Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta bazı Avrupa devletlerine kadar yayılmış olan, bir peynir türüdür. Yapım aşaması çok zahmetli olsa da yeme...
Civil Peyniri
Civil Peyniri
Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile beraber salatalarda, soslarda, eriştelerde, çorbalarda gibi. Bu kadar çeşitli olan peynirin çeşitleride oldukça fazladır. Kaşar p...
Van Otlu Peynir
Van Otlu Peynir
Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünün peynir yapımında kullanılması ile ün kazanan bu süt ürünü geniş bir coğrafyaya ün salmıştır...
Peynir Altı Suyu Tozu
Peynir Altı Suyu Tozu
Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağlı olarak geri kalan bileşimin, yani peynir altı suyunun toz haline getirilmiş şeklidir. Peynir çeş...
Eski Kaşar Peyniri
Eski Kaşar Peyniri
Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri keşfettiği düşünülmektedir. Eski kaşar peynirlerinin üzerinde küf oluşabilir. Eğer içerisinde ...
Kolot Peyniri
Kolot Peyniri
Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karadenizliler bu peyniri farklı şekilde yani eriterek tüketir. Kolot peyniri bazılarının muhlama bazıl...
Van Peyniri
Van Peyniri
Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeşit şifalı ot ile hazırlanır. Van peyniri içerisinde en çok sirimo, mende, sirik, heliz gibi y...
Peynir Salamurası
Peynir Salamurası
Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine peynirleri dilim dilim kesip içine yerleştirerek muhafaza altına alabiliriz. Peynir yapımında t...
Tuzsuz Lor Peyniri
Tuzsuz Lor Peyniri
Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer peynirler gibi marketlerde ambalaj içinde veya açık olarak satışa sunulmaktadır. Fakat evde ...
Tatlı Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzetli ve çok amaçlı çeşitlerinden birisi lor peyniridir. Tatlı lor peyniri, evde yapmaya ve tüke...

 

Peynirli Salata
Evde Sirkeyle Peynir Yapımı
Evde Tulum Peyniri Nasıl Yapılır
Mihaliç Peyniri
Peynir Hastalığı
Gouda Peyniri
Deri Peyniri
Otlu Peynir
Erzurum Peyniri
Parmesan Peyniri
Pizza Peyniri
Peynir Mayası
Kaşar Peyniri
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
İsli Peynir
Edam Peyniri
Süzme Peynir
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Peynir Tatlısı
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Erzincan Tulum Peyniri
Civil Peyniri
Van Otlu Peynir
Peynir Altı Suyu Tozu
Eski Kaşar Peyniri
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Popüler İçerik
Kaşar Peyniri
Kaşar Peyniri
Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak pey...
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanıla...
İsli Peynir
İsli Peynir
İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ...
Edam Peyniri
Edam Peyniri
Edam peyniri: Peynir tabiki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile...
Süzme Peynir
Süzme Peynir
Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biride süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekme...
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baştacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019