Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Dil Peyniri

Dil Peyniri

Dil Peyniri, bu peynir çok eski zamanlardan beri sofraların eşsiz lezzeti olmuştur. Erzurum yöresi ve Kars yöresinde yapılan bir peynir türüdür. Her ne kadar üretimi bu bölgelerde yapılsa da tüketimi genellikle batı bölgelerinde yapılmaktadır. Bu peynir koyun sütüyle yapılır. Yapımı oldukça zordur ve yapan kişinin bu peynirin yapımında maharetli olması gerekir. Koyun sütünün tam yağlı olması peynir lezzetini verir. Bu peynir yapı olarak liflidir ve civil peynir çeşidini anımsatır. Bu peynir diğer peynirler gibi tuz içermez. Tuzsuz olduğu için muhafaza edilmesi zordur. Tuz sevmeyen kişilerin peynir tercihleri arasında ilk sırayı alır. Kaşar peyniri gibi sütlü bir tat oluşturur ve kokusu muhteşemdir. Yumuşak yapısı olan dil peyniri dilimlendiği zaman tel tel olmaktadır. Bu peynir halk tarafından künefe peyniri olarak da adlandırılır. Genellikle mozarella peynirine de benzetilir.

Dİl Peyniri Nasıl Yapılır?


Dil peyniri yapımında ilk olarak süt temin edilir. Temin edilen koyun sütü ilk olarak iyice kaynatılır. Ardından 32 dereceye gelene kadar soğutulur. 32 derece sütün mayalanma sıcaklığıdır. Bu sıcaklıkta belli bir süre bekletilen süt ekşidikten sonra mayalama işlemi yapılır. Mayalama işlemi yapılan sütte pıhtı oluşana kadar 1 saat kadar beklenir ve süt pıhtılaşınca bu peynir için hazırlanan özel kene aparatlarıyla 1'er santim kesilir ve 5'er dakika dinlenmeye bırakılır. 5 dakika dolduran sonra hazırlanan parça tekrardan pirinç taneleri kadar kesilir ve tekrardan dinlendirilir. Dinlenme işlemi yapıldıktan sonra özel olarak hazırlanan dil peyniri kalıplarına parçalar alınır. Kalıpların içerisine koyulan parçalardan suyunun düzelmesi beklenir. Bu işlem yaklaşık olarak yarım saat sürer. Suyu süzüldükten sonra üzerine ağırlık koyularak bir iki saat daha bekletilir ve peynir 4 eşit parçaya bölünerek sıcak su içerinde kıvam alana kadar bekletilir. Bu işlem tamamlanınca hazırlanan peynir tekrardan parçalar haline getirilir ve birazcık tuz ilave edilerek bu peynir için özel yapılmış kap içerisine alınır ve birkaç dakika haşlanır. Hamur haline gelen dil peyniri parçaları özel kalıplara koyulur ve dinlenmeye bırakılır. Bu şekilde dil peyniri hazır durumdadır.

Dil Peyniri Muhafaza Edilmesi


Dil peyniri hazırlandıktan sonra perakende satıcılar cam dolaplarda görünecek şekilde peynirleri kat kat koyarlar ve aralarına kâğıt koyarak satışa sunarlar. Aynı şekilde saklanmak isteniyorsa eğer kat kat hazırlanır tahta kasaları koyulur ve soğuk bir alanda muhafaza edilir. Satışa sunulduktan sonra küçük paketlere koyulur. Bu peynir fabrikada üretiliyorsa eğer küçük paketler halinde hazırlanır ve soğuk alanda muhafaza edilerek satışa sunulur. Dil peyniri uzun ömürlü olan bir peynir değildir. Tüketim ve muhafaza süresi yaklaşık 1 haftadır. Bu süre zarfından fazla bekletildiği zaman tadı değişir, taze aldığınız zamanki lezzeti vermez.

Dil Peyniri Faydaları Nelerdir?

  • Dil peyniri yapılışında tuz kullanılmadığı için kalp sağlığını olumsuz etkilememektedir. Bu peynir kalp için faydalıdır.
  • Bu peynirin süt içeriği fazla olduğundan dolayı çocuk gelişiminde oldukça etkilidir. Kalsiyum açısından zengin olan dil peyniri kas yapısını ve vücudun bütün kemik yapısının gelişimine katkı sağlar. Aynı zamanda diş sağlığı için oldukça önemlidir.
  • Diyet yapan kişilerin dil peyniri tüketmesinde diyete etkisi olacaktır.
Son Güncelleme : 20.01.2024 04:54:40
Dil Peyniri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Dil Peyniri Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Dil Peyniri"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Peynir Tatlısı
Peynir Tatlısı
Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken püf noktalarını çok iyi bilmek gerekir. Yapımı son derece basit ancak bir o kadar dikkat gerek...
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum, Kars, Iğdır ve Ardahan yöresinin lezzetlerinden bir tanesidir. Daha çok bahçeye kurulan kazanlarda kayn...
Erzincan Tulum Peyniri
Erzincan Tulum Peyniri
Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta bazı Avrupa devletlerine kadar yayılmış olan, bir peynir türüdür. Yapım aşaması çok zahmetli olsa da yemesi ...
Civil Peyniri
Civil Peyniri
Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, çorbalarda gibi. Bu kadar çeşitli olan peynirin çeşitleride oldukça fazladır. Kaşar peyniri, ...
Van Otlu Peynir
Van Otlu Peynir
Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünün peynir yapımında kullanılması ile ün kazanan bu süt ürünü geniş bir coğrafyaya ün salmıştır...
Peynir Altı Suyu Tozu
Peynir Altı Suyu Tozu
Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağlı olarak geri kalan bileşimin, yani peynir altı suyunun toz haline getirilmiş şeklidir. Peynir çeş...
Eski Kaşar Peyniri
Eski Kaşar Peyniri
Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri keşfettiği düşünülmektedir. Eski kaşar peynirlerinin üzerinde küf oluşabilir. Eğer içerisinde ...
Kolot Peyniri
Kolot Peyniri
Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karadenizliler bu peyniri farklı şekilde yani eriterek tüketir. Kolot peyniri bazılarının muhlama bazıl...
Van Peyniri
Van Peyniri
Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeşit şifalı ot ile hazırlanır. Van peyniri içerisinde en çok sirimo, mende, sirik, heliz gibi y...
Peynir Salamurası
Peynir Salamurası
Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine peynirleri dilim dilim kesip içine yerleştirerek muhafaza altına alabiliriz. Peynir yapımında t...
Tuzsuz Lor Peyniri
Tuzsuz Lor Peyniri
Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer peynirler gibi marketlerde ambalaj içinde veya açık olarak satışa sunulmaktadır. Fakat evde ...
Tatlı Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzetli ve çok amaçlı çeşitlerinden birisi lor peyniridir. Tatlı lor peyniri, evde yapmaya ve tüke...

 

Peynirli Salata
Evde Sirkeyle Peynir Yapımı
Evde Tulum Peyniri Nasıl Yapılır
Mihaliç Peyniri
Peynir Hastalığı
Gouda Peyniri
Deri Peyniri
Otlu Peynir
Erzurum Peyniri
Parmesan Peyniri
Pizza Peyniri
Peynir Mayası
Kaşar Peyniri
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
İsli Peynir
Edam Peyniri
Süzme Peynir
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Peynir Tatlısı
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Erzincan Tulum Peyniri
Civil Peyniri
Van Otlu Peynir
Peynir Altı Suyu Tozu
Eski Kaşar Peyniri
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Popüler İçerik
Kaşar Peyniri
Kaşar Peyniri
Kaşar Peyniri:  Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak pey...
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanıla...
İsli Peynir
İsli Peynir
İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ...
Edam Peyniri
Edam Peyniri
Edam peyniri: Peynir tabiki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile...
Süzme Peynir
Süzme Peynir
Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biride süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekme...
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baştacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024