Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Çeçil Peyniri

Çeçil Peyniri

Çeçil peyniri. Doğu Anadolu Bölgesinin kendine özgü peynir çeşidi olan çeçil peyniri veya civil peyniri, Erzurum, Kars, Ardahan ve Iğdır yöresinde yağı alınmış sütten yapılan bir peynir türüdür. Birçok yöremizde şeklinden dolayı saçak peynir, tel peynir, dil peynir veya örgü peyniri olarak da isimlendirilir. Çeçil peyniri özellik olarak iplik şeklinde görünümü olan, yağı alınmış sütten yapıldığından dolayı da az yağlı, yumuşak ve tuzlu bir peynirdir. El ile çekildiğinde Kolaylıkla liflerine ayrılabildiği gibi, renk olarak da kaşar peynirine benzemektedir. Çeçil peyniri taze olarak tüketilmez, genel olarak tulumlara basılarak küflenmesi beklendikten sonra da tüketilebilir. Çeçil peyniri diğer peynirlere oranla mineral bakımından daha zengindir ve Ezine peyniri, Kars kaşarı, lor peyniri çeşitleri gibi kemik erimesini önleyici özelliği bulunmaktadır. Çeçil peynirinin bir diğer özelliği de mide rahatsızlıklarına ve sindirim sistemine iyi gelmesidir. Ayrıca çeçil peyniri kronik bronşiti önler ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Çeçil peyniri vücudun Ph seviyesini kontrol edip, yüksek oranda kalsiyum içermesinden dolayı da dişler için oldukça faydalıdır. Yağı alınmış sütten yapılmasından dolayı kolesterol oranı düşük olup, trans yağ asidi içermemesi sebebi ile de sağlıklı bir besindir.

Çeçil peyniri alırken dikkat edeceğimiz hususlar


Çeçil peyniri alırken peynirin rengine, kokusuna ve tadına bakılmalı, peynirinin tadı hafif ekşi ve tuzlu olmasından dolayı, satın alınacak peynirin tadı acı veya çok ekşi, yakıcı derecede keskin kokulu ve çok tuzlu olmamasına dikkat edilmelidir. Çeçil peyniri, hafif kirli sarımtırak ve iplik şeklinde bir peynir olup, çiğ sütten yapılmasından dolayı çeçil peynirinin pastörize olup olmadığı mutlaka araştırılmalıdır. Zira pastörize edilmemiş peynirden insanlara bulaşan ve halk arasında peynir hastalığı olarak bilinen brusella gibi hastalıkların olduğu unutulmamalıdır. Çeçil peyniri taze olarak değil de küflenmesi beklendikten sonra tüketilebilen bir peynir çeşidi olmasından dolayı, küflü kısım iyice temizlenip peynir üzerinde küf kalıntılarından arındırıldıktan sonra tüketilmelidir. Çeçil peynirini ambalajlı olarak almanız durumunda, ambalajlı peynirlerin etiketlerine ve son kullanma tarihlerine çok dikkat edilmeli, pastörize olmayan veya son kullanma tarihi geçen peynirler kesinlikle alınmamalı tüketilmemelidir. Pazar gibi açık alanlarda herhangi bir hijyen önlemi alınmadan satılan peynirler kesinlikle alınmamalıdır.

