Peynir Çeşitleri

Peynir Çeşitleri

Peynir çeşitleri, damak zevkinin farklılığından dolayı peynirde çeşitlilik artmıştır. Her yöreye uygun şekilde üretilen peynir çeşitleri, fiyatı, kalitesi ve yapılış şekilleri birbirinden farklıdır. Dünya ve ülkemizde birden fazla peynir çeşidi mevcuttur. Peynir çeşitleri, kullanış amaçları farklıdır. Örneğin kaşar peyniri özellikle pizza ve tost için kullanırken, lor peyniri daha çok börek için kullanılır. İşte bunun gibi peynirin farklı şekilde üretilmesi kişilerin isteklerine göre üretilmiştir.

Peynir çeşitleri nelerdir?

  • Otlu peynir: Van ilimizde üretilen otlu peynir çeşitleri arasında en fazla tercih edilen peynir türüdür. Doğadan toplanan değişik otlarla birlikte üretilen otlu peynir, meralarda otlayan hayvanların sütlerinden yapılır. Özellikle bahar aylarında artan süt üretimi, bu dönemde otlu peynirim yapımını zorunlu kılmıştır. Otlu peynir daha çok sarımsı ve beyaz renkler şeklinde görülür ve küçük deliklere sahip orta sertlikte bir peynir çeşididir. Yapıldığı zaman 6-7 ay dinlendirerek yenilebilir.
  • Ezine İnek peyniri: Özellikle Ege Bölgesinde Kaz Dağlarının eteklerinde, yemyeşil alanlarla birlikte bol oksijenli havada, zengin bitki örtüsü ile Ezine’de yetişen hayvanlar, yılın hemen hemen tamamında dağlarda yaşayan taze kekik otları ile beslenmektedirler. Bu otlar, ister istemez süte yansıdığı için gerçekten peynir tadını da etkilemektedir. Ezine inek peyniri özel olarak soğutulan süt ile çoğu zaman 6, 12 ve 18 aya kadar sütler muhafaza edilebilir ve peynir yapılabilir.
  • Tel peyniri: Bu peynir türü muhtelif çiçeklerden beslenen ineklerden elde edilen sütle doyumsuz lezzeti ile yöresel peynir, el ile ovulduğunda tel tel olduğundan tel peynir adını almıştır. Tabii yöreye göre değişik isimlerle de anılabilir. Tel peyniri saçak, çeçil, çekme peynirlerini de benzetilir. Yumuşak ve pişmaniye gibi görünümüyle tel tel olup açık sarı renktedir. Yağlı sütten üretilir. Sadece kahvaltıda değil salatalarda, omletlerde, makarnalarda kullanılabilir.
  • Hellim peyniri: Bu peynir Kıbrıs’ta üretilmektedir. Zaten hellim peyniri denildiği zaman akla ilk önce hellim peyniri gelmektedir. Hellim peynirinin özellikleri olarak sık dokulu, sarımsı ve beyaz renkte taze bir peynir türüdür. Diğerlerinden farklı olarak, ızgarada ve yağsız şekilde kızartılarak yenilir. Keçi sütünden imal edilir ama inek ve koyun sütünden de üretilebilir. Keçi ve koyun sütünden imal edilen bu peynir türü 1 yıla kadar dayanıklılık süresi gösterir. Hellim peyniri yapmak isteyenler için daha çok koyun ve keçi sütü tercih etmelidir. Çünkü inek sütünden üretilen hellim peyniri dayanma süresi azdır ve birkaç gün içinde tüketilmelidir.
  • Küp peyniri: Özellikle dağlık bölgelerimiz olan Doğu Anadolu Bölgesinde ve İç Anadolu Bölgesinde üretilir. Bu bölgelerde geleneksel olarak üretilen bir peynir türüdür. Bazı yörelerde ise çömlek peyniri de denilir. Küp peyniri daha çok toprak küplere ve büyük plastik bidonlara doldurularak tuzlanır ve sıkıştırılır. Bazı durumlarda ise çörek otu katılır ve güzel bir aroma elde edilmiş olur.
  • Fokfor peyniri: Peynir çeşitleri arasında pastörize edilerek inek sütünden elde edilir. Yapılan peynir çok zahmet ve büyük çaba isteyen aşamalardan geçer. Olgunlaşması için odalarda bekletilir. Tereyağı kıvamına gelene kadar dinlendirilir. Peynir üretim aşamasından saklanmasına kadar geçen süre sonucunda ortaya harika bir lezzet ortaya çıkar.
  • Erzincan tulum peyniri: Doğu Anadolu Bölgemizde üretilen ve peynir çeşitleri arasında eski bir kültüre sahip olan bir peynir türüdür. Erzincan tulum peyniri yeri ve zamanı ayrıdır. Titizlikle üretilir. Uygun koşullarda yetiştirmesinin ardından iyice olgunlaşana kadar bekletilir. Bu peynir türü ise tam yağlı olup, inek, keçi ve koyun sütünün karışımından elde edilir.
  • Lor peyniri: Yumuşak yapısıyla birlikte peynir altı suyunun katılaşması sonucunda elle edilen bir peynir çeşididir. Fazla dayanıklı değildir. Tuzlu, tuzsuz ve bazen de şekerle de tüketilebilir. Ekşimsi tadı vardır. Ege ve Trakya bölümlerinde fazla üretilir. Bazı bölgelerde üzerine pekmez döküp tüketir. Aynı zamanda böreklerde kullanılır.

Son Güncelleme : 15.11.2018 14:56:41
Peynir Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Peynir Çeşitleri Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Peynir Çeşitleri"
Merhaba, peynir çeşitleri günümüzde özellikle kahvaltılarda çok büyük önem taşıyor. Baktığımda bir açık büfe kahvaltıda çok fazla miktarda peynir çeşidi var. Bu peynirlerin hemen hemen hepsi aynı şekilde mi yapılıyor?
Seylan . 26.09.2018 01:45:39
CEVAP YAZ
Peynir Tatlısı
Peynir Tatlısı
Peynir Tatlısı, Diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken püf noktalarını çok iyi bilmek gerekir. Yapımı son derece basit ancak bir o kadar dikkat gerek...
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkanlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum, Kars, Iğdır ve Ardahan yöresinin lezzetlerinden bir tanesidir. Daha çok bahçeye kurulan kazanlarda kayn...
Erzincan Tulum Peyniri
Erzincan Tulum Peyniri
Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta bazı Avrupa devletlerine kadar yayılmış olan, bir peynir türüdür. Yapım aşaması çok zahmetli olsa da yeme...
Civil Peyniri
Civil Peyniri
Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile beraber salatalarda, soslarda, eriştelerde, çorbalarda gibi. Bu kadar çeşitli olan peynirin çeşitleride oldukça fazladır. Kaşar p...
Van Otlu Peynir
Van Otlu Peynir
Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünün peynir yapımında kullanılması ile ün kazanan bu süt ürünü geniş bir coğrafyaya ün salmıştır...
Peynir Altı Suyu Tozu
Peynir Altı Suyu Tozu
Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağlı olarak geri kalan bileşimin, yani peynir altı suyunun toz haline getirilmiş şeklidir. Peynir çeş...
Eski Kaşar Peyniri
Eski Kaşar Peyniri
Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri keşfettiği düşünülmektedir. Eski kaşar peynirlerinin üzerinde küf oluşabilir. Eğer içerisinde ...
Kolot Peyniri
Kolot Peyniri
Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karadenizliler bu peyniri farklı şekilde yani eriterek tüketir. Kolot peyniri bazılarının muhlama bazıl...
Van Peyniri
Van Peyniri
Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeşit şifalı ot ile hazırlanır. Van peyniri içerisinde en çok sirimo, mende, sirik, heliz gibi y...
Peynir Salamurası
Peynir Salamurası
Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine peynirleri dilim dilim kesip içine yerleştirerek muhafaza altına alabiliriz. Peynir yapımında t...
Tuzsuz Lor Peyniri
Tuzsuz Lor Peyniri
Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer peynirler gibi marketlerde ambalaj içinde veya açık olarak satışa sunulmaktadır. Fakat evde ...
Tatlı Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzetli ve çok amaçlı çeşitlerinden birisi lor peyniridir. Tatlı lor peyniri, evde yapmaya ve tüke...

 

Peynirli Salata
Evde Sirkeyle Peynir Yapımı
Evde Tulum Peyniri Nasıl Yapılır
Mihaliç Peyniri
Peynir Hastalığı
Gouda Peyniri
Deri Peyniri
Otlu Peynir
Erzurum Peyniri
Parmesan Peyniri
Pizza Peyniri
Peynir Mayası
Kaşar Peyniri
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
İsli Peynir
Edam Peyniri
Süzme Peynir
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Peynir Tatlısı
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Erzincan Tulum Peyniri
Civil Peyniri
Van Otlu Peynir
Peynir Altı Suyu Tozu
Eski Kaşar Peyniri
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Popüler İçerik
Peynir Mayası
Peynir Mayası
Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedi...
Kaşar Peyniri
Kaşar Peyniri
Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak pey...
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanıla...
İsli Peynir
İsli Peynir
İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ...
Edam Peyniri
Edam Peyniri
Edam peyniri: Peynir tabiki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile...
Süzme Peynir
Süzme Peynir
Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biride süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekme...
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baştacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019