Kars Peyniri Çeşitleri Nelerdir?
08 Temmuz 2024

Kars Peyniri Çeşitleri Nelerdir?

Kars Peyniri

Kars peyniri, Türkiye'nin en meşhur peynir çeşitlerinden biridir. Ülkemizin her yöresinde birbirinden farklı onlarca peynir çeşidi yapılmaktadır. Peynirin ana maddesi süt olmakla birlikte, her yörenin peynirinin lezzeti farklı olabilir. Bu farkın sırrı, peynirin yapım aşamasında gizlidir. Kars peyniri denilince akla ilk olarak kaşar peyniri gelir. Kaşar peyniri de kendi içinde farklılaşmaktadır. Bunlardan bazıları eski kaşar peyniri, tekerlek kaşar veya normal kaşar peyniridir. Kars peynirlerinin en önemli özelliği bol sütle yapılmasıdır. Bu nedenle de kalsiyum açısından son derece zengindir. Uzun ömürlü olan kaşar peynirini saklamak zor değildir. Hatta miktar fazla olduğunda uygun gördüğünüz ebatlarda dilimlere ayırarak derin dondurucuda gönül rahatlığıyla muhafaza edebilirsiniz. Ancak Kars peyniri sadece kaşar peynirinden ibaret değildir. Temel geçim kaynağı hayvancılık ve tarım olan bu yörede başka peynir türleri de yapılmaktadır. Bunlardan bazıları aşağıda sıralanmaktadır.


  • Çeçil Peyniri: Kars'ta, Erzurum ve Ardahan illerinde de sıkça yapılan çeçil peyniri üretilmektedir. Çeçil peyniri modern adıyla örgü peyniri olarak bilinir. Tek farkı, örmeden dağınık olarak yapılmasıdır. Bu peynir, peynir mayası kullanılarak yapılır. Mayalanan süt sürekli karıştırılır ve elde uzatılarak tane tane ayrılması sağlanır. Daha sonra ipe gerilir ve biraz bekletildikten sonra uygun koşullarda saklanır. Çeçil peyniri, Kars peynirleri içinde en kolay tüketilecek peynirlerden biridir. Çünkü tadı ve kokusu çok yoğun değildir. Çeçil peyniri yağlı veya daha az yağlı olarak yapılabilmektedir. Sütün yağı ise daha çok kaymak yapımı için ayrılır.
  • Tuluk (Tulum) Peyniri: Bu peynir çeşidi, çeçil peynirine göre daha yağlıdır. Bu nedenle tüketilmesi daha zordur. İçindeki yağ miktarının fazla olması, peynirin kokusunu ve tadını ağırlaştırır. Ayrıca tuluk peyniri yapıldıktan sonra uzun süre tulum içinde bekletildiğinden deri kokusu da bu duruma etki eder. Fakat Kars peynirleri içinde kaşar peynirinden sonra en çok rağbet gören peynir türü tuluk peyniridir. Tuluk peyniri sade olarak veya çörek otuyla karıştırılarak tüketilebilir. Tost yapımında veya tavada eriterek kullanabilirsiniz.
  • Köy Peyniri: Kars peynirleri içinde en sade lezzete sahip olan peynirdir. Çiğ sütün peynir mayası katılarak yapılan bu peynir, süt mayalandıktan sonra küçük kalıplara ayrılır. Çiğ süt kullanılıyor olması, peynirin tüketiminde daha dikkatli olunmasını gerektirir. 3-4 ay tuzlu suda bekletilerek daha sağlıklı bir hale getirilir.

Kars Peynirinin Faydaları

Kars peynirleri, yüksek kalsiyum içeriği ile kemik sağlığını destekler. Ayrıca protein açısından da zengin olan bu peynirler, kas gelişimini ve onarımını sağlar. Doğal yollarla üretilen Kars peynirleri, katkı maddesi içermediği için sağlıklı bir besin kaynağıdır. Özellikle çiğ sütle yapılan peynirler, probiyotik açıdan zengin olup sindirim sistemi sağlığını destekler.

Kars Peynirinin Saklanması

Kars peynirlerinin saklanması oldukça kolaydır. Kaşar peyniri gibi sert peynirler, uzun süre dayanıklılık gösterir. Miktar fazla olduğunda, uygun ebatlarda dilimlere ayırarak derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Çeçil ve tuluk peynirleri de serin ve kuru bir yerde muhafaza edilmelidir. Köy peyniri ise tuzlu su içinde saklanarak daha uzun süre dayanabilir.

Kars peynirleri, lezzeti ve çeşitliliği ile Türk mutfağının vazgeçilmez bir parçasıdır. Hem besleyici hem de lezzetli olan bu peynirler, sofralarınıza sağlık ve lezzet katar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Trakya Peyniri Özellikleri

Trakya Peyniri Özellikleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Peynir Nasıl Yapılır?

Peynir Nasıl Yapılır?

Yağsız Lor Peyniri Faydaları Nelerdir?

Yağsız Lor Peyniri Faydaları Nelerdir?

Yoğurttan Peynir Yapımı Nasıldır?

Yoğurttan Peynir Yapımı Nasıldır?

Çıtır Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Çökelek Peyniri Yapımı

Çökelek Peyniri Yapımı

Güncel

Organik Peynir Yapımı

Organik Peynir Yapımı

Güncel

Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tuzsuz Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Tuzsuz Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Altı Suyu Faydaları Nelerdir?

Peynir Altı Suyu Faydaları Nelerdir?

Peynir Suyu Faydaları Nelerdir?

Peynir Suyu Faydaları Nelerdir?

Peynirin Tuzu Nasıl Alınır?

Peynirin Tuzu Nasıl Alınır?

Koyun Peyniri Yapımı

Koyun Peyniri Yapımı

İsviçre Peyniri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

İsviçre Peyniri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Çeçil Peyniri Yapılışı

Çeçil Peyniri Yapılışı

Van Peyniri Tüketimi

Van Peyniri Tüketimi

Kibrit Kutusu Peynir Kaç Kalori?dir?

Kibrit Kutusu Peynir Kaç Kalori?dir?

Peynir Üretiminde Dikkat Edilecek Unsurlar

Peynir Üretiminde Dikkat Edilecek Unsurlar

Peynir Mayası Nasıl Yapılır?

Peynir Mayası Nasıl Yapılır?

Mascarpone Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Mascarpone Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Yağlı Peynir Kaç Kalori?

Yağlı Peynir Kaç Kalori?