Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Peynir Türleri

Peynir Türleri

Peynir Türleri, Ülke olarak kahvaltı ve yemek kültürümüz oldukça zengindir. Hemen hemen çoğu ülkede kahvaltı kültürü yok denecek kadar azdır. Kahvaltıda vazgeçilmezimiz olan peynir ise birçok farklı türü ile sofralarımızda yerini alır. Üstelik sadece kahvaltılarda değil aperatif salatlarda, böreklerde, çorbaların üzerlerinde vs. Daha pek çok farklı şekilde sofralarımızdan eksik olmaz. Peynirin tarihi çok çok eski zamanlara dayanır. Peynir bir süt ürünü olduğu için vücut ve özellikle kemik, kas gelişimine faydalıdır. Bu nedenle mutlaka peyniri tüketmeliyiz. Peynir türleri çok çok çeşitli olduğu için mutlaka kendi damak tadımıza uygun olan bir ya da birkaç tanesini elbette buluruz.

Türkiye'de Tüketilen Peynir Türleri


Ezine Peyniri; İnek, koyun ve keçi sütlerinin karışımı ile elde edilir. Beyaza dönük açık sarı renge sahip orta sertlikte ve tam yağlı peynirdir. Fabrikasyon üretime oldukça elverişli bir peynirdir. Çanakkale ve Edirne illerinde üretilir ve sıklıkla tercih edilir. Kendine özgü kremamsı, ekşi ve tuzlu türleri bulunur.

Çeçil Peyniri; Tel tel halinde olan beyaz renkli bir peynirdir. Genel olarak Erzurum ve Kars yörelerinde üretilir. Yağı alınmış süt ile yapılır. Az yağlı, yumuşak ve biraz tuzludur. En bilinen özelliği küflendikten sonra dahi tüketilebilmesidir. Sindirim sistemi hastalıklarına, kronik bronşite iyi gelir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

Küflü Peynir; Ülkemizde Erzurum, Ardahan, Kars, Sivas illerinde üretilir. Yapılış koşulları oldukça önemlidir. Üretim esnasında hijyen sağlanmaz ise fayda yerine zarar verebilir. Yapısında mineral ve vitaminler bulunur, özellikle bol miktarda kalsiyum barındırır. Bu da kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur. Doğal bir antibiyotiktir. Sıklıkla kahvaltılarda tercih edilen küflü peynir salatalarda, makarnalarda, gurme şarap tabaklarında da tercih edilir.

Kars Kaşar Peyniri; Eski kaşar olarak da bilinir. Biraz tuzlu bir peynirdir. Kars ve Ardahan yörelerinde çok türlü çiçeklerin yetiştiği meralarda otlayan ineklerin sütünden elde edilir. Uzun süre saklanabilmesi için biraz rutubetli, sıcaklığı 5-10 derece olan bir yerlerde saklanmalıdır. Ne çok sert ne de yumuşaktır, çatlaksız bir kalıp halindedir, sarımsı ve parlak renktedir.

Keçi Peyniri; Taze olan 100 gram keçi peynirinde yaklaşık 21 gram yağ bulunur. Orta derece yağlıdır denilebilir. Kalsiyum, fosfor, potasyum ve sodyum açısından oldukça zengindir. Özellikle çocuklar tarafında sık tüketilmelidir. Kahvaltıların yanı sıra börek, poğaça gibi hamur işlerinde, krep ve omlet yapımında mevsim yeşillikleri ile salatalarda da kullanılır.

Dil Peynir; Kars ve Erzurum yöresine aittir. Tam yağlı koyun sütünden elde edilir ve yüksek oranda lif barındırır. Yapısında oldukça az tuz bulundurur. Hafif kremsi kıvamda, kolay eriyen niteliktedir. Satın alındıktan kısa süre içinde tüketilmesi tavsiye edilir. Kahvaltılarda, tost yapımında, ev yapımı pizzalarda, pastırmalarda, tiramisu yapımında kullanılır. Kalp sağlığını olumsuz etkilemez, özellikle diyet yaparken tercih edilir, kalsiyum bakımından zengin olduğu için diş gelişiminde etkilidir.