Çeçil peynirini saklama şekli


Çeçil peyniri birçok markette hazır ambalajlı olarak bulabileceğiniz bir peynir çeşididir ve satın alındıktan sonra mutlaka buzdolabında muhafaza edilmelidir. Çeçil peynirini asla buzluk ya da derin dondurucuya konulmamalıdır. Çeçil peyniri tuzlu bir peynir olmasından dolayı az tuzlu diğer peynirlere nazaran daha uzun süre bozulmadan dayanabilirse de en güzeli çeçil peynirini havası alınabilen bir saklama kabında muhafaza etmek en doğru yöntemdir. Bu şekilde hava ile teması kesilmiş olur. Çeçil Peynirinin konulduğu kaba tat ve kokularının birbirine karışabileceğinden dolayı başka çeşit bir peynir konulmamalıdır.
Son Güncelleme : 20.01.2024 13:04:55
Çeçil Peyniri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Çeçil Peyniri Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Çeçil Peyniri"
Çeçil peynirini çok seviyorum ve ancak haftad bir tüketebiliyorum. Bu peynirin en olumsuz yanı çok tuzlu olması. Aşırı tuzlu olması nedeni ile çok fazla tüketemiyorsunuz. Bu peynirin tuzunu azaltmak için yanında ne tüketmemizi önerirsiniz?
Şanlı . 03.10.2018 00:44:25
CEVAP YAZ
Peynir Tatlısı
Peynir Tatlısı
Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken püf noktalarını çok iyi bilmek gerekir. Yapımı son derece basit ancak bir o kadar dikkat gerek...
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum, Kars, Iğdır ve Ardahan yöresinin lezzetlerinden bir tanesidir. Daha çok bahçeye kurulan kazanlarda kayn...
Erzincan Tulum Peyniri
Erzincan Tulum Peyniri
Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta bazı Avrupa devletlerine kadar yayılmış olan, bir peynir türüdür. Yapım aşaması çok zahmetli olsa da yemesi ...
Civil Peyniri
Civil Peyniri
Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, çorbalarda gibi. Bu kadar çeşitli olan peynirin çeşitleride oldukça fazladır. Kaşar peyniri, ...
Van Otlu Peynir
Van Otlu Peynir
Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünün peynir yapımında kullanılması ile ün kazanan bu süt ürünü geniş bir coğrafyaya ün salmıştır...
Peynir Altı Suyu Tozu
Peynir Altı Suyu Tozu
Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağlı olarak geri kalan bileşimin, yani peynir altı suyunun toz haline getirilmiş şeklidir. Peynir çeş...
Eski Kaşar Peyniri
Eski Kaşar Peyniri
Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri keşfettiği düşünülmektedir. Eski kaşar peynirlerinin üzerinde küf oluşabilir. Eğer içerisinde ...
Kolot Peyniri
Kolot Peyniri
Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karadenizliler bu peyniri farklı şekilde yani eriterek tüketir. Kolot peyniri bazılarının muhlama bazıl...
Van Peyniri
Van Peyniri
Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeşit şifalı ot ile hazırlanır. Van peyniri içerisinde en çok sirimo, mende, sirik, heliz gibi y...
Peynir Salamurası
Peynir Salamurası
Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine peynirleri dilim dilim kesip içine yerleştirerek muhafaza altına alabiliriz. Peynir yapımında t...
Tuzsuz Lor Peyniri
Tuzsuz Lor Peyniri
Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer peynirler gibi marketlerde ambalaj içinde veya açık olarak satışa sunulmaktadır. Fakat evde ...
Tatlı Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzetli ve çok amaçlı çeşitlerinden birisi lor peyniridir. Tatlı lor peyniri, evde yapmaya ve tüke...

 

Peynirli Salata
Evde Sirkeyle Peynir Yapımı
Evde Tulum Peyniri Nasıl Yapılır
Mihaliç Peyniri
Peynir Hastalığı
Gouda Peyniri
Deri Peyniri
Otlu Peynir
Erzurum Peyniri
Parmesan Peyniri
Pizza Peyniri
Peynir Mayası
Kaşar Peyniri
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
İsli Peynir
Edam Peyniri
Süzme Peynir
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Peynir Tatlısı
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Erzincan Tulum Peyniri
Civil Peyniri
Van Otlu Peynir
Peynir Altı Suyu Tozu
Eski Kaşar Peyniri
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Popüler İçerik
Kaşar Peyniri
Kaşar Peyniri
Kaşar Peyniri:  Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak pey...
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanıla...
İsli Peynir
İsli Peynir
İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ...
Edam Peyniri
Edam Peyniri
Edam peyniri: Peynir tabiki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile...
Süzme Peynir
Süzme Peynir
Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biride süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekme...
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baştacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024