Peynir Mayası Üretim Şekilleri
06 Temmuz 2024

Peynir Mayası Üretim Şekilleri

Peynir Mayası

Peynir mayası, canlı bakteriyel organizmalardan oluşan ve sütün kimyasal yapısını değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüşmesini sağlayan bir enzimdir. Günümüzde genellikle hazır peynir mayaları satılmaktadır. Geçmişte ise peynir mayaları, buzağıların şirdeninden ve kursağından elde edilirdi. İnek, keçi, koyun gibi hayvanların genç yavruları kesilip şirden kısmı çıkartılarak, mukoza kısmı soyulup yağı akıtılarak ve kurutularak peynir mayası elde edilirdi.


  • Bitkisel peynir mayası üretimi
  • Mikrobiyal peynir mayası üretimi
  • Hayvansal organlardan peynir mayası üretimi
  • Fermantasyon ile üretilen mayalar
  • Asit ile pıhtılaştırma yöntemi ile peynir mayası eldesi
  • Modern yöntemlerle peynir mayası üretimi

Bitkisel Peynir Mayası Üretimi

Peynir mayası üretiminde bitkisel yöntemle peynir mayası elde etmek mümkündür. Birçok bitkinin pıhtılaşma özellikleri vardır. Bilim insanları incir sütünü koagüle etmek amacıyla kullanmıştır. Bunların yanında ebegümeci, devedikeni, kapari yaprakları gibi bitkiler de değişik türde peynir yapımında kullanılmıştır. Bitkisel peynir mayasına fermente edilmemiş soya fasulyesinden elde edilen fitik asit ya da fermente edilerek elde edilen kimozin de peynir mayası olarak kullanılmıştır. Sebze kökenli mayalar genellikle kaşar ve helal peynir üretiminde kullanılsa da günümüzde yaygınlığını yitirmiştir. Dünya genelinde sebze kökenli peynir mayası üretimi yapan bir sanayi kuruluşu yoktur.

Hayvansal Peynir Mayası Üretimi

Peynir üretiminde hayvansal maya kullanımı da vardır. Hayvansal peynir mayası üretiminde, genellikle geviş getiren hayvanların dördüncü mide dediğimiz abomazumdan (şirden) elde edilmektedir. Midenin birtakım işlemlerden geçirilip kurutulma işlemleri ile hazır hale getirilir.

Mikrobiyal Peynir Mayası Üretimi

Peynir mayası eldesinde mikrobiyal işlemler ile de maya üretilebilmektedir. Rhizomucor michei gibi bazı küflerden proteolitik enzimler üretilmektedir. Bu küfler bir fermentörde üretilir, daha sonra özel olarak konsantre edilir. Küf gelişimi sırasında oluşan yan ürünlerin mayaya bulaşmaması için saflaştırma işlemi yapılarak ari tutulur.

Peynir Mayası İsimleri

  • Mysecoren peynir mayası
  • Yayla mucoren mayası
  • Mys Fermente peynir mayası

Peynir mayaları ticari olarak birkaç isim altında hazırlanmış, piyasada Mysecoren, Mys Fermente, Yayla Mucoren gibi farklı peynir mayaları bulunmaktadır. Mysecoren peynir mayası beş çeşit grupta kuvvetlilik derecesine göre (Mysecoren 200, Mysecoren 200HC, Mysecoren 225, Mysecoren 450, Mysecoren 690) sınıflandırılmıştır. Mysecoren peynir mayası, sıvı veya granüllü olmasına göre, kuvvete göre, kimozin/pepsin oranına göre sınıflandırılmıştır. Yayla Mucoren ticari isim altında üretim yapan peynir mayası ise iki grup altında satışa sunulmaktadır. Sıvı formda satışı yapılan peynir mayası Yayla ticari ismiyle, granüllü formda satışı yapılan maya ise Mucoren ticari isimli marka altında satılmaktadır. Her iki peynir mayası da Rhizomucor miehei'nin suşundan fermantasyon ile elde edilmiş bir proteolitik enzim preparatıdır. Yayla120, Yayla220, Yayla750, Mucoren1400, Mucoren2000, Mucoren2600 gibi çeşitleri mevcuttur. Bir de peynir mayalarından ticari olarak üretilen Mys Fermente peynir mayası markası vardır. Bu peynir mayası ise saf yüzde yüz kimozin içerir. Mys Fermente maya Rekombinant DNA (R-DNA) teknolojisi ile Kluyveromyces lactis'in fermantasyonu ile üretilmektedir. Bütün peynir çeşitleri için uygun olan Mys Fermente peynir mayası, MYS180, MYS600 ve MYS1800 şeklinde sıvı veya granüllü marka sınıflandırması vardır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Peynir Nasıl Mayalanır?

Peynir Nasıl Mayalanır?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kaşar Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Kaşar Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Salata Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Salata Tarifi ve Malzemeleri

Çeçil Peyniri Yapılışı

Çeçil Peyniri Yapılışı

Evde Peynir Nasıl Yapılır?

Evde Peynir Nasıl Yapılır?

Güncel

Evde Mayalı Peynir Nasıl Yapılır?

Evde Mayalı Peynir Nasıl Yapılır?

Güncel

Burgu Peynir Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Burgu Peynir Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Edam Peynirinin Üretimi

Edam Peynirinin Üretimi

Civil Peyniri Civil Peynir Nasıl Saklanmalıdır?

Civil Peyniri Civil Peynir Nasıl Saklanmalıdır?

Peynir Altı Suyu Nasıl Yapılır?

Peynir Altı Suyu Nasıl Yapılır?

Peynir Şekeri Nedir?

Peynir Şekeri Nedir?

Kibrit Kutusu Peynir Kaç Kalori?dir?

Kibrit Kutusu Peynir Kaç Kalori?dir?

Yağsız Krem Peynir Yapımı

Yağsız Krem Peynir Yapımı

Sirke ile Peynir Yapı mı?

Sirke ile Peynir Yapı mı?

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır?

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır?

Çanakkale Peynir Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Çanakkale Peynir Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Kaynamış Sütten Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Kaynamış Sütten Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Eritme Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Eritme Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Köy Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Köy Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Lor Peyniri Kalori Değeri

Lor Peyniri Kalori Değeri

Peynir Mayası Nasıl Yapılır?

Peynir Mayası Nasıl Yapılır?

Peynir Topları Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Topları Tarifi ve Malzemeleri

Evde Lor Peyniri Nasıl Yapılır?

Evde Lor Peyniri Nasıl Yapılır?

Yağlı Peynirin Zararları

Yağlı Peynirin Zararları

Evde Süzme Peynir Yapı mı?

Evde Süzme Peynir Yapı mı?

Tulum Peyniri Kaç Kalori?dir?

Tulum Peyniri Kaç Kalori?dir?

Koyun Peyniri Yapımı

Koyun Peyniri Yapımı

Gouda Peyniri Çeşitleri

Gouda Peyniri Çeşitleri

Krem Peynir ile Sandviç Yapımı

Krem Peynir ile Sandviç Yapımı

Mayasız Peynir Nasıl Yapılır?

Mayasız Peynir Nasıl Yapılır?

Peynir Mayası Üretim Şekilleri

Peynir Mayası Üretim Şekilleri

Divle Obruk Peyniri Yapım Aşamaları

Divle Obruk Peyniri Yapım Aşamaları

Antep Peyniri Nasıl Yapılır?

Antep Peyniri Nasıl Yapılır?