Evde Mayalı Peynir Nasıl Yapılır?
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Evde Mayalı Peynir Nasıl Yapılır?

Evde Mayalı Peynir Nasıl Yapılır, Evde peynir yapmak hem sağlıklı hem de oldukça basittir. Özellikle geçmişte hemen hemen herkes kendi ineğini besleyerek kendi peynirini yapmaktadır. Ancak günümüz şartlarında her yerde inek beslenemediği için çoğu kişi peyniri satın almaktadır. Ancak dışarıda satılan peynirler genellikle bayat, mayasız ya da katkılı olmaktadır. Bu nedenle sütümüzü alıp kendiniz evinizde peynirinizi yapmanızı tavsiye ederim. Göze zor gelse de bir o kadar yapımı basit olmaktadır. Ayrıca hemen hemen her bayanın kolaylıkla yapabileceği ve masrafsız bir tarihtir. Peynir sabah kahvaltılarda olmazsa olmazlardandır. Ayrıca vücuda oldukça faydaları bulunan bu süt ürünü kesinlikle eksik edilmemelidir. Bir de önemli bir bilgi verecek olursak peynir yapımında kullanılacak olan süt mutlaka taze ve açık satılan pastörize edilmemiş hayvan sütü olmalıdır. Aksi halde peynirinizden aynı kıvamı alamaz ve tutturamazsınız. Annemin yıllardır ineği olduğundan dolayı peynirimizi de hep kendisi özenle yapmaktadır. Şimdi bende onun yapış şeklini ve tarifini sizlerle paylaşacağım.

Evde mayalı peynir için gerekli malzemeler
  • 5 litre süt
  • Bir kaşık peynir mayası
Evde mayalı peynir nasıl yapılır?

İlk olarak sütümüzü büyükçe bir tencereye koyarak kaynatalım. Kaynatılmalıdır ki mikrobundan arındırılsın. Daha sonra kaynayan süt bir kenara alınarak ılıması beklenir. Eli yakmayacak şekilde yani taze sağılmış sıcaklıkta olmalıdır. Ilıyan süte peynir mayası da eklenerek karıştırılır ve tencerenin ağzı kapatılarak iyice bir büyük bez ile sarılır. Fakat en dikkat edilmesi gereken durum ise hava şartları olmaktadır. Eğer soğuk bir kış günü yaparsanız oda sıcaklığı iyi olmalıdır ve mayalanan peynir iyice sarılmalıdır. Gelelim sarmış olduğumuz peynire yaklaşık sarılı şekilde 4 saat bekletilir. Beklendikten sonra ağzı açılarak kıvamı bir kaşık ile kontrol edilir. Eğer kasığa yapışmıyor ise tamamlanmış olur. Daha sonra bir tülbent yardımı ile peyniri içerisine doldurarak süzme işlemi yapılır. Tülbentin ağzını sıkıca bağlayarak bir yere asalım ya da üzerine bir ağırlık bırakarak süzülmesini bekleyelim. Yaklaşık 6 saat bu şekilde süzülmesi beklenir. 6 saat sonunda peyniri tülbentten çıkartalım ve istenilen şekilde parçalara bölelim. Son olarak da bölünen parçaları tuzlayarak bir kovaya dolduralım ve buz dolabına yerleştirelim. Böylece hazır olan peyniri afiyetle tüketebilirsiniz.

Evde Mayalı Peynir Nasıl Yapılır Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ezine Peyniri Kaç Kalori?

Ezine Peyniri Kaç Kalori?

Trakya Peyniri Özellikleri

Trakya Peyniri Özellikleri

Pizza Peyniri Nasıl Yapılır?

Pizza Peyniri Nasıl Yapılır?

Popüler İçerikler

Peynir Nasıl Mayalanır?

Peynir Nasıl Mayalanır?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yağsız Lor Peyniri Faydaları Nelerdir?

Yağsız Lor Peyniri Faydaları Nelerdir?

Keçi Peyniri Nasıl Yapılır?

Keçi Peyniri Nasıl Yapılır?

Burgu Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Burgu Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Kuymak Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Kuymak Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Light Peynir Faydaları Nelerdir?

Light Peynir Faydaları Nelerdir?

Güncel

Lor Peyniri Kalori Değeri

Lor Peyniri Kalori Değeri

Güncel

1 Dilim Peynir Kaç Kalori?dir?

1 Dilim Peynir Kaç Kalori?dir?

Çıtır Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Deri Peyniri Nasıl Muhafaza Edilir?

Deri Peyniri Nasıl Muhafaza Edilir?

Zeytin Peynir Tüketimi

Zeytin Peynir Tüketimi

1 Kg Peynir Kaç Kg Sütten Yapılır?

1 Kg Peynir Kaç Kg Sütten Yapılır?

Trabzon Peyniri Nasıl Yapılır?

Trabzon Peyniri Nasıl Yapılır?

Evde Süzme Peynir Yapı mı?

Evde Süzme Peynir Yapı mı?

Tulum Peyniri Yapılışı

Tulum Peyniri Yapılışı

En İyi Rokfor Peyniri Nasıl Olur?

En İyi Rokfor Peyniri Nasıl Olur?

Peynir Mayası Nasıl Yapılır?

Peynir Mayası Nasıl Yapılır?

Tatlı Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Tatlı Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Civil Peyniri Civil Peynir Nasıl Saklanmalıdır?

Civil Peyniri Civil Peynir Nasıl Saklanmalıdır?

Antep Peyniri Nasıl Yapılır?

Antep Peyniri Nasıl Yapılır?

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır?

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır?

Az tuzlu Peynir Özellikleri

Az tuzlu Peynir Özellikleri

Mascarpone Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Mascarpone Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Kaç Kalori?

Peynir Kaç Kalori?

Tel Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Tel Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Basma Peynir Nasıl Yapılır?

Basma Peynir Nasıl Yapılır?

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6