Mozzarella Peyniri Özellikleri
07 Temmuz 2024

Mozzarella Peyniri Özellikleri

Mozzarella Peyniri

Mozzarella peyniri, kökeni İtalya olan ve dünya genelinde beğeniyle tüketilen bir peynir çeşididir. Kahvaltılarda, pizza yapımında, makarna ve salatalarda mozzarella peyniri vazgeçilmez bir tercihtir. Özellikle pizza malzemeleri arasında en fazla rağbet gören bu peynirdir. Taze tüketilen bu peynirin işleme teknikleri de karmaşık değildir. Mozzarella, Türk tipi peynirlere benzer özellikler taşıdığı için ülkemizde de sıkça tüketilmektedir. Her yerde kolaylıkla bulabileceğiniz peynirlerden biridir. Şaraplara da güzel eşlik eder ve uygun fiyatı sayesinde her an elinizin altında bulundurabilirsiniz.

Mozzarella Peynirinin Özellikleri Nelerdir?

İyi bir mozzarella peynirini anlamak için bir lokma almanız yeterlidir. Dişlerinizde hafif bir gıcırdama hissi oluşturmalıdır. Çünkü mozzarella taze tüketildiği için her taze peynirin verdiği bu hissi verir. Ayrıca peyniri kestiğinizde içinden sıvı akmamalı, bütün şekilde durmalı ve dağılmamalıdır. Tok bir peynir görünümü vermelidir. Bunlar iyi bir mozzarella peynirinin özellikleridir. Peynir lifli bir yapıda olmalıdır. Eğer mozzarella peyniri çok beklerse, peynirde erime olmaya başlar. Özellikle başlangıçta dış yüzeyinden erime olur. Bu, peynirin ne kadar taze olduğunu anlamanıza yardımcı olur.

Hakiki bir mozzarella peyniri işlenmemiş çiğ manda sütüyle yapılır. Peynir, 1-2 günlük olduğunda tazeyken tüketilir. Ancak manda sütünü bulmak çok kolay değildir. Bu nedenle biraz manda sütü ile inek sütü karıştırılarak ya da sadece inek sütüyle yapılan mozzarella peyniri günümüz koşullarında daha fazla tercih edilir. Ayrıca çiğ sütten peynir yapımının bazı sakıncaları olduğu için, üreticiler genellikle pastörize sütü tercih eder. Peynirin raf ömrünün uzatılması için genellikle salamura ambalajlama yöntemi tercih edilir. Ancak çiğ sütten yapılmadığı için, bu tür mozzarella peyniri pek aslına benzer olmuyor.

Mozzarella Peyniri Üretim Süreci

Mozzarella peyniri üretiminde süt pastörize edilerek, kültürleme sıcaklığına gelinceye kadar soğutulur. Buna kalsiyum ve maya ilave edilerek, teleme ayrılır. Daha sonra sıcak suda hamur yoğurulur. Kıvamını bulunca da peynir kalıplara konur ve soğuk suyun içine dökülür. İyice soğuyunca paketlenerek satışa sunulur. Taze peynir olduğu için kıvamı da yumuşak olur. Genellikle 100-400 gram arasında paketlenmiş olarak satılır. Ancak peynirin tazeliğini kısa sürede kaybetmesi nedeniyle, paketi açtığınızda hepsini tüketmeye çalışmalısınız.

Evde Mozzarella Peyniri Nasıl Yapılır?

Bu peynir türü taze olarak tüketildiği için evde yapmayı deneyebilirsiniz. Ancak bu peynirin yağlı ve kalorili olduğunu unutmayın. Bunu diyet peynir olarak tüketmek pek doğru değildir. Aynı kaşar peyniri gibi fırınlandığı zaman eriyebilir. Bu nedenle evde yaptığınız mozzarella peynirini kahvaltılarınız için bir seçenek olarak tüketebilirsiniz. Şimdi malzemelerini vererek peynir yapımına başlayalım.

