Eski Kaşar Peyniri Kaşar Peynirlerinin Eskitilme Aşamaları
15 Temmuz 2024

Eski Kaşar Peyniri Kaşar Peynirlerinin Eskitilme Aşamaları

Eski Kaşar Peyniri

Eski kaşar peyniri, kökeni İbranice bir kelime olan "kaşar"dan gelmektedir. Kaşar peynirleri arasında en eski tarihe sahip olanlardan biridir. Tarihi kaynaklara göre, Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri keşfettiği düşünülmektedir. Eski kaşar peynirlerinin üzerinde zamanla küf oluşabilir. Eğer içerisindeki peynirde küf yoksa, üzerindeki tabaka kesilip alınarak tüketilebilir. Ülkemizde en güzel ve lezzetli eski kaşar peynirleri Kars bölgesinde üretilmektedir. Ancak Trakya bölgesinde de eski kaşar peyniri üretimi yapılmaktadır.

Üretim Süreci ve Özellikleri

Kars ilinde, mayıs ve haziran aylarında yapılan eski kaşar peynirleri 5-6 ay soğuk hava depolarında bezden yapılan çuvallarda saklanır. Her bir eski kaşarın ağırlığı 12-13 kg arasında değişmektedir. Lezzetli bir eski kaşar peyniri koyun sütünden yapılmaktadır. Ancak günümüzde inek ve koyun sütü karıştırılarak da yapılmaktadır. Bazı yörelerde keçi sütü de kullanılarak eski kaşar peyniri yapılmaktadır.

Eski kaşar peynirinin üretim süreci, diğer kaşar peynirlerinin yapılışına benzer. Kaşar peyniri yapıldıktan sonra olgunlaştırma işlemleri uygulanarak peynirler eskitilir.

Kaşar Peynirlerinin Eskitilme Aşamaları Nelerdir?

  • Kalıplardan çıkarılan kaşar peynirleri 16-18 derece sıcaklıkta nemli ortamlara konur ve her iki tarafı tuzlanır. Önce alt ve üstleri tuzlanan kaşar peynirleri raflara dizilir.
  • Ertesi gün kaşar peynirleri ikili şekilde üst üste konarak yerleştirilir. Bu işlemler yapılırken küflenen peynirlerin çevrilerek tuzlu suyla ıslatılmış bezle her tarafı temizlenir, tekrar tuzlama yapılır.
  • Birkaç gün sonra bu sefer de üç kaşar peyniri üst üste gelecek şekilde dizilir. Bu işlemler sırasında alttaki kaşar peynirleri ile üstteki kaşar peynirlerinin yerleri de ara sıra değiştirilir.
  • En son dörtlü sıralar yapılır. 3-4 gün bekletilir ve sekizli şekilde dizilir. Bu arada devamlı tuzlu bezle kaşarlar silinir.
  • 20 gün sonra peynirlerin üzerinde tuz yoksa tekrar tuzlanır.
  • Asıl olgunlaştırma bu süre sonrasında başlar. Ön olgunlaştırmadan geçen kaşar peynirleri pastörize halde bulunan peynir suyunun içine konarak fırça ile yıkanır ve suları süzdürülüp kerevet denen yerlere dizilir.
  • Süzülen kaşar peynirleri 12-16 derece sıcaklıkta ve uygun nemli bir ortamda 30-60 gün arası bekletilir.
  • Bekleme süresi sonunda sıcaklık 4-5 dereceye düşürülerek eskitilmeye devam edilir. Bu sırada kaşar peynirlerinin üzerlerinde çatlama olmaması için zeytinyağı sürülür.

Eski Kaşar Peynirinin Bozulma Belirtileri

Eski kaşar peyniri üzerinde küf varsa, bu durum peynirin bozulduğunu göstermez. Ancak başka kriterlerin de olması gerekir. Eski kaşar peynirinin bozulduğunun göstergeleri şunlardır:

  • Tadında acımtıraklık varsa
  • Yenildiğinde boğazda yanma hissi bırakıyorsa

Sonuç olarak, eski kaşar peyniri, doğru koşullarda üretildiğinde ve saklandığında son derece lezzetli ve besleyici bir gıda maddesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Üretim ve eskitilme aşamaları dikkatlice takip edilerek, bu lezzetli peynirin kalitesi korunabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Baybek

15 Temmuz 2024 Pazartesi

Eski kaşar peyniri üzerinde küf görünce tüketmeden önce ne gibi kontroller yapmalıyım? Tadında acımtıraklık veya boğazda yanma hissi olursa peyniri kullanmamalı mıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Baybek,

Eski kaşar peynirinde küf göründüğünde, ilk olarak küflü kısmı geniş bir şekilde kesip atmalısın. Küflü bölümden en az 1-2 cm genişlikte bir alanı çıkararak temizlemen önemli. Ancak, bazı küfler peynire derinlemesine nüfuz edebilir ve bu durumda peynirin tamamını atmak daha güvenli olacaktır.

Tadında acımtıraklık veya boğazda yanma hissi varsa, bu peynirin bozulduğunu gösterebilir. Böyle bir durumda, peyniri tüketmemen en doğrusu olacaktır. Sağlığın için risk almamak en iyisi. Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kaşar Peyniri Kalori Değeri

Kaşar Peyniri Kalori Değeri

1 Dilim Peynir Kaç Kalori?dir?

1 Dilim Peynir Kaç Kalori?dir?

Künefe Peyniri Nasıl Yapılır?

Künefe Peyniri Nasıl Yapılır?

Peynir Salamurası Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Salamurası Tarifi ve Malzemeleri

Mıhlama Peyniri Yapımı

Mıhlama Peyniri Yapımı

Güncel

Peynir Ürünleri Nelerdir?

Peynir Ürünleri Nelerdir?

Güncel

Kibrit Kutusu Peynir Kaç Kalori?dir?

Kibrit Kutusu Peynir Kaç Kalori?dir?

Peynir Altı Suyu Nedir?

Peynir Altı Suyu Nedir?

Tulum Peyniri Kaç Kalori?dir?

Tulum Peyniri Kaç Kalori?dir?

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Parmesan Peyniri Nasıl Yapılır?

Parmesan Peyniri Nasıl Yapılır?

Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Evde Lor Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Evde Lor Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Küflü Peynirin Faydaları Nelerdir?

Küflü Peynirin Faydaları Nelerdir?

Hamburger Peyniri Yapılışı

Hamburger Peyniri Yapılışı

Kolot Peyniri Nasıl Yapılır?

Kolot Peyniri Nasıl Yapılır?