Kaşar Peyniri Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Kaşar Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Kaşar Peyniri

Kaşar peyniri, kahvaltılarda ve bazı yemeklerde vazgeçilmez bir lezzettir. Genel olarak peynir, sağlıklı beslenmenin temel gıdalarından biridir. Günümüzde tüketicilerin tercih edebileceği çeşitli peynir türleri bulunmaktadır. Mandıralarda üretilen peynirlerin yanı sıra, yöresel olarak yapılan peynirler de lezzetleriyle her damak zevkine hitap etmektedir. Kaşar peyniri de bu yöresel peynirler arasında, tüketiciler tarafından oldukça rağbet gören ve sıkça tüketilen bir peynirdir. Kaşar peyniri, çiğ süt yani pastörize edilmemiş inek sütü işlenerek yapılmaktadır. Genellikle 10 litre çiğ inek sütü için 1 mililitre mikrobiyal peynir mayası ve iki çorba kaşığı kadar organik yoğurt kullanılarak üretilir. Kaşar peynirinin yapımı özen ve sabır gerektiren bir işlemdir.

Kaşar Peyniri Yapım Aşamaları

1 kilo kaşar peyniri yapmak için yaklaşık 6 kilo tam yağlı süt kullanılır. Bu süt, 3-4 kat yapılmış bir bezden süzülerek bir kazanda mayalanır. Mayalanacak sütün ısısının 32-35 derece olması istenir. Mayalanan süt, pıhtı haline gelene kadar bekletilir. Pıhtılaşan süt, özel peynir bıçaklarıyla önce 1 cm, sonra pirinç tanesi kadar küçük parçalara kesilir ve teleme suyunun katı kısımdan ayrılması sağlanır. Bu işlemden sonra kazan üzerine bir bez konularak suyu süzülür. Suyu süzülen teleme, kalın bir beze doldurulup bir bohça haline getirilerek, kalan suyunun süzülmesi amacıyla bir kenara bırakılır. Ardından bir mengene ya da başka bir ağırlık ile bastırılarak peynirin içinde su kalmaması sağlanır. Bu aşamadan sonra ihtimara, yani olgunlaşmaya bırakılır.

Peynir Testi

Tam olarak olgunluğu tamamlanmayan telemeden yapılan peynir ile olgunlaşmış telemeden yapılan peynir arasında belirgin farklar vardır. Peynir yapımında ustalar, olgunlaşmayı geçmiş telemeden yapılan peynir için "kızgın", olgunlaşmayı tamamlamamış telemeden yapılan peynir için ise "kayış" terimlerini kullanırlar. Telemenin olgunluğunu anlamak için bir miktar teleme, 75 derece sıcak suda haşlanır. Avuçta yoğrulup hamur gibi yapılan bu teleme, pürüzsüz ve parlak bir renkte, yırtılmadan uzayıp uzanıyorsa, telemenin kıvamı tamamdır. Bu deney iyi bir sonuç verirse, teleme bohçadan çıkarılıp ekmek dilimi gibi kesilerek harmanlanır. Harman halindeki peynir, sepet ya da büyük madeni süzgeçler içine konulup 75 derece sıcak suda tahta spatula ile karıştırılır. Peynir burada yumuşayana kadar karıştırılır. Bu işlem yaklaşık 4-5 dakika sürer. Peynir sıcak suda yumuşayınca tezgah üzerine alınır ve hamur yoğurur gibi yoğrulmaya başlanır. Soğuyuncaya kadar yoğrulmaya devam edilir. Soğuduktan sonra peynir kalıplarına alınır.

