Kaşar Peyniri

Kaşar Peyniri

Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak peynir sağlıklı beslenmenin temel gıdalarından biridir. Günümüzde tüketicilerin tercih edebilecekleri çeşitli peynir türleri bulunmaktadır. Mandıra da üretilen peynirlerin yanında, yöreye özgü olarak yapılan peynirlerde, lezzetleriyle her damağa hitap etmektedir. Kaşar peyniri de bu yöresel peynirler arasında, tüketiciler tarafından oldukça rağbet gören ve tüketilen peynirlerdendir. Kaşar peyniri çiğ süt yani pişmemiş inek sütü işlenerek yapılmaktadır. Mesela 10 litre Çiğ inek sütü için 1 mililitre mikrobiyal peynir mayası ve iki çorba kaşığı kadarda organik yoğurt konularak yapılmaktadır. Kaşar peynirinin yapımı özen ve sabır isteyen bir iştir.

Kaşar Peyniri Yapım Aşamaları: 1 kilo Kaşar peyniri yapmak için 6 kilo tam yağlı süt kullanılır. Bu süt 3-4 kat yapılmış bir bezden geçirilerek bir kazanda mayalanır. Mayalanacak sütte ısının 32-35 derece olması istenir. Mayalanan bu süt pıhtı haline gelinceye, yani teleme halini alıncaya kadar kendi hâlinde bekletilir. Tamamlanan teleme, özel peynir bıçaklarıyla kesilip, önce 1 cm, sonra pirinç tanesi kadar küçük parçalar halinde kesilir ve teleme suyunun katı kısımdan ayrılması sağlanır. Bu işlemden sonra kazanın üzerine bir bez konulup, suyu süzülür. (Peynirden süzülen bu suyu atmayın bu sudan lor peyniri veya tereyağı yapmak mümkündür.) Suyu süzülerek ayrılan teleme, kalın bir beze doldurulup, bir bohça hâline getirilerek, kalan suyunun süzülmesi amacıyla bir kenara bırakılır, suyunun iyice süzülmesi sağlanır. Bunun ardından bir mengene ya da başka bir ağırlık ile bastırılarak, peynirin içerisinde hiç su kalmaması sağlanır. Bundan sonra da ihtimara, yani bir çeşit ekşimeye ve olgunlaşmaya bırakılır. Bu işlemde dikkat edilmesi gerekiyor.

Peynir Testi: Tam olarak olgunluğu tamamlanmayan telemeden yapılan peynir ile olgunlaşması geçmiş olan telemeden yapılan peynirde çok fazla tutulmaz.

Peynir yapan kişiler; İhtimarı geçmiş olan telemeden yapılan peynir için (Kızgın), ihtimarı tamamlanmamış telemeden yapılan peynir içinde (Kayış) kelimesini kullanırlar. Burada telemenin ihtimar koyuluğunu anlamak için kullanılan yönteme göre; bir miktar teleme, 75 derece suda haşlanır. Sonra avuçta yoğrulup, hamur gibi yapılan bu teleme uzunlamasına doğru çekilir, pürüzsüz olarak ve parlak bir renkte, yırtılmadan açılıp uzanır ya da iplik gibi kopmadan 1-2 metre uzanırsa bu telemenin kıvamı tamamdır. Yapılan bu deneyin iyi bir sonuç vermesi halinde, teleme bohçadan çıkarılıp, ekmek dilimi gibi kesilerek harmanlanır. Bu harman halindeki peynir, söğüt ağacından yapılan sepet ya da büyük madeni süzgeçler içerisine konulup, 75 derecedeki sıcak suda bir tahta ıspatula ile karıştırılır. Peynir burada yumuşayıncaya kadar karıştırılır. Bu işlem, 4-5 dakika kadar sürer. Peynir sıcak suda yumuşayınca, tezgah üzerine alınıp, hamur yoğurur gibi yoğurulmaya başlanır ve soğuyuncaya kadar yoğurulmaya devam edilir. Soğuduktan sonra peynir kalıplarına alınır.

