Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Kolot Peyniri

Kolot Peyniri

Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karadenizliler bu peyniri farklı şekilde yani eriterek tüketir. Kolot peyniri bazılarının muhlama bazılarının da kuymak dediği harika lezzetin ana malzemelerinden bir tanesidir. Kolot peynirinin en önemli özelliği sıcak karşısına kendisini koy vermesidir. Tereyağıyla buluştuğunda hemen eriyen kolot peyniri soğuduğunda eski güzelliğini kaybetse de kesinlikle diğer yağlı peynirlerin birçoğu gibi kaskatı hale gelmez. Bu nedenle de soğuk haldeyken bile ekmek batırılarak kolaylıkla yenilmeye devam edilebilir.

Kolot peyniri görüntüsü ve bazı özellikle itibariyle kaşar peynirini andırır. Her iki peynirin de ortak özellikleri bol sütle yapılması ve bu nedenle de yağlı bir peynir çeşidi olmasıdır. Hatta bu özellikler sayesinde bazı ev hanımları muhlama yapımında Karadeniz peyniri yerine kaşar peynirini bile tercih etmektedir. Kolot peyniri Karadeniz yöresinde üretilse de yöresel ürünler satan bazı mandıralarda satışa sunulmaktadır. Ayrıca bazı büyük firmalar tarafından da özel olarak üretilen ambalajlı kolot peyniri raflarda yerini bulmaktadır. Yolunuz Karadeniz illerine düştüğünde bu peynirin daha farklı isimlerle anıldığına da şahit olabilirsiniz. Bunların başında golote, kolote, kolof gibi isimler gelmektedir. Kolot peynirinin yapımı çok zor olmamakla birlikte yenilebilir aşamaya gelmesi için birkaç ay bekletilmesi gerekir. Peynirin yapımında peynir mayası kullanılır. Bunun dışında da pek çok peynir çeşidi gibi kaynatılarak yapılır. Fakat lezzetinin diğer peynir türlerinden farklı olmasının sebebi bu yöredeki hayvanların yem yerinde doğal ot yemesidir. Böylece sadece yeşillikle beslenen hayvanın sütü de daha yağlı olduğu için peynir lezzetli bir hal alır.

Kolot peyniri nasıl yapılır?


Kolot peynirinin yapımı için biriktirilen sütün kaymağı ayrılır ve içine peynir mayası atılır. Süt bir süre sonra kesilmeye başlar ve kaynatıldıkça peynirleşen sütün içindeki peynirler uygun büyüklükteki torbalara konulur. Aslında kolot peyniri de ismini bu torbadan alır. Bu torbaların ebadı yaklaşık yuvarlak bir pide büyüklüğündedir. Suyu iyice süzüldükten sonra üzeri tuzlanır ve yaklaşık 3 ay boyunca yenilebilecek kıvama gelmesi için serin yerde muhafaza edilir. Elde edilen peynir tıpkı bir bir küçük bisiklet teker gibidir. Bekleme süresi dolduktan sonra buzdolabında veya derin dondurucuda aylarca bozulmadan saklanabilir.

Kolot peyniri nasıl eritilir?


Kolot peynirini eritmek için Karadeniz tereyağı kullanılır. Eğer yoksa normal tereyağı da tercih edebilirsiniz. Peynir ufak ufak dilimlenir ve eriyip rengi değişen tereyağının içine atılarak iyice eriyinceye kadar pişirilir. Sıcak olarak servis edilir.

Mısır unu seviyorsanız orijinal muhlama da yapabilirsiniz. Bunun için 2 yemek kaşığı ter yağını bakır tavada eritin. Üzerine 2,5 yemek kaşığı mısır unu ilave edip iyice kavurun. Daha sonra da 1 çay bardağı soğuk suyla birlikte doğranmış kolot peynirini ekleyip eriyinceye kadar pişirin. Tavadan boşaltmadan sıcakken servis yapın.
Son Güncelleme : 19.01.2024 17:48:12
Kolot Peyniri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Kolot Peyniri Yorumları
şifre

