Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Otlu Peynir

Otlu Peynir

Otlu peynir, denildiği zaman akla Van ilimiz gelir. Dağlardan toplanan 20-25 çeşit şifa otlardan elde edilen otlu peynir, keçi, koyun ya da inek sütünden üretilmektedir. Otlu peynir'in tedarik edilen otlar her mevsimde yetişmemektedir. Sadece bahar aylarında yeşil iken bulunur. Aksi durumda kuruduğu zaman fayda sağlamaz. Kullanılan otlar, yabani kekik, mende, nane, kenger gibi içine yöresel otlar katılır. Doğu bölgesinde bazı illerde de yapılmaktadır. Ama en meşhur olanı Van'ın peyniridir. Kendine has yapısıyla ve mükemmel kokusuyla, sabah kahvaltında yayılan kokusuyla iştahları açan bir özelliğe sahiptir. Tamamen doğal üretilmektedir. Yapılışında çeşitli işlemlere tabi tutulur ve özenle yapılmaktadır. Tuzlanan küplerin içinde doldurulur. Boş kalmayacak şekilde iyice doldurulur ve toprağın içine gömülür. En az 3 ay ve üzeri süre içinde tüketilecek duruma gelir. Otlu peynir sadece lezzet açısından değil aynı zamanda sağlık açısından da birçok fayda barındırmaktadır. Öğünlerde rahatlıkla kullanılabilir. Üzerine sıcak su dökülüp tüketilmesi daha çok harika olacaktır.

Otlu peynir için kullanılan malzemeler

  • Muhtelif otlar (Menger, yabani kekik, nane, mende, kenger, mendo, yabani sarımsak, çaşur vs.)
  • Süt
  • Tuz
  • Peynir mayası
  • Bez

Otlu peynir nasıl yapılır?


Otlu peynirde kullanılan süt bazen inek, keçi ve koyun sütü olabilir. Bazen de 3 süt türü de beraber kullanılabilir. Süt kaynatılır ve 30 dereceye gelmesine dikkat edilmelidir. Bu dereceye gelen süt içine peynir mayası katılır. Maya yaklaşık olarak sütün içerisinde 1 saat kaldıktan sonra sütün içinde pıhtılaşır. Pıhtılaşan süt, teleme oluşmaya başlayınca temizlenmiş olan çeşitli otları yani yabani kekik, sarımsak ve mende, nane vs. Gibi otlar katılır. Telemenin peynir durumuna gelmesi için bir tane temiz bir torba kullanılır. Teleme hazır olduğu zaman bez torbaya yerleştirme zamanı gelir. Bez torbanın içine bir kat teleme ve bir kat da ot olacak şekilde kat kat konulmasının ardından sıralanır. Bu işlemlerin ardından bez torbanın ağzı iyice kapatılır. Daha sonra peynir süzülmeye bırakılır. Torbaya konulan otlu peynirin tüm suyunu çıkması için bir süzgece bırakılır ve üzerini ağırlık uygulaması yapılır. Örneğin taş konulabilir. 5-6 saat dinleme süresinden sonra bez torbasından çıkarılır. Otlu peynir 2-3 santim kalınlığında kesilip muhafaza edilebilir. Bunlara alternatif olarak otlu peynir kaplara konulabilir. Bu işlemlerin yanın sıra 6-7 ay bekletildikten sonra tüketilebilir. Bu şekilde daha kaliteli ve lezzetli olmaktadır.

Otlu peynir faydaları nelerdir?

