Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Peynir Altı Suyu Nedir

Peynir Altı Suyu Nedir

Peynir Altı Suyu Nedir, bileşimi bakımından süte benzer özellikler gösteren peynir altı suyu, süt kuru hammaddesinin yaklaşık %50'sini, süt şekerinin tamamını, sütte bulunan proteinlerin beşte birini, B grubu vitaminlerinin ise büyük bir çoğunluğunu barındırır. Peynir altı suyunda bulunan kalsiyum, fosfor, laktoz emilime yardım ederken ince bağırsaklarda istenilen düzeyde asidik ortamı da oluşturmaktadır. Peynir altı suyu nedir, sorusunun en değerli cevabı, önemli süt proteinleri olan laktoalbümin, laktoglobulin, serum albümini ve globülünlerden oluşan çok kıymetli bir besin olmasıdır. Peynir altı suyu işlenen peynir çeşidine, peynirde kullanılan sütün kalitesine, peynirin yapım tekniğine, peynir yapımında kullanılan maya ve asidin kalite ve miktarına pıhtılaştırma sıcaklığı ve süresine göre değişik bileşimler içermektedir.

Peynir altı suyu nedir?


Ülkemizde peynir tüketimine bağlı olarak üretimin fazla olması nedeni ile peynir altı suyu da oldukça fazla elde edilmektedir. Süt kuru hammaddesinin yaklaşık yarısını içeriğinde barındıran peynir altı suyunun değerlendirilmesi ekonomik açıdan büyük bir önem taşımaktadır. Peynir üretimi için kullanılan sütün yaklaşık %80 gibi orandaki büyük bir kısmı peynir altı suyu olduğundan her yıl milyonlarca ton yağ, protein, vitamin ve mineral değerlendirilmeden atılmaktadır. Hayvansal protein gereksinimi açısından peynir altı suyu değerlendirilme kapsamına alınmıştır. Ayrıca atık olarak suya karışan peynir altı suyu yüksek asit miktarı açısından büyük ölçüde çevre kirliliği yaratması sebebi ile büyük işletmelere peynir altı suyu değerlendirilme zorunluluğu getirilmiştir.

Peynir altı suyu nedir, denildiğinde herkesin aklına ilk gelen şey lor peyniridir. Çünkü peynir altı suyu en fazla lor yapımında ve peynir altı suyu tozunun yapımında kullanılmaktadır. Böylece bu değerli süt suyu çok çeşitli yerlerde kullanım alanı bulabilmektedir. Peynir altı suyu pastacılık sektöründe, ilaç ve kozmetik yapımında ve paketli gıdaların besin değerlerinin artırılması yönünde de kullanılmaktadır.

Peynir altı suyu çok kıymetli bir besin olması sebebi ile kendine pek çok alanda kullanım yeri bulabilmektedir. Hayvan beslenmesinde hayvanlara direkt içirme yöntemi ile, gıda ve pastacılık sektöründe asit satbilizesi ve nem kontrolünü sağlamasının yanında aroma verici özelliğinden faydalanmak sureti ile kullanılmaktadır.

Ayrıca gelişen teknoloji ve peynir üretimindeki artış uzmanları peynir altı suyu nedir, sorusunun cevabı hakkında daha fazla araştırma yapmaya zorlamış ve kozmetik ürünlerinin içeriğine bile dahil olmuştur. Peynir altı suyu, cildin nem dengesini sağlamak için kolajen, musin ve hiyalüronik asit ile aynı etkiyi göstermektedir. Bundan dolayı kozmetik sanayinde peynir altı suyundan yan ürünler elde edilmektedir.

Ayrıca peynir altı suyu, geniş spektrumlu kimyasal, biyolojik ve fiziksel özellikler içermesi sebebi ile hastalıklara karşı koruyucu bir besin olup terapötik özelliklere sahip hastalıkların tedavisi için de kullanılmaktadır. Baş boyun tümörlerinde ve kolon kanserlerinde de diyete mutlaka eklenmesi gereken gıdalar arasındadır.
Son Güncelleme : 21.01.2024 04:56:37
Peynir Altı Suyu Nedir ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Peynir Altı Suyu Nedir Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Peynir Altı Suyu Nedir"
Merhaba, biz yoğurrtarı ve peynileri sürekli evvimizde kenddimiz yapıyoruz. Daha önce hiç dışarıdan almadık. Peynirin altından çıkan suyu döküyoruz gidiyor. Peynir altı suyunun vücudumuzda nasıl faydaları var ve nasıl kullanmamız gerekiyor?
Koçay . 02.10.2018 10:34:01
CEVAP YAZ
Peynir Tatlısı
Peynir Tatlısı
Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken püf noktalarını çok iyi bilmek gerekir. Yapımı son derece basit ancak bir o kadar dikkat gerek...
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum, Kars, Iğdır ve Ardahan yöresinin lezzetlerinden bir tanesidir. Daha çok bahçeye kurulan kazanlarda kayn...
Erzincan Tulum Peyniri
Erzincan Tulum Peyniri
Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta bazı Avrupa devletlerine kadar yayılmış olan, bir peynir türüdür. Yapım aşaması çok zahmetli olsa da yemesi ...
Civil Peyniri
Civil Peyniri
Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, çorbalarda gibi. Bu kadar çeşitli olan peynirin çeşitleride oldukça fazladır. Kaşar peyniri, ...
Van Otlu Peynir
Van Otlu Peynir
Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünün peynir yapımında kullanılması ile ün kazanan bu süt ürünü geniş bir coğrafyaya ün salmıştır...
Peynir Altı Suyu Tozu
Peynir Altı Suyu Tozu
Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağlı olarak geri kalan bileşimin, yani peynir altı suyunun toz haline getirilmiş şeklidir. Peynir çeş...
Eski Kaşar Peyniri
Eski Kaşar Peyniri
Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri keşfettiği düşünülmektedir. Eski kaşar peynirlerinin üzerinde küf oluşabilir. Eğer içerisinde ...
Kolot Peyniri
Kolot Peyniri
Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karadenizliler bu peyniri farklı şekilde yani eriterek tüketir. Kolot peyniri bazılarının muhlama bazıl...
Van Peyniri
Van Peyniri
Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeşit şifalı ot ile hazırlanır. Van peyniri içerisinde en çok sirimo, mende, sirik, heliz gibi y...
Peynir Salamurası
Peynir Salamurası
Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine peynirleri dilim dilim kesip içine yerleştirerek muhafaza altına alabiliriz. Peynir yapımında t...
Tuzsuz Lor Peyniri
Tuzsuz Lor Peyniri
Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer peynirler gibi marketlerde ambalaj içinde veya açık olarak satışa sunulmaktadır. Fakat evde ...
Tatlı Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzetli ve çok amaçlı çeşitlerinden birisi lor peyniridir. Tatlı lor peyniri, evde yapmaya ve tüke...

 

Peynirli Salata
Evde Sirkeyle Peynir Yapımı
Evde Tulum Peyniri Nasıl Yapılır
Mihaliç Peyniri
Peynir Hastalığı
Gouda Peyniri
Deri Peyniri
Otlu Peynir
Erzurum Peyniri
Parmesan Peyniri
Pizza Peyniri
Peynir Mayası
Kaşar Peyniri
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
İsli Peynir
Edam Peyniri
Süzme Peynir
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Peynir Tatlısı
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Erzincan Tulum Peyniri
Civil Peyniri
Van Otlu Peynir
Peynir Altı Suyu Tozu
Eski Kaşar Peyniri
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Popüler İçerik
Kaşar Peyniri
Kaşar Peyniri
Kaşar Peyniri:  Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak pey...
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanıla...
İsli Peynir
İsli Peynir
İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ...
Edam Peyniri
Edam Peyniri
Edam peyniri: Peynir tabiki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile...
Süzme Peynir
Süzme Peynir
Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biride süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekme...
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baştacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024