Kaşar Peynirinin Kalıplara Alınması

Peynir yoğrulurken, hamur durumundaki peynir içinde hava kalmaması için elle sıkı sıkı bastırılır. Kalıplara konulmadan önce yuvarlak bir biçim verilip, göbek bağlaması için bir süre bekletilir. Peynirin her yarım saatte bir defa alt-üst edilip iki-üç saat süreyle bu şekilde devam edilmesi ve daha sonra kalıplara konularak, ertesi güne kadar bu şekilde bekletilmesi gerekir. Peynir ertesi gün kalıplardan çıkarılarak altı ve üstü tuzlanır ve bir gün daha bu şekilde bırakılır. Üçüncü günde yine altı ve üstü tuzlanıp, üst üste ikişerli sıralar halinde dizilir. Her defasında tuzlanması şartıyla 6 sıra olana kadar devam edilir. Yedinci günde 6. sıra tamamlanır. Ancak 25 gün boyunca peynirlerin altı ve üstü tuzlanır. 25. gün sonra tuzlama sona erdirilir ve peynirler 6 sıra olacak şekilde 10 gün süreyle bekletilir. 10 gün sonra peynirler, kaynatılmış peynir suyu içinde teker teker yıkanıp, yine tek tek kurumaya bırakılır. Peynirler 4-5 günde kuruyunca altı ve üstü tuzlanmış halde altışar tekerlik çuvallar içinde ambalajlanır ve serin bir mahzene kaldırılır. Burada iki-üç ay bekletilir. Bu şekilde 2-3 ay bekletilmeden piyasaya sürülen ya da tüketilen kaşara taze kaşar denir. Kaşar peyniri tekerinin buzdolabında muhafazası mümkündür. Tarifini verdiğimiz bu kaşar, tam yağlı ve en mükemmel kaşar peyniridir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Cansen

12 Temmuz 2024 Cuma

Kaşar peyniri yapımı bu kadar zahmetli mi? 25 gün boyunca her gün peynirin altını ve üstünü tuzlamak gerçekten gerekli mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Cansen,

Evet, kaşar peyniri yapımı biraz zahmetli olabilir, ama bu zahmet aslında peynirin lezzetini ve kalitesini sağlamak için gereklidir. 25 gün boyunca her gün peynirin altını ve üstünü tuzlamak, peynirin doğru şekilde olgunlaşması ve istenilen tat ve yapıya ulaşması için önemlidir. Tuz, peynirin nemini kontrol eder ve istenmeyen bakterilerin çoğalmasını önler. Bu nedenle, bu adımlar peynir yapımının ayrılmaz bir parçasıdır ve sonuçta elde edilen lezzetli kaşar peynirinin değerini artırır.

Selamlar,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Lor Peyniri Nasıl Yapılır?

Lor Peyniri Nasıl Yapılır?

Popüler İçerikler

Gouda Peyniri Çeşitleri

Gouda Peyniri Çeşitleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kars Kaşar Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Kars Kaşar Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Peynir Saklama Koşulları

Diyet Peynir Saklama Koşulları

Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Fransız Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Fransız Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Künefe Peyniri Nasıl Yapılır?

Künefe Peyniri Nasıl Yapılır?

Güncel

Lor Peyniri Besin Değeri Kaçtır?

Lor Peyniri Besin Değeri Kaçtır?

Güncel

Köy Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Köy Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pizza Peyniri Nasıl Yapılır?

Pizza Peyniri Nasıl Yapılır?

Feta Peynirinin Yapılışı

Feta Peynirinin Yapılışı

Deri Tulum Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Deri Tulum Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Bebekler İçin Peynir Yapımı

Bebekler İçin Peynir Yapımı

Sütten Peynir Nasıl Yapılır?

Sütten Peynir Nasıl Yapılır?

Mihaliç Peyniri Yapımı

Mihaliç Peyniri Yapımı

Evde Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır?

Evde Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır?

Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Ürünleri Nelerdir?

Peynir Ürünleri Nelerdir?

Teleme Peyniri Nasıl Yapılır?

Teleme Peyniri Nasıl Yapılır?

Emmental Peyniri Nasıl Yapılır?

Emmental Peyniri Nasıl Yapılır?

Trakya Peyniri Özellikleri

Trakya Peyniri Özellikleri

Çeçil Peyniri Yapılışı

Çeçil Peyniri Yapılışı

Burgu Peynir Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Burgu Peynir Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Erzurum Peyniri Türleri

Erzurum Peyniri Türleri

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

En İyi Rokfor Peyniri Nasıl Olur?

En İyi Rokfor Peyniri Nasıl Olur?

Peynir Şekeri Nedir?

Peynir Şekeri Nedir?

Evde Peynir Nasıl Yapılır?

Evde Peynir Nasıl Yapılır?

Yoğurttan Peynir Yapımı Nasıldır?

Yoğurttan Peynir Yapımı Nasıldır?

Yağsız Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Yağsız Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Yağlı Peynir Kaç Kalori?

Yağlı Peynir Kaç Kalori?

Kars Peyniri Çeşitleri Nelerdir?

Kars Peyniri Çeşitleri Nelerdir?

Çökelek Peyniri Yapımı

Çökelek Peyniri Yapımı

Deri Peyniri Nasıl Muhafaza Edilir?

Deri Peyniri Nasıl Muhafaza Edilir?