  • Diyabet hastalarına umut ışığı olup yükselen kan şekerini düşürüp etkili olmaktadır.
  • Sürekli idrara çıkmayı engellemektedir.
  • Otlu peynir kişinin fazla su içmesini azaltmaktadır.
  • Kemik erimelerine karşı etkilidir ve kemiklerin daha sağlıklı olmasını sağlar.
  • Sağlığa zarar veren mikroorganizmaların faaliyetlerini durdurur.
  • Beyne enerji vermektedir.
  • Mide hastalıklarına karşı iyidir.
  • Tansiyon düşürür ve dengede kalmasını sağlar
  • Tekrarlayan bronşiti önler
  • Hazmı kolaylaştırıp hazım seviyesinin arttırır
  • Bağırsakların temizlenmesine yardımcı olur
  • İshali oluşumunu önler

Son Güncelleme : 20.01.2024 05:45:44
Otlu Peynir ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Otlu Peynir Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Otlu Peynir"
Otlu peyniri daha önce tükettim ve çok hoşuma gitti. Az miktarda bile ot olması peynirin ciddi anlamda lezzet kazanmasına neden oluyor ve çok lezzetli oluyor. Bu peynir ülkemizin hangi ilinde meşhurdur?
Ahnef . 25.09.2018 03:06:01
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
Peynir Tatlısı
Peynir Tatlısı
Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken püf noktalarını çok iyi bilmek gerekir. Yapımı son derece basit ancak bir o kadar dikkat gerek...
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum, Kars, Iğdır ve Ardahan yöresinin lezzetlerinden bir tanesidir. Daha çok bahçeye kurulan kazanlarda kayn...
Erzincan Tulum Peyniri
Erzincan Tulum Peyniri
Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta bazı Avrupa devletlerine kadar yayılmış olan, bir peynir türüdür. Yapım aşaması çok zahmetli olsa da yemesi ...
Civil Peyniri
Civil Peyniri
Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, çorbalarda gibi. Bu kadar çeşitli olan peynirin çeşitleride oldukça fazladır. Kaşar peyniri, ...
Van Otlu Peynir
Van Otlu Peynir
Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünün peynir yapımında kullanılması ile ün kazanan bu süt ürünü geniş bir coğrafyaya ün salmıştır...
Peynir Altı Suyu Tozu
Peynir Altı Suyu Tozu
Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağlı olarak geri kalan bileşimin, yani peynir altı suyunun toz haline getirilmiş şeklidir. Peynir çeş...
Eski Kaşar Peyniri
Eski Kaşar Peyniri
Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri keşfettiği düşünülmektedir. Eski kaşar peynirlerinin üzerinde küf oluşabilir. Eğer içerisinde ...
Kolot Peyniri
Kolot Peyniri
Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karadenizliler bu peyniri farklı şekilde yani eriterek tüketir. Kolot peyniri bazılarının muhlama bazıl...
Van Peyniri
Van Peyniri
Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeşit şifalı ot ile hazırlanır. Van peyniri içerisinde en çok sirimo, mende, sirik, heliz gibi y...
Peynir Salamurası
Peynir Salamurası
Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine peynirleri dilim dilim kesip içine yerleştirerek muhafaza altına alabiliriz. Peynir yapımında t...
Tuzsuz Lor Peyniri
Tuzsuz Lor Peyniri
Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer peynirler gibi marketlerde ambalaj içinde veya açık olarak satışa sunulmaktadır. Fakat evde ...
Tatlı Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzetli ve çok amaçlı çeşitlerinden birisi lor peyniridir. Tatlı lor peyniri, evde yapmaya ve tüke...

 

Peynirli Salata
Evde Sirkeyle Peynir Yapımı
Evde Tulum Peyniri Nasıl Yapılır
Mihaliç Peyniri
Peynir Hastalığı
Gouda Peyniri
Deri Peyniri
Otlu Peynir
Erzurum Peyniri
Parmesan Peyniri
Pizza Peyniri
Peynir Mayası
Kaşar Peyniri
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
İsli Peynir
Edam Peyniri
Süzme Peynir
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Peynir Tatlısı
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Erzincan Tulum Peyniri
Civil Peyniri
Van Otlu Peynir
Peynir Altı Suyu Tozu
Eski Kaşar Peyniri
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Popüler İçerik
Kaşar Peyniri
Kaşar Peyniri
Kaşar Peyniri:  Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak pey...
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanıla...
İsli Peynir
İsli Peynir
İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ...
Edam Peyniri
Edam Peyniri
Edam peyniri: Peynir tabiki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile...
Süzme Peynir
Süzme Peynir
Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biride süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekme...
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baştacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024