Kaynamış Sütten Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Kaynamış Sütten Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Kaynamış sütten peynir yapımı, için sütün kestirilmesi gerekir. Peynir kalsiyum açısından zengin bir besin maddesidir. Fakat doğru peynir tercih edilmediği takdirde bir o kadar da sağlıksız olabilir. Brusello adı verilen ve halk arasında da peynir hastalığı olarak bilinen hastalığın temel sebebi pastörize edilmemiş peynir tüketimidir. Bu peynir türlerinde oluşan bakteri iskelet sistemini etkiler ve hasta tedavi edilmediği takdirde yürüyememe riskiyle karşı kaşıya kalabilir. İşte bu nedenle peynir seçerken mümkün olduğu kadar bildiğiniz markaları tercih etmeye çalışın. Eğer kırsalda üretilen peynirlerden alıyorsanız peynirin iyice kaynatılmış sütten yapıldığına emin olmanız gerekir. Tabi evde kendi imkânlarınızı kullanarak daha sağlıklı ve doğal peynirler üretebilirsiniz. Bunun için kaynamış süt dışında peynir mayası veya peyniri kesmek için bazı malzemelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu malzemelerin başında yoğurt, sirke, limon suyu ve tuz gelmektedir. En çok tercih edileni limondur. 1 litre sütü kesmek için yaklaşık 1 adet limonun suyunu kullanmanız gerekir. Bu şekilde kaynatılmış süt kestirilerek yapılacak peynir lor peyniri olarak bilinir. Eğer maya kullanarak yaparsanız yağlı ve daha farklı peynir türlerini de kolaylıkla yapabilirsiniz. Fakat kaynamış sütten peynir mayası kullanarak peynir yapmak zordur. Peynir mayası ılıtılmış çiğ süt kullanılarak yapılır ve daha sonra pastörize edilir. Ancak evde de pişmiş sütle sirke ve tuz kullanarak lor peyniri dışında köy peyniri yapabilirsiniz.

Kaynamış sütten peynir yapımı için gerekli malzemeler
  • 3 litre süt,
  • 1 çorba kaşığı tuz,
  • 1/2 çay bardağı üzüm sirkesi.
Kaynamış Sütten Peynir Nasıl Yapılır?

Kaynamış sütten peynir yapımı için doğal ve temiz olduğundan emin olduğunuz sütü iyice kaynatın. Daha sonra içine tuz ve sirkeyi ilave edip sütün kesilmesi için kaynatma işlemine devam edin. Bu aşamada sürekli karıştırmaya özen gösterin. Derin bir tencerenin içine sadece bu iş için ayrılmış temiz tülbent parçasını yerleştirin ve sıcak peynir kesiğini tülbentin içine yavaşça boşaltın. Peynir altı suyu adı verilen yeşil su süzüldüğünde peyniri tülbentin içinde iyice sıkıştırıp bir başka kaba yerleştirin. Üzerine ağırlık yapacak ve şekil almasına yardımcı olacak bir malzeme koyarak yaklaşık 3 saat bu şekilde bekletin. Büyük bir cam kavanozun içine peynir altı suyunu boşaltın. İçine 1 yemek kaşığı tuz ilave edip karıştırın. Suyun içine peynir yerleştirileceği için kavanozun yaklaşık 1/3'ünün boş kalması gerekir. Suyu iyice süzülen peyniri kare şeklinde dilimleyin ve tuzlu peynir altı suyunun içine yerleştirin. Daha sonra kapağını kapatarak serin bir yerde muhafaza edin. Sağlıklı ve doğal kaynatılmış sütten peynir yapımı bu kadar kolay.

Kaynamış Sütten Peynir Yapımı Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Tulum Peyniri Kaç Kalori?dir?

Tulum Peyniri Kaç Kalori?dir?

Kaşar Peyniri Kalori Değeri

Kaşar Peyniri Kalori Değeri

Zeytin Peynir Tüketimi

Zeytin Peynir Tüketimi

Popüler İçerikler

Editörün Seçtiği

Peynir Kaç Kalori?

Peynir Kaç Kalori?

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Künefe Peyniri Nasıl Yapılır?

Künefe Peyniri Nasıl Yapılır?

Evde Krem Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Evde Krem Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Van Peyniri Tüketimi

Van Peyniri Tüketimi

Beyaz Peynir Kalori Değeri

Beyaz Peynir Kalori Değeri

Tuzsuz Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Tuzsuz Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Şirden Mayalı Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Şirden Mayalı Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Beyaz Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Beyaz Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Light Peynir Faydaları Nelerdir?

Light Peynir Faydaları Nelerdir?

Kıbrıs Peyniri ve Özellikleri Nelerdir?

Kıbrıs Peyniri ve Özellikleri Nelerdir?

Kolot Peyniri Nasıl Yapılır?

Kolot Peyniri Nasıl Yapılır?

Tost Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Tost Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Üretiminde Dikkat Edilecek Unsurlar

Peynir Üretiminde Dikkat Edilecek Unsurlar

Lor Peyniri Kalori Değeri

Lor Peyniri Kalori Değeri

Pastörize Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Pastörize Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Mıhlama Peyniri Yapımı

Mıhlama Peyniri Yapımı

İsviçre Peyniri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

İsviçre Peyniri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Sütaş Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Sütaş Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Altı Suyu Faydaları Nelerdir?

Peynir Altı Suyu Faydaları Nelerdir?

Mozzarella Peyniri Özellikleri

Mozzarella Peyniri Özellikleri

Emmental Peyniri Nasıl Yapılır?

Emmental Peyniri Nasıl Yapılır?

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6