Peynir Altı Suyu Nedir?
20 Haziran 2024

Peynir Altı Suyu Nedir?

Peynir altı suyu, süt işleme sürecinde ortaya çıkan, besin değeri yüksek bir yan üründür. Süt kuru maddesinin yaklaşık %50'sini, süt şekerinin tamamını, sütte bulunan proteinlerin beşte birini ve B grubu vitaminlerinin büyük bir çoğunluğunu içerir. Peynir altı suyunda bulunan kalsiyum, fosfor ve laktoz, emilime yardımcı olurken, ince bağırsaklarda istenilen düzeyde asidik ortamı da oluşturur.

Peynir Altı Suyunun Bileşimi

Peynir altı suyu, önemli süt proteinleri olan laktoalbumin, laktoglobulin, serum albümini ve globülinler gibi bileşenler içerir. Peynir altı suyunun bileşimi, işlenen peynir çeşidine, kullanılan sütün kalitesine, peynir yapım tekniğine, peynir yapımında kullanılan maya ve asidin kalite ve miktarına, pıhtılaştırma sıcaklığı ve süresine göre değişiklik gösterebilir.

Türkiye'de Peynir Altı Suyu

Türkiye'de peynir tüketiminin fazla olması nedeniyle, peynir altı suyu da oldukça fazla elde edilmektedir. Süt kuru maddesinin yaklaşık yarısını içeriğinde barındıran peynir altı suyunun değerlendirilmesi, ekonomik açıdan büyük bir önem taşımaktadır. Peynir üretimi için kullanılan sütün yaklaşık %80'i peynir altı suyu olarak ayrıldığından, her yıl milyonlarca ton yağ, protein, vitamin ve mineral değerlendirilmeden atılmaktadır.

Peynir Altı Suyunun Değerlendirilmesi

Peynir altı suyu, hayvansal protein gereksinimi açısından değerlendirilmektedir. Ayrıca, atık olarak suya karışan peynir altı suyu, yüksek asit miktarı nedeniyle büyük ölçüde çevre kirliliği yaratmaktadır. Bu nedenle büyük işletmelere, peynir altı suyunu değerlendirme zorunluluğu getirilmiştir.

Peynir Altı Suyunun Kullanım Alanları

Peynir altı suyu, en fazla lor yapımında ve peynir altı suyu tozunun üretiminde kullanılır. Ayrıca pastacılık sektöründe, ilaç ve kozmetik yapımında ve paketli gıdaların besin değerlerinin artırılması yönünde de kullanılır. Peynir altı suyu, hayvan beslenmesinde doğrudan içirme yöntemi ile, gıda ve pastacılık sektöründe asit stabilizesi ve nem kontrolü sağlamak amacıyla ve aroma verici özelliği nedeniyle kullanılır.

Peynir Altı Suyunun Kozmetik ve Sağlık Alanındaki Kullanımı

Gelişen teknoloji ve peynir üretimindeki artış, uzmanları peynir altı suyu hakkında daha fazla araştırma yapmaya zorlamış ve bu değerli bileşen, kozmetik ürünlerin içeriğine bile dahil olmuştur. Peynir altı suyu, cildin nem dengesini sağlamak için kolajen, musin ve hiyalüronik asit ile aynı etkiyi gösterir. Bu nedenle, kozmetik sanayinde peynir altı suyundan yan ürünler elde edilmektedir.

Peynir Altı Suyunun Sağlık Üzerindeki Etkisi

Peynir altı suyu, geniş spektrumlu kimyasal, biyolojik ve fiziksel özellikler içerir. Hastalıklara karşı koruyucu bir besin olup, terapötik özelliklere sahip hastalıkların tedavisi için de kullanılır. Baş-boyun tümörlerinde ve kolon kanserlerinde diyete mutlaka eklenmesi gereken gıdalar arasındadır.

Peynir Altı Suyunun Faydaları
  • Yüksek protein içeriği ile kas gelişimini destekler.
  • İçeriğindeki laktoz, bağırsak sağlığını iyileştirir.
  • Kalsiyum ve fosfor gibi minerallerle kemik sağlığını destekler.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Peynir altı suyu, değerli bileşenleri ve geniş kullanım alanları ile sağlığımız için önemli bir besin kaynağıdır. Doğru şekilde değerlendirildiğinde, hem ekonomik hem de sağlık açısından büyük faydalar sağlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ezine Peyniri Kaç Kalori?

Ezine Peyniri Kaç Kalori?

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Evde Lor Peyniri Nasıl Yapılır?

Evde Lor Peyniri Nasıl Yapılır?

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Tulum Peyniri Kaç Kalori?dir?

Tulum Peyniri Kaç Kalori?dir?

Mascarpone Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Mascarpone Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

1 Kg Peynir Kaç Kg Sütten Yapılır?

1 Kg Peynir Kaç Kg Sütten Yapılır?

Güncel

Simit Peynir Nasıl Tüketilir?

Simit Peynir Nasıl Tüketilir?

Çanakkale Peynir Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Çanakkale Peynir Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Antep Peyniri Nasıl Yapılır?

Antep Peyniri Nasıl Yapılır?

Sepet Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Sepet Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Feta Peynirinin Yapılışı

Feta Peynirinin Yapılışı

Şirden Mayalı Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Şirden Mayalı Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Eski Kaşar Peyniri Kaşar Peynirlerinin Eskitilme Aşamaları

Eski Kaşar Peyniri Kaşar Peynirlerinin Eskitilme Aşamaları

Kaşar Peyniri Kalori Değeri

Kaşar Peyniri Kalori Değeri

Tatlı Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Tatlı Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Mayası Üretim Şekilleri

Peynir Mayası Üretim Şekilleri

Kars Peyniri Çeşitleri Nelerdir?

Kars Peyniri Çeşitleri Nelerdir?

Deri Peyniri Nasıl Muhafaza Edilir?

Deri Peyniri Nasıl Muhafaza Edilir?

Kars Kaşar Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Kars Kaşar Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

1 Dilim Peynir Kaç Kalori?dir?

1 Dilim Peynir Kaç Kalori?dir?

Keçi Peyniri Nasıl Yapılır?

Keçi Peyniri Nasıl Yapılır?

Peynir Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Beyaz Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Peynir Mayası Nasıl Yapılır?

Peynir Mayası Nasıl Yapılır?

Civil Peyniri Civil Peynir Nasıl Saklanmalıdır?

Civil Peyniri Civil Peynir Nasıl Saklanmalıdır?