Peynirli Ekmek Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Peynirli Ekmek Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Ekmek

Peynirli ekmek, sabah kahvaltılarında veya gün içinde tüketilen oldukça doyurucu ve besleyici bir besin kaynağıdır. Özellikle İç Anadolu'da sıklıkla karşılaşılan peynirli ekmek, herkesin beğeniyle tükettiği bir ekmek türüdür. Peynirli ekmeği dilerseniz peynirli bir iç harç hazırlayarak ekmek arasına pişirebilir, dilerseniz de hazır ekmeğin üzerine sos tarzı hazırlayarak peynirleri dilimleyip fırında pişirebilirsiniz. Halk arasında oldukça yaygın olan peynirli ekmek türü, peynirli bir harç hazırlayıp ekmek arasına sürerek kapalı veya açık olarak fırında pişirmektir.

Peynirli Ekmek Malzemeleri

  • Bir kilo un
  • Bir tatlı kaşığı tuz
  • Kulak memesi yumuşaklığına gelene kadar ılık su
  • 1 paket kuru maya

İç Harcı İçin

  • Yarım kilo beyaz, yağsız ve tuzsuz köy peyniri
  • 1