Eski Kaşar Peyniri Kaşar Peynirlerinin Eskitilme Aşamaları
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Eski Kaşar Peyniri Kaşar Peynirlerinin Eskitilme Aşamaları

Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri keşfettiği düşünülmektedir. Eski kaşar peynirlerinin üzerinde küf oluşabilir. Eğer içerisinde küf oluşmamışsa üzerindeki tabaka kesilip alınarak tüketilebilir. En güzel ve lezzetli eski kaşarlar ülkemizde Kars bölgesinde üretilmektedir. Ancak Trakya bölgesinde de eski kaşar peyniri üretimi yapılmaktadır. Kars ilinde, mayıs ve haziran aylarında yapılan eski kaşar peynirleri 5-6 ay soğuk hava depolarında bezden yapılan çuvallarda saklanır. Her bir eski kaşarın ağırlığı 12-13 kg gelmektedir. Lezzetli bir eski kaşar peyniri koyun sütünden yapılmaktadır. Fakat günümüzde inek ve koyun sütü karıştırarak yapılmaktadır. Bazı yörelerde keçi sütü de kullanılarak eski kaşar peyniri yapılmaktadır. Eski kaşarın peynirinin yapılışı diğer kaşar peynirlerin yapılışına benzer. Kaşar peyniri yapıldıktan sonra olgunlaştırma işlemleri uygulanarak kaşar peynirleri eskitilir.

Kaşar peynirlerinin eskitilme aşamaları nelerdir?
  • Kalıplardan çıkarılan yapılmış kaşar peynirleri 16-18 derece sıcaklıkta nemli ortamlara konur ve her iki tarafı tuzlanır. Önce alt ve üstleri tuzlanan kaşar peynirleri raflara dizilir.
  • Ertesi gün ise kaşar peynirleri ikili şekilde üst üste konarak yerleştirilir. Bu işlemler yapılırken küflenen peynirlerin çevrilerek tuzlu suyla ıslatılmış bezle her tarafı temizlenir, tekrar tuzlama yapılır.
  • Birkaç gün sonra bu seferde üç kaşar peyniri üst üste gelecek şekilde dizilir. Bu işlemler sırasında alttaki kaşar peynirleri ile üstteki kaşar peynirlerinin yerleri de ara ara değiştirilir.
  • En son dörtlü sıralar yapılır. 3-4 gün bekletilir ve sekizli şekilde dizilir. Bu arada devamlı tuzlu bezle kaşarlar silinir.
  • 20 gün sonra peynirlerin üzerinde tuz yoksa tekrar tuzlanır.
  • Asıl olgunlaştırma bu süre sonrasında başlar. Ön olgunlaştırmadan geçen kaşar peynirleri pastörize halde bulunan peynir suyunun içine konarak fırça ile yıkanır ve suları süzdürülüp kerevet denen yerlere dizilir.
  • Süzülen kaşar peynirleri 12-16 derece sıcaklıkta ve uygun nemli bir ortamda 30-60 gün arası bekletilir.
  • Bekleme süresi sonunda sıcaklık 4-5 dereceye düşürülerek eskitilmeye devam edilir. Bu sırada kaşar peynirlerinin üzerlerinde çatlama olmaması için zeytinyağı sürülür.
Eski kaşar peyniri üzerinde küf varsa, bu durum kaşar peynirinin bozulduğunu göstermez. Yanı sıra başka kriterlerinde olması gerekir.

Eski kaşar peynirinin bozulduğunun göstergeleri
  • Tadında acımtıraklık varsa
  • Yenildiğinde boğazda yanma hissi bırakıyorsa kullanılmamalıdır.

Eski Kaşar Peyniri Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Peynir Ürünleri Nelerdir?

Peynir Ürünleri Nelerdir?

Popüler İçerikler

Peynir Nasıl Mayalanır?

Peynir Nasıl Mayalanır?

Organik Peynir Yapımı

Organik Peynir Yapımı

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Peynir Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Feta Peynirinin Yapılışı

Feta Peynirinin Yapılışı

Lor Peyniri Protein Değeri

Lor Peyniri Protein Değeri

Hatay Peyniri Yapılışı

Hatay Peyniri Yapılışı

Köy Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Köy Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Güncel

Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Peynir Mayası Üretim Şekilleri

Peynir Mayası Üretim Şekilleri

Kolot Peyniri Nasıl Yapılır?

Kolot Peyniri Nasıl Yapılır?

Quark Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Quark Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Tuzsuz Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Tuzsuz Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Ezine Peyniri Özellikleri Nelerdir?

Ezine Peyniri Özellikleri Nelerdir?

Labne Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Labne Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Sürk Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Sürk Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Peynir Protein Değeri

Beyaz Peynir Protein Değeri

Peynirin Tuzu Nasıl Alınır?

Peynirin Tuzu Nasıl Alınır?

Burgu Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Burgu Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Simit Peynir Nasıl Tüketilir?

Simit Peynir Nasıl Tüketilir?

Hamburger Peyniri Yapılışı

Hamburger Peyniri Yapılışı

Basma Peynir Nasıl Yapılır?

Basma Peynir Nasıl Yapılır?

Ezine Peyniri Kaç Kalori?

Ezine Peyniri Kaç Kalori?

Mascarpone Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Mascarpone Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Tel Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Tel Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Gravyer Peyniri Faydaları Nelerdir?

Gravyer Peyniri Faydaları Nelerdir?

1 Dilim Peynir Kaç Kalori?dir?

1 Dilim Peynir Kaç Kalori?dir?

Antep Peyniri Nasıl Yapılır?

Antep Peyniri Nasıl Yapılır?

Bebekler İçin Peynir Yapımı

Bebekler İçin Peynir Yapımı

Lor Peyniri Kalori Değeri

Lor Peyniri Kalori Değeri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6