Peynir Mayası Üretim Şekilleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Peynir Mayası Üretim Şekilleri

Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedir. Peynir mayası bir enzimdir. Günümüzde genellikle peynir mayaları hazır satılmakla beraber eskiye dönüp baktığımızda mayalar buzağıların şirdeninden ve kursağından elde etmişlerdir. İnek, keçi, koyun gibi hayvanların genç yavruları kesilip şirden kısmı çıkartılarak, mukoza kısmı soyulup yağı akıtılarak ve kurutularak elde edilirdi.

Peynir mayası üretim şekilleri
  • Bitkisel peynir mayası üretimi
  • Mikrobiyal peynir maya üretimi
  • Hayvansal organlardan peynir mayası üretimi
  • Fermantasyon ile üretilen mayalar
  • Asit ile pıhtılaştırma yöntemi peynir maya eldesi
  • Modern yöntemlerle peynir mayası üretimi
Peynir mayası üretiminde bitkisel yöntem ile peynir mayası elde etmek mümkündür. Birçok bitkinin pıhtılaşma özellikleri vardır. Bilim insanları incir sütünü koagüle etmek amaçlı kullanmıştır. Bunların yanında ebegümeci, devedikeni, kapari yaprakları gibi bitkilerde değişik türde peynir yapımında kullanılmıştır. Bitkisel peynir mayasına fermente edilmemiş soya fasulyesinden elde edilen fitik asit ya da fermente edilerek elde edilen kimozin de peynir mayası olarak kullanılmıştır. Sebze kökenli mayalar genellikle kaşar ve helal peynir üretiminde kullanılsa da günümüzde yaygınlığını yitirmiştir. Dünya genelinde sebze kökenli peynir mayası üretimi yapan bir sanayi kuruluşu yoktur. Peynir üretiminde hayvansal maya kullanımı da vardır. Hayvansal peynir mayası üretiminde, genellikle geviş getiren hayvanların dördüncü mide dediğimiz abomazumdan (Şirden) elde edilmektedir. Midenin birtakım işlemlerden geçirilip kurutulma işlemleri ile elde hazırlanır. Peynir mayası eldesinde mikrobiyal işlemler ile de maya üretilebilmektedir. Rhizomucor michei gibi bazı küflerden proteolitik enzimler üretilmektedir. Bu küfler bir fermentörde üretilir, daha sonra özel olarak konsantre edilir. Küf gelişimi sırasında oluşan yan ürünlerin mayaya bulaşmaması içinde saflaştırma işlemi yapılarak ari tutulur.

Peynir mayası isimleri
  • Mysecoren peynir mayası
  • Yayla mucoren mayası
  • Mys Fermente peynir mayası
Peynir mayaları ticari olarak birkaç isim altında hazırlanmış, piyasada Mysecoren, mys fermente, yayla Mucaren gibi elde edilişleri farklı peynir mayaları vardır. Mysecoren peynir mayası beş çeşit grupta kuvvetlilik derecesine göre (Mysecoren 200, Mysecoren 200HC, Mysecoren 225, Mysecoren 450, Mysecoren 690) sınıflandırılmıştır. Mysecoren peynir mayası sınıflandırılması, sıvı veya granüllü olmasına göre, kuvvete göre, kimozin/ pepsin oranına göre sınıflandırılmıştır. Yayla mucaren ticari isim altında üretim yapan peynir mayası üretiminde ise iki grup altında satışa sunulmaktadır. Sıvı formda satışı yapılan peynir mayası yayla ticari isimde, granüllü formda satışı yapılan maya ise mucoren ticari isimli marka altında satışı yapılmaktadır. Her iki peynir mayasında Rhizomucor mieheinin suşundan fermantasyon ile elde edilmiş bir protelolitik enzim preperatıdır. Yayla120, Yayla220, Yayla750, Mucoren1400, Mucoren2000, Mucoren2600 gibi çeşitleri mevcuttur. Bir de peynir mayalarından ticari olarak üretilen Mys fermente peynir mayası markası vardır. Bu peynir mayası ise saf yüzde yüz kimozin içerir. Mys fermente maya Rekombinant DNA (R-DNA) teknoloji ile Kluyveromyces lactis'in fermantasyonu ile üretilmektedir. Bütün peynir çeşitleri için uygun olan Mys fermente peynir mayası, MYS180, MYS600 ve MYS1800 şeklinde sıvı veya granüllü marka sınıflandırması vardır.

Peynir Mayası Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kaşar Peyniri Kalori Değeri

Kaşar Peyniri Kalori Değeri

Mıhlama Peyniri Yapımı

Mıhlama Peyniri Yapımı

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Peynir Şekeri Nedir?

Peynir Şekeri Nedir?

Kaşar Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Kaşar Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Peynir Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Antep Peyniri Nasıl Yapılır?

Antep Peyniri Nasıl Yapılır?

Evde Süzme Peynir Yapı mı?

Evde Süzme Peynir Yapı mı?

Güncel

Mozzarella Peyniri Özellikleri

Mozzarella Peyniri Özellikleri

Güncel

Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Güncel

Kars Peyniri Çeşitleri Nelerdir?

Kars Peyniri Çeşitleri Nelerdir?

Sütaş Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Sütaş Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Evde Peynir Nasıl Yapılır?

Evde Peynir Nasıl Yapılır?

Üçgen Peynir Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Üçgen Peynir Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kıbrıs Peyniri ve Özellikleri Nelerdir?

Kıbrıs Peyniri ve Özellikleri Nelerdir?

Yağsız Lor Peyniri Faydaları Nelerdir?

Yağsız Lor Peyniri Faydaları Nelerdir?

Teleme Peyniri Nasıl Yapılır?

Teleme Peyniri Nasıl Yapılır?

Lor Peyniri Besin Değeri Kaçtır?

Lor Peyniri Besin Değeri Kaçtır?

Künefe Peyniri Nasıl Yapılır?

Künefe Peyniri Nasıl Yapılır?

Peynirin Faydaları Nelerdir?

Peynirin Faydaları Nelerdir?

Burgu Peynir Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Burgu Peynir Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Evde Lor Peyniri Nasıl Yapılır?

Evde Lor Peyniri Nasıl Yapılır?

Çıtır Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Ekmek Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Ekmek Tarifi ve Malzemeleri

Lor Peyniri Protein Değeri

Lor Peyniri Protein Değeri

Yağsız Beyaz Peynir Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yağsız Beyaz Peynir Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Sirke ile Peynir Yapı mı?

Sirke ile Peynir Yapı mı?

Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Mayası Nasıl Yapılır?

Peynir Mayası Nasıl Yapılır?

Deri Tulum Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Deri Tulum Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Zeytin Peynir Tüketimi

Zeytin Peynir Tüketimi

Doğal Peynir Mayası Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Doğal Peynir Mayası Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6