Mihaliç Peyniri; Yağı alınmamış koyun veya inek sütünden elde edilir. Dışı ince ve beyaz bir kabuğa sahiptir. Salamura olduğu için tuzludur, hafif renkli ve iri gözeneklidir. Bursa, İzmir ve Balıkesir'de sıklıkla üretilir. Kahvaltıların yanı sıra, ev yapımı eriştelerde, makarnalarda kullanılır. Vücudun fosfor ihtiyacını büyük oranda tamamlar.

Bunların dışında Türkiye'de tüketilen peynir türleri

  • Hellim peyniri
  • Civil peynir
  • Lor peynir
  • Van otlu peyniri
  • Külek peyniri
  • Erzincan tulum peyniri
  • Kolot peyniri
  • Küp peynir

Dünya'da tüketilen peynir türleri

  • Adelost
  • Aberdeen crowdie
  • Appenzeller
  • Asiago
  • Beja
  • Brie
  • Burrata
  • Camembert
  • Edam
  • Feta
  • Gouda
  • Mozzarella
  • Parma
  • Ricotto
Son Güncelleme : 26.01.2024 09:55:48
Peynir Türleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Peynir Türleri Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Peynir Türleri"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Peynir Tatlısı
Peynir Tatlısı
Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken püf noktalarını çok iyi bilmek gerekir. Yapımı son derece basit ancak bir o kadar dikkat gerek...
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum, Kars, Iğdır ve Ardahan yöresinin lezzetlerinden bir tanesidir. Daha çok bahçeye kurulan kazanlarda kayn...
Erzincan Tulum Peyniri
Erzincan Tulum Peyniri
Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta bazı Avrupa devletlerine kadar yayılmış olan, bir peynir türüdür. Yapım aşaması çok zahmetli olsa da yemesi ...
Civil Peyniri
Civil Peyniri
Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, çorbalarda gibi. Bu kadar çeşitli olan peynirin çeşitleride oldukça fazladır. Kaşar peyniri, ...
Van Otlu Peynir
Van Otlu Peynir
Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünün peynir yapımında kullanılması ile ün kazanan bu süt ürünü geniş bir coğrafyaya ün salmıştır...
Peynir Altı Suyu Tozu
Peynir Altı Suyu Tozu
Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağlı olarak geri kalan bileşimin, yani peynir altı suyunun toz haline getirilmiş şeklidir. Peynir çeş...
Eski Kaşar Peyniri
Eski Kaşar Peyniri
Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri keşfettiği düşünülmektedir. Eski kaşar peynirlerinin üzerinde küf oluşabilir. Eğer içerisinde ...
Kolot Peyniri
Kolot Peyniri
Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karadenizliler bu peyniri farklı şekilde yani eriterek tüketir. Kolot peyniri bazılarının muhlama bazıl...
Van Peyniri
Van Peyniri
Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeşit şifalı ot ile hazırlanır. Van peyniri içerisinde en çok sirimo, mende, sirik, heliz gibi y...
Peynir Salamurası
Peynir Salamurası
Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine peynirleri dilim dilim kesip içine yerleştirerek muhafaza altına alabiliriz. Peynir yapımında t...
Tuzsuz Lor Peyniri
Tuzsuz Lor Peyniri
Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer peynirler gibi marketlerde ambalaj içinde veya açık olarak satışa sunulmaktadır. Fakat evde ...
Tatlı Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzetli ve çok amaçlı çeşitlerinden birisi lor peyniridir. Tatlı lor peyniri, evde yapmaya ve tüke...

 

Peynirli Salata
Evde Sirkeyle Peynir Yapımı
Evde Tulum Peyniri Nasıl Yapılır
Mihaliç Peyniri
Peynir Hastalığı
Gouda Peyniri
Deri Peyniri
Otlu Peynir
Erzurum Peyniri
Parmesan Peyniri
Pizza Peyniri
Peynir Mayası
Kaşar Peyniri
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
İsli Peynir
Edam Peyniri
Süzme Peynir
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Peynir Tatlısı
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Erzincan Tulum Peyniri
Civil Peyniri
Van Otlu Peynir
Peynir Altı Suyu Tozu
Eski Kaşar Peyniri
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Popüler İçerik
Peynir Mayası
Peynir Mayası
Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedi...
Kaşar Peyniri
Kaşar Peyniri
Kaşar Peyniri:  Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak pey...
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanıla...
İsli Peynir
İsli Peynir
İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ...
Edam Peyniri
Edam Peyniri
Edam peyniri: Peynir tabiki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile...
Süzme Peynir
Süzme Peynir
Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biride süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekme...
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baştacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024