  • 3.750 gram tercihen manda sütü, olmazsa inek sütü
  • 1 su bardağından iki parmak eksik su
  • 1,5 tatlı kaşığı limon tuzu
  • Yarım çay kaşığı peynir mayası

Mozzarella Peyniri Yapım Aşamaları

Önce suda erittiğiniz limon tuzunun içine sütü ilave ederek, ocağın üzerine alın. Hafifçe süt ısındığı zaman yani yoğurt mayaladığınız zaman nasıl serçe parmağınızın dayanacağı sıcaklık oluyorsa, peyniri yapmak için de aynı sıcaklıkta olması gerekiyor. Bu aşamada peynir mayasını süte karıştırın ve otuz saniye kadar ocakta tutarak indirin. Daha sonra tencerenin ağzını kapatarak 10 dakika kadar bekleyin. Mayalanan peyniri süzerek suyunu ayırın. Bu suyu ocağın üzerine alın ve kaynatmaya başlayın. Daha sonra bir kevgirle peynirleri bu kaynayan suyun içine batırıp çıkarın. Arada bir yumuşayan peyniri elinizle esneterek yoğurmayı da ihmal etmeyin. Mozzarella peyniri yaparken dikkat etmeniz gereken püf noktası, peynirin kaynar suyun içinde böyle sakız gibi esnek hale gelmesidir. Daha sonra peyniri yuvarlayın ve mozzarella peyniri servisine başlayın.

Ekstra Bilgiler

Mozzarella peyniri, özellikle İtalyan mutfağının vazgeçilmez bir unsuru olup, sağlık açısından da birçok fayda sağlar. Protein açısından zengindir ve kalsiyum, fosfor gibi mineraller içerir. Ancak, yüksek yağ içeriği nedeniyle ölçülü tüketilmesi önerilir. Mozzarella peyniri, farklı tariflerle de zenginleştirilebilir. Örneğin, caprese salatasında taze domates ve fesleğenle birlikte mükemmel bir lezzet sunar. Ayrıca, mozzarella peyniri, fırında sebzelerle veya sandviçlerde de kullanılabilir, böylece günlük beslenmenize çeşitlilik katabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Peynir Altı Suyu Nedir?

Peynir Altı Suyu Nedir?

Mihaliç Peyniri Yapımı

Mihaliç Peyniri Yapımı

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Künefe Peyniri Nasıl Yapılır?

Künefe Peyniri Nasıl Yapılır?

1 Kg Peynir Kaç Kg Sütten Yapılır?

1 Kg Peynir Kaç Kg Sütten Yapılır?

Sürk Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Sürk Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Burgu Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Burgu Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Evde Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Evde Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Güncel

Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Beyaz Peynir Besin Değeri Kaçtır?

Beyaz Peynir Besin Değeri Kaçtır?

Güncel

Küflü Peynirin Faydaları Nelerdir?

Küflü Peynirin Faydaları Nelerdir?

Sütten Peynir Nasıl Yapılır?

Sütten Peynir Nasıl Yapılır?

Krem Peynir ile Sandviç Yapımı

Krem Peynir ile Sandviç Yapımı

Peynir Şekeri Nedir?

Peynir Şekeri Nedir?

Kelle Peyniri Yapımı Nasıl Olur?

Kelle Peyniri Yapımı Nasıl Olur?

Deri Peyniri Nasıl Muhafaza Edilir?

Deri Peyniri Nasıl Muhafaza Edilir?

Organik Peynir Yapımı

Organik Peynir Yapımı

Feta Peynirinin Yapılışı

Feta Peynirinin Yapılışı

Koyun Peyniri Yapımı

Koyun Peyniri Yapımı

Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Mozzarella Peyniri Özellikleri

Mozzarella Peyniri Özellikleri

Van Peyniri Tüketimi

Van Peyniri Tüketimi

Keçi Peyniri Nasıl Yapılır?

Keçi Peyniri Nasıl Yapılır?

Peynir Altı Suyu Nasıl Yapılır?

Peynir Altı Suyu Nasıl Yapılır?

Beyaz Peynir Kalori Değeri

Beyaz Peynir Kalori Değeri

Ezine Peyniri Kaç Kalori?

Ezine Peyniri Kaç Kalori?

1 Dilim Beyaz Peynir Kaç Kalori?dir?

1 Dilim Beyaz Peynir Kaç Kalori?dir?

Peynir Nasıl Saklanır?

Peynir Nasıl Saklanır?

Zeytin Peynir Tüketimi

Zeytin Peynir Tüketimi

Antep Peyniri Nasıl Yapılır?

Antep Peyniri Nasıl Yapılır?

Kars Kaşar Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Kars Kaşar Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Hamburger Peyniri Yapılışı

Hamburger Peyniri Yapılışı