Çökelek Peyniri

Çökelek Peyniri

Çökelek peyniri, kalsiyum yönünden en zengin peynir türlerinden bir tanesidir. Kalsiyum insan sağlığı için çok önemlidir. özellikle sağlam bir iskelet sistemi ve sağlıklı dişlere sahip olmak için günlük kalsiyum ihtiyacının karşılanması gerekir. Bunun için en çok tüketilen besin maddeleri süt, peynir ve yoğurttur. Ancak ne yazı ki metropol kültürünün artmasıyla birlikte bu kalsiyum kaynaklarını doğal olarak üretim tüketmek neredeyse imkansız gibi görünüyor. Bazı yöresel ürünler pazarlayan yerler de olmasa kalsiyum almak için içinde bol korucucu barındıran besin maddelerini tüketmeye devam edeceğiz. Oysaki bunun faydadan daha çok zararı bulunmaktadır. Kırsalda yaşayan insanlar kendi yiyeceklerini kendi damak zevklerine göre daha sağlıklı koşullarda üretme imkanına sahiptir. Eğer çevrenizde sağlıklı inek sütü alabileceğiniz bir yer varsa kendi yoğurdunuzu yapabilirsiniz. Ancak özellikle evde peynir yapmak çok kolay bir iş değildir. Tabi çökelek peynirini bu kuralın dışında tutmak gerekir. Çünkü en iyi kalsiyum kaynaklarından bir tanesi olan çökelek peyniri evde zorluk yaşamadan yapılabilecek bir peynir çeşididir. Üstelik çökelek peynirini yapmak için mayaya bile ihtiyaç bulunmamaktadır. Tek yapmanız gereken şey yağlı ve sağlıklı bir süt bulmaktır.

Çökelek peyniri çok hafif bir peynirdir. Ayrıca yoğurt yapmak için aldığınız süt ekşidiğinde bile bu sütü çökelek peynirine çevirebilirsiniz. Örneğin zayıflamak için uğraşıyorsunuz veya yüksek tansiyon sebebiyle tuzsuz peynir yemeniz gerekiyor. İşte bu halde de evde kendi tuzsuz peynirinizi kendiniz yapabilirsiniz. Tabi çökelek peynirinin yufka böreğinde de kullanılabileceğini de unutmamak gerekir.

Çökelek peyniri yapımı:

Çökelek peyniri yaparken maya kullanılmaz. Onun yerine sütün içine limon, ekşi kaymaklı yoğurt veya tuz atılır. İlk olarak yapılması gereken şey yağlı sütü iyice kaynatmaktır. Süt iyice kaynadığında içine birkaç damla limon suyu ilave edin ve pişirmeye devam edin. Limon suyunun asidiyle sıcak süt birleştiğinde süt kesilmeye başlar ve kesilen süt dibine çöker. Zaten çökelek peynirine bu ismin verilmesinin sebebi de budur. Sütün dibine çöken kısmı bir süzek yardımıyla ayırın. Daha sonra iyice süzülmesi için bir iki saat bekleyin. Tencerenin dibinde kalan kısmı dökebilirsiniz veya hamur işlerinde kullanabilirsiniz. Peynirin üzerine isteğe göre tuz ve çörek otu ekerek karıştırın. Çökelek peyniri hazır. Buzdolabında yaklaşık 1 hafta saklayabilirsiniz. Arzu ederseniz derin dondurucuya da atabilirsiniz. Eğer ekşi yoğurt kullanarak yapacaksanız mutlaka kaymağını da kullanmaya özen gösterin.
Son Güncelleme : 02.11.2018 03:00:08
Çökelek Peyniri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Çökelek Peyniri Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Çökelek Peyniri"
Çökelek peyniri bizim köyde çok sık bir şekidle yapılıyor ve birçok kişi bu peyniri çok seviyor. Yalnız ben bu peynir en az bir ay boyunca tulum içerisinde bekletilirse tat alabiliyorum. Bu şekidle çok mükemmel bir sonuç elde edebilirsiniz. Ancak çökelek peynirinin tadı nasıldır?
Vasıl . 03.10.2018 03:27:40
CEVAP YAZ
Peynir Tatlısı
Peynir Tatlısı
Peynir Tatlısı, Diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken püf noktalarını çok iyi bilmek gerekir. Yapımı son derece basit ancak bir o kadar dikkat gerek...
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkanlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum, Kars, Iğdır ve Ardahan yöresinin lezzetlerinden bir tanesidir. Daha çok bahçeye kurulan kazanlarda kayn...
Erzincan Tulum Peyniri
Erzincan Tulum Peyniri
Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta bazı Avrupa devletlerine kadar yayılmış olan, bir peynir türüdür. Yapım aşaması çok zahmetli olsa da yeme...
Civil Peyniri
Civil Peyniri
Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile beraber salatalarda, soslarda, eriştelerde, çorbalarda gibi. Bu kadar çeşitli olan peynirin çeşitleride oldukça fazladır. Kaşar p...
Van Otlu Peynir
Van Otlu Peynir
Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünün peynir yapımında kullanılması ile ün kazanan bu süt ürünü geniş bir coğrafyaya ün salmıştır...
Peynir Altı Suyu Tozu
Peynir Altı Suyu Tozu
Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağlı olarak geri kalan bileşimin, yani peynir altı suyunun toz haline getirilmiş şeklidir. Peynir çeş...
Eski Kaşar Peyniri
Eski Kaşar Peyniri
Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri keşfettiği düşünülmektedir. Eski kaşar peynirlerinin üzerinde küf oluşabilir. Eğer içerisinde ...
Kolot Peyniri
Kolot Peyniri
Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karadenizliler bu peyniri farklı şekilde yani eriterek tüketir. Kolot peyniri bazılarının muhlama bazıl...
Van Peyniri
Van Peyniri
Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeşit şifalı ot ile hazırlanır. Van peyniri içerisinde en çok sirimo, mende, sirik, heliz gibi y...
Peynir Salamurası
Peynir Salamurası
Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine peynirleri dilim dilim kesip içine yerleştirerek muhafaza altına alabiliriz. Peynir yapımında t...
Tuzsuz Lor Peyniri
Tuzsuz Lor Peyniri
Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer peynirler gibi marketlerde ambalaj içinde veya açık olarak satışa sunulmaktadır. Fakat evde ...
Tatlı Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzetli ve çok amaçlı çeşitlerinden birisi lor peyniridir. Tatlı lor peyniri, evde yapmaya ve tüke...

 

Peynirli Salata
Evde Sirkeyle Peynir Yapımı
Evde Tulum Peyniri Nasıl Yapılır
Mihaliç Peyniri
Peynir Hastalığı
Gouda Peyniri
Deri Peyniri
Otlu Peynir
Erzurum Peyniri
Parmesan Peyniri
Pizza Peyniri
Peynir Mayası
Kaşar Peyniri
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
İsli Peynir
Edam Peyniri
Süzme Peynir
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Peynir Tatlısı
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Erzincan Tulum Peyniri
Civil Peyniri
Van Otlu Peynir
Peynir Altı Suyu Tozu
Eski Kaşar Peyniri
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Popüler İçerik
Kaşar Peyniri
Kaşar Peyniri
Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak pey...
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanıla...
İsli Peynir
İsli Peynir
İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ...
Edam Peyniri
Edam Peyniri
Edam peyniri: Peynir tabiki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile...
Süzme Peynir
Süzme Peynir
Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biride süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekme...
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baştacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019