En İyi Rokfor Peyniri Nasıl Olur?
23 Temmuz 2024

En İyi Rokfor Peyniri Nasıl Olur?

Rokfor Peyniri

Rokfor peyniri, Fransa'nın Roquefort bölgesinden adını alan ve mavi damarlı bir peynir türü olarak bilinir. Günümüzde oldukça fazla üretilmekte ve peynir severler tarafından aranmaktadır. Rokfor peyniri, yapım süreci oldukça zahmetli olmasına rağmen, bu özel peynirin lezzeti ve kalitesi tüketicilerin ilgisini çekmektedir. Bu makalede, rokfor peynirinin nasıl yapıldığını ve en iyi rokfor peynirinin nasıl seçileceğini anlatacağız.

Rokfor Peyniri Nasıl Yapılır?

Rokfor peynirinin yapımına öncelikle ılık sütün buzağı işkembesinden elde edilen maya ile pıhtılaştırılmasıyla başlanır. Pıhtılaştırılan süt süzülüp katılaştırıldıktan sonra küp-küp doğranır. Daha sonra çavdardan yapılmış olan somunlar küf mantarı elde edilinceye kadar bekletilir. Elde edilen küf mantarları kurutularak toz haline getirilir ve küp halinde doğranmış peynirlerin üzerine serpiştirilir. Küflendirme işlemi için çok fazla küf mantarına gerek yoktur; bir gram küf mantarı 2 bin kilo rokfor peynirini küflendirmeye yeter.

Bu işlemin ardından peynir küpleri bir kalıp içerisinde sıkıştırılıp suyun iyice süzülmesi için birkaç gün kalıplarda bekletilir. Bekletilen peynirler geçici olarak konuldukları kalıplardan çıkarılıp daha sonra tuzlanır. Peynirde istenilen lezzete ulaşmak için tuzlama işlemi, peynirin nemini atması ve bakteri oluşumunun engellenmesi açısından önemli bir evredir. İğneli kalıplarda bekletilen peynir, mavi damarların oluşması için alınacak olan oksijeni iğneli kalıp sayesinde alır. Özel mağaralarda bekletilen rokfor peyniri, iklim şartlarına göre 3-4 haftada olgunlaşabilir.

Kalın alüminyum folyolara sarılı olarak tereyağı kıvamını alana kadar yaşlandırma odalarında ya da özel mağaralarda dinlendirilerek 3-6 ay kadar bir süreçte olgunlaşması sağlanır. Bu aşamalardan sonra hazır hale gelen peynir piyasaya çıkarılıp, donma derecesinin biraz üzerinde olan soğuk ortamlarda bekletilerek satışa hazır hale gelir.


En iyi rokfor peynirini seçerken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır.

  • Eski ve iyice olgunlaşmış olanını tercih etmelisiniz. Çünkü koyunlar ocak ve temmuz ayları arasında süt verdikleri için 3 aylık beklemenin sonunda peynirler protein sentezini tamamlamamış olur. Bu, tadı asitli ve tuzlu olan rokfor peynirinin 10 ay süre kadar mağaralarda bekletilmesi gerektiğini gösterir. Bekletilen süre içerisinde üretim yapılamadığı için eski rokfor peynirlerini tercih edebilirsiniz.
  • Uzun zaman bekletilmiş ve dinlendirilmiş olan rokfor peynirinin tadına en iyi burnunuzla varırsınız. Güçlü bir kokuya sahipse peynir en doğru seçimi yapmışsınızdır.
  • Eğer rokfor peyniri kesildiği zaman çok fazla mavi damarlara sahip ise yanlış bir tercih üzerindesiniz. Çünkü fazla mavi damar demek çok fazla küf kullanılmış anlamına gelir. Bu yüzden peynir yerine insana daha çok küf mantarı yedirilmiş olur. Peynirin gerçek tadı küf mantarları tarafından bastırılmış olur ve damak tadınızı bozmanıza sebep olur.

İyi bir rokfor peynirinin tanımını yapacak olursak, eğer rokfor peyniri fildişi rengindedir, koyu mavi ve yeşil tonda damarlarla donatılmış ince damarlı bir mermer gibi tereyağı kıvamındadır. Yenildiği zaman ağızda küf kokusu yerine güçlü bir aroma tadı bırakır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Rast

23 Temmuz 2024 Salı

Rokfor peynirinin çok fazla mavi damara sahip olmasının sakıncası nedir? Bir peynirin fazla küf mantarı içerdiğini nasıl anlayabilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Rast, rokfor peynirinin mavi damarları aslında peynirin olgunlaşma sürecinin bir parçasıdır ve genellikle zararsızdır. Ancak, peynirin yüzeyinde yeşil, siyah veya kırmızı renklerde küf oluşumu görüyorsanız bu, peynirin bozulduğunu veya sağlıksız olduğunu gösterebilir. Kokusu da belirgin bir göstergedir; eğer peynir normal rokfor kokusundan farklı, kötü bir koku yayıyorsa tüketmemek en iyisidir. Peynirin dokusunda aşırı yumuşama veya yapışkanlık da bozulmanın işaretleri olabilir. Sağlıklı tüketim için bu belirtilere dikkat etmek önemlidir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Gravyer Peyniri Faydaları Nelerdir?

Gravyer Peyniri Faydaları Nelerdir?

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Zeytin Peynir Tüketimi

Zeytin Peynir Tüketimi

Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır?

Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır?

Mascarpone Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Mascarpone Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yağlı Peynir Kaç Kalori?

Yağlı Peynir Kaç Kalori?

Güncel

Şavak Tulum Peyniri Yapımı

Şavak Tulum Peyniri Yapımı

Organik Peynir Yapımı

Organik Peynir Yapımı

Keçi Peyniri Nasıl Yapılır?

Keçi Peyniri Nasıl Yapılır?

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Peynir Mayası Nasıl Yapılır?

Peynir Mayası Nasıl Yapılır?

Peynir Topları Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Topları Tarifi ve Malzemeleri

Türk Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Türk Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Otlu Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Otlu Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Gouda Peyniri Çeşitleri

Gouda Peyniri Çeşitleri

Teleme Peyniri Nasıl Yapılır?

Teleme Peyniri Nasıl Yapılır?