Kaşar Peynirinin Kalıplara Alınması: Peynir yoğrulurken, hamur durumundaki peynir içinde hava kalmaması için elle sıkı sıkı bastırılır. Kalıplara konulmadan önce de yuvarlak bir biçim verilip, göbek bağlaması için bir süre bekletilir. Peynirin her yarım saatte bir defa alt-üst edilip iki-üç saat süreyle böyle devam edilmesi ve daha sonra kalıplara konularak, ertesi güne kadar bu şekilde bekletilmesi gerekir. Peynir ertesi gün kalıplardan çıkartılarak, altı ve üstü tuzlanır bir gün daha bu şekilde bırakılır, üçüncü günde yine altı ve üstü tuzlanıp, üst üste ikişerli sıralar halinde, 4. gün yine aynı şekilde üçerli sıra olarak dizilmek, her defasında tuzlanması şartıyla 6 sıra olana kadar yapılan bu işleme devam ettirilir. 7. Günde 6. sıra tamam olur. Ancak 25 gün boyunca peynirlerin altı ve üstü tuzlanır. 25. gün sonra tuzlama sona erdirilir ve peynirler 6 sıra olacak şekilde 10 gün süreyle bekletilir. 10 gün sonra, neredeyse son aşama gelinen peynirler, kaynatılmış peynir suyu içinde teker teker yıkanıp, yine tek tek kurumaya bırakılır. Peynirler 4-5 günde kuruyunca altı ve üstü tuzlanmış halde altışar tekerlik çuvallar içinde ambalajlanır, buzhaneye veya serin bir mahzene kaldırılır, burada iki-üç ay bekletilir. Bu şekilde 2-3 ay bekletilmeden hemen piyasaya sürülen ya da yenilen kaşara taze kaşardır. Kaşar peyniri tekerinin buzdolabında muhafazası mümkün olabilir. Tarifini yaptığımız bu kaşar, tam yağlı ve en mükemmel kaşar peyniridir.

Son Güncelleme : 28.11.2018 10:21:11
Kaşar Peyniri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Kaşar Peyniri Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Kaşar Peyniri"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Peynir Tatlısı
Peynir Tatlısı
Peynir Tatlısı, Diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken püf noktalarını çok iyi bilmek gerekir. Yapımı son derece basit ancak bir o kadar dikkat gerek...
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkanlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum, Kars, Iğdır ve Ardahan yöresinin lezzetlerinden bir tanesidir. Daha çok bahçeye kurulan kazanlarda kayn...
Erzincan Tulum Peyniri
Erzincan Tulum Peyniri
Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta bazı Avrupa devletlerine kadar yayılmış olan, bir peynir türüdür. Yapım aşaması çok zahmetli olsa da yeme...
Civil Peyniri
Civil Peyniri
Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile beraber salatalarda, soslarda, eriştelerde, çorbalarda gibi. Bu kadar çeşitli olan peynirin çeşitleride oldukça fazladır. Kaşar p...
Van Otlu Peynir
Van Otlu Peynir
Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünün peynir yapımında kullanılması ile ün kazanan bu süt ürünü geniş bir coğrafyaya ün salmıştır...
Peynir Altı Suyu Tozu
Peynir Altı Suyu Tozu
Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağlı olarak geri kalan bileşimin, yani peynir altı suyunun toz haline getirilmiş şeklidir. Peynir çeş...
Eski Kaşar Peyniri
Eski Kaşar Peyniri
Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri keşfettiği düşünülmektedir. Eski kaşar peynirlerinin üzerinde küf oluşabilir. Eğer içerisinde ...
Kolot Peyniri
Kolot Peyniri
Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karadenizliler bu peyniri farklı şekilde yani eriterek tüketir. Kolot peyniri bazılarının muhlama bazıl...
Van Peyniri
Van Peyniri
Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeşit şifalı ot ile hazırlanır. Van peyniri içerisinde en çok sirimo, mende, sirik, heliz gibi y...
Peynir Salamurası
Peynir Salamurası
Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine peynirleri dilim dilim kesip içine yerleştirerek muhafaza altına alabiliriz. Peynir yapımında t...
Tuzsuz Lor Peyniri
Tuzsuz Lor Peyniri
Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer peynirler gibi marketlerde ambalaj içinde veya açık olarak satışa sunulmaktadır. Fakat evde ...
Tatlı Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzetli ve çok amaçlı çeşitlerinden birisi lor peyniridir. Tatlı lor peyniri, evde yapmaya ve tüke...

 

Peynirli Salata
Evde Sirkeyle Peynir Yapımı
Evde Tulum Peyniri Nasıl Yapılır
Mihaliç Peyniri
Peynir Hastalığı
Gouda Peyniri
Deri Peyniri
Otlu Peynir
Erzurum Peyniri
Parmesan Peyniri
Pizza Peyniri
Peynir Mayası
Kaşar Peyniri
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
İsli Peynir
Edam Peyniri
Süzme Peynir
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Peynir Tatlısı
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Erzincan Tulum Peyniri
Civil Peyniri
Van Otlu Peynir
Peynir Altı Suyu Tozu
Eski Kaşar Peyniri
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Popüler İçerik
Pizza Peyniri
Pizza Peyniri
Pizza Peyniri, İtalya'ya ait en ünlü peynir çeşididir. En fazla kullanım alanı pizza yapılarak tüketilme şekli olduğundan pizza peyniri olarak bilinir...
Peynir Mayası
Peynir Mayası
Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedi...
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanıla...
İsli Peynir
İsli Peynir
İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ...
Edam Peyniri
Edam Peyniri
Edam peyniri: Peynir tabiki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile...
Süzme Peynir
Süzme Peynir
Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biride süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekme...
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baştacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019