2 Yorum Yapılmış "Kolot Peyniri"
Benim kuymak olarak bildiğim Karadeniz'e özgü kahvaltılık dır . Henüz tatma imkanı bulamadım . kuymak içerisindeki ana madde olan peynirden ötürü çok lezzetli bir görünüme sahip her ne kadar yemesem de kadının çok güzel olduğuna eminim Umarım bir gün ben de bu tadı damağımda hissetme şansına erişirim .
Talu . 29.08.2018
CEVAP YAZ
Kaymağı alınmış sütten yapılan kolot peyniri neden yağlı peynir olarak tanımlanıyor? Sonrasında peynire yağ ilave desek bu nasıl olabilir?...
Neşe . 23.01.2021 17:30:57
CEVAP YAZ
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baş tacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağlı gibi çeşitleri bulunur. Peynirde asıl önemli olan lezzet hem sağlık açısından hem de tat bakımın...
Peynir Tatlısı
Peynir Tatlısı
Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken püf noktalarını çok iyi bilmek gerekir. Yapımı son derece basit ancak bir o kadar dikkat gerek...
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum, Kars, Iğdır ve Ardahan yöresinin lezzetlerinden bir tanesidir. Daha çok bahçeye kurulan kazanlarda kayn...
Erzincan Tulum Peyniri
Erzincan Tulum Peyniri
Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta bazı Avrupa devletlerine kadar yayılmış olan, bir peynir türüdür. Yapım aşaması çok zahmetli olsa da yemesi ...
Civil Peyniri
Civil Peyniri
Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, çorbalarda gibi. Bu kadar çeşitli olan peynirin çeşitleride oldukça fazladır. Kaşar peyniri, ...
Van Otlu Peynir
Van Otlu Peynir
Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünün peynir yapımında kullanılması ile ün kazanan bu süt ürünü geniş bir coğrafyaya ün salmıştır...
Peynir Altı Suyu Tozu
Peynir Altı Suyu Tozu
Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağlı olarak geri kalan bileşimin, yani peynir altı suyunun toz haline getirilmiş şeklidir. Peynir çeş...
Eski Kaşar Peyniri
Eski Kaşar Peyniri
Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri keşfettiği düşünülmektedir. Eski kaşar peynirlerinin üzerinde küf oluşabilir. Eğer içerisinde ...
Van Peyniri
Van Peyniri
Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeşit şifalı ot ile hazırlanır. Van peyniri içerisinde en çok sirimo, mende, sirik, heliz gibi y...
Peynir Salamurası
Peynir Salamurası
Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine peynirleri dilim dilim kesip içine yerleştirerek muhafaza altına alabiliriz. Peynir yapımında t...
Tuzsuz Lor Peyniri
Tuzsuz Lor Peyniri
Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer peynirler gibi marketlerde ambalaj içinde veya açık olarak satışa sunulmaktadır. Fakat evde ...
Tatlı Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzetli ve çok amaçlı çeşitlerinden birisi lor peyniridir. Tatlı lor peyniri, evde yapmaya ve tüke...

 

Peynirli Salata
Evde Sirkeyle Peynir Yapımı
Evde Tulum Peyniri Nasıl Yapılır
Mihaliç Peyniri
Peynir Hastalığı
Gouda Peyniri
Deri Peyniri
Otlu Peynir
Erzurum Peyniri
Parmesan Peyniri
Pizza Peyniri
Peynir Mayası
Kaşar Peyniri
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
İsli Peynir
Edam Peyniri
Süzme Peynir
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Peynir Tatlısı
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Erzincan Tulum Peyniri
Civil Peyniri
Van Otlu Peynir
Peynir Altı Suyu Tozu
Eski Kaşar Peyniri
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Popüler İçerik
Peynir Mayası
Peynir Mayası
Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedi...
Kaşar Peyniri
Kaşar Peyniri
Kaşar Peyniri:  Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak pey...
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanıla...
İsli Peynir
İsli Peynir
İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ...
Edam Peyniri
Edam Peyniri
Edam peyniri: Peynir tabiki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile...
Süzme Peynir
Süzme Peynir
Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biride süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekme...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024