Tulum Peyniri

Tulum Peyniri

Tulum Peyniri, kahvaltılarımızın vazgeçilmez parçasıdır. Hemen hemen her öğün beslenirken, soframızdan eksik etmediğimiz besin kaynağımızdır. Peynir, vücudumuzdaki kemiklerinin ihtiyacı olan kalsiyumun büyük bir kısmını karşılar. Kemik ve diş sağlığı için en önemli mineraldir. Tüm hücrelerin çalışmasına yardımcı olarak, iskeletimizin güçlü olmasını sağlar. Süt içmeyi sevmeyen kişiler, tulum peyniri yiyerek kalsiyum ihtiyacını karşılamış olurlar.

Tulum peyniri, gıda sektöründe pide, börek ve kahvaltı servislerinde çeşit olarak zevkle sunarlar. Erzincan keçi tulum peyniri, yoğun vitamin içerdiği için çocukların sağlıklı gelişmeleri için çok etkilidir. Keçi sütünden yapılan tulum peyniri protein miktarı diğerlerine oranla daha yüksektir. Tulum peynirinin, normal beyaz peynirden ayıran çok özelliği vardır. Ağızda bıraktığı o mükemmel tat hiç bir şeye benzemez. Peynire tulum peyniri denmesinin nedeni hazırlanan peynirin hayvan postu içerisinde saklanarak hazırlanmasıdır.

Tulum Peyniri Çeşitleri Ve Özellikleri

Tulum peyniri ülkemizde bir çok ilimizde yapılmaktadır. Özenle hazırlanan tulum peynirleri ülkemizin her bölgesine göre değişik tat ve farklılıklar göstermektedir. Bu bölgelerde yapılan tulum peynirleri hayvancılıkla beraber insanların geçim kaynaklarıdır. Ülkemizde yapılan tulum peyniri çeşitleri; Erzincan tulumu, Elazığ savak tulumu peyniri, Çorum kargı tulumu peyniri, İzmir tulum peyniri. Konya tulumu, Bingöl tulum peyniri, Tunceli ve Erzurum tulum peynirleri olarak çeşitlilik göstermektedir. Tulum peyniri, keçi, inek ve koyun sütlerinden yapılmaktadır. Erzincan tulum peyniri diğer bölgelerin peynirlerine göre daha tanınmış olduğu için birçok yerde tulum peynirlerine hep Erzincan tulum peyniri denmektedir. Tulum peynirleri tam yağlı ve tuzlu olmaktadır. Tulum içerisine basılan peynir lezzetli olması için tüketime sunulmadan önce iki üç ay bekletilerek lezzetlenmesi sağlanır. Tulum peynirleri genellikle mayhoş tadındadır. Hayvan postu içerisinde saklanmaktadır. Tulum peyniri tuzlu ve dayanıklı olduğu için tüketiminde uzun süre saklana bilme özelliği vardır. Yemek için ayrılan peynir tüketilir diğer kalan peynir hava almayan bir kap içerisinde saklanabilir.

Tulum Peyniri Yapılışı

Hayvancılıkla uğraşan köylülerden toplanan inek, keçi veya koyun sütleri tulum peyniri yapılmak üzere toplanır. Tulum peyniri yapılmak üzere toplanan süt mayalanır. Mayalanarak peynir şeklini alan süt suyu süzülmek üzere bekletilir. Daha sonra oluşan peynir daha büyük çuvallara konarak iyice suyundan arındırılmak için ortalama 10 gün bekletilir. Suyundan arınmış peynir tuşla karıştırılarak tuzlanır. Tuzlanan peynir tekrar torbalara konarak ağızları sıkıca bağlanır ve suyu süzülmek için 10 günlük bekleyişe geçer. Torbalarda suyun iyice süzülmesi için üzerilerine ağırlık konur. Suyu tamamen süzülen peynir bidonlara veya hayvan derisine basılarak soğuk hava depolarında olgunlaşması için beklemeye alınır. Bekleme süresi yaklaşık iki üç aydır. Bekleme süresi tamamlanan yenmek için olgunlaşan tulum peyniri kişilerin tüketimine sunmak için marketlerin raflarındaki yerlerini alırlar. Daha önceleri peynirin nemini almak için teknoloji gelişmeden önce mağaralarda bekletilirdi. Büyük emeklerle hazırlanan tulum peynirinin yapılışı çok zahmetli ve zordur. Sofralarımıza gelene kadar ne aşamalardan geçtiğini yapılışını görerek öğrendik.

Tulum Peyniri Faydaları

  • Kalsiyum ve enerji bakımında oldukça zengin olduğu için çok faydalıdır.
  • Sindirimi kolay olduğu için tercih edilen peynirlerin başında gelmektedir.
  • Kemik erimesi rahatsızlığına karşı kalsiyum içerdiği için tüketilmektedir. Kemik erimesi hastalığı olanlar daha fazla tüketmelidir.
  • Vücutta oluşan enfeksiyonlara karşı iyi gelmektedir.
  • İnsanlarda oluşan mide rahatsızlığı, ülser ve ishal hastalığına karşı koruyucudur.
  • Sindirim sistemini düzenler ve beyine enerji verir.
  • Diş çürümelerine engellemektedir. Bol kalsiyum içerdiği için dişlerin güçlü ve sağlıklı olmasına yardımcı olur.
  • Tansiyon düşürme özelliği olan tulum peyniri, bronşit hastalığının oluşmasını engeller.
  • Kanser hastalığının oluşmasını engellemektedir.
  • Süt tüketiminden hoşlanmayan kişiler kalsiyum ihtiyacı için tulum peyniri tüketebilirler.
  • Kasların kasılmasında ve kanın pıhtılaşmasında büyük rol oynar.
Son Güncelleme : 06.10.2018 08:46:12
Tulum Peyniri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Tulum Peyniri Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Tulum Peyniri"
Tulum peynirini çok seviyorum ama yapılışı için bir deri gerekli oluyor. Bu nedenle bu peyniri yapmak mümkün oolmuyor. Bir keresinde yaptım ve çok lezzetli oldu. Ama deri komşunun olduğu iin tekrar yapamıyorum. Bunun için deri alabileceğim bir yer var mıdır?
Armağan . 08.10.2018 03:18:40
CEVAP YAZ
Peynir Tatlısı
Peynir Tatlısı
Peynir Tatlısı, Diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken püf noktalarını çok iyi bilmek gerekir. Yapımı son derece basit ancak bir o kadar dikkat gerek...
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkanlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum, Kars, Iğdır ve Ardahan yöresinin lezzetlerinden bir tanesidir. Daha çok bahçeye kurulan kazanlarda kayn...
Erzincan Tulum Peyniri
Erzincan Tulum Peyniri
Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta bazı Avrupa devletlerine kadar yayılmış olan, bir peynir türüdür. Yapım aşaması çok zahmetli olsa da yeme...
Civil Peyniri
Civil Peyniri
Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile beraber salatalarda, soslarda, eriştelerde, çorbalarda gibi. Bu kadar çeşitli olan peynirin çeşitleride oldukça fazladır. Kaşar p...
Van Otlu Peynir
Van Otlu Peynir
Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünün peynir yapımında kullanılması ile ün kazanan bu süt ürünü geniş bir coğrafyaya ün salmıştır...
Peynir Altı Suyu Tozu
Peynir Altı Suyu Tozu
Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağlı olarak geri kalan bileşimin, yani peynir altı suyunun toz haline getirilmiş şeklidir. Peynir çeş...
Eski Kaşar Peyniri
Eski Kaşar Peyniri
Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri keşfettiği düşünülmektedir. Eski kaşar peynirlerinin üzerinde küf oluşabilir. Eğer içerisinde ...
Kolot Peyniri
Kolot Peyniri
Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karadenizliler bu peyniri farklı şekilde yani eriterek tüketir. Kolot peyniri bazılarının muhlama bazıl...
Van Peyniri
Van Peyniri
Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeşit şifalı ot ile hazırlanır. Van peyniri içerisinde en çok sirimo, mende, sirik, heliz gibi y...
Peynir Salamurası
Peynir Salamurası
Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine peynirleri dilim dilim kesip içine yerleştirerek muhafaza altına alabiliriz. Peynir yapımında t...
Tuzsuz Lor Peyniri
Tuzsuz Lor Peyniri
Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer peynirler gibi marketlerde ambalaj içinde veya açık olarak satışa sunulmaktadır. Fakat evde ...
Tatlı Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzetli ve çok amaçlı çeşitlerinden birisi lor peyniridir. Tatlı lor peyniri, evde yapmaya ve tüke...

 

Peynirli Salata
Evde Sirkeyle Peynir Yapımı
Evde Tulum Peyniri Nasıl Yapılır
Mihaliç Peyniri
Peynir Hastalığı
Gouda Peyniri
Deri Peyniri
Otlu Peynir
Erzurum Peyniri
Parmesan Peyniri
Pizza Peyniri
Peynir Mayası
Kaşar Peyniri
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
İsli Peynir
Edam Peyniri
Süzme Peynir
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Peynir Tatlısı
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Erzincan Tulum Peyniri
Civil Peyniri
Van Otlu Peynir
Peynir Altı Suyu Tozu
Eski Kaşar Peyniri
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Popüler İçerik
Peynir Mayası
Peynir Mayası
Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedi...
Kaşar Peyniri
Kaşar Peyniri
Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak pey...
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanıla...
İsli Peynir
İsli Peynir
İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ...
Edam Peyniri
Edam Peyniri
Edam peyniri: Peynir tabiki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile...
Süzme Peynir
Süzme Peynir
Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biride süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekme...
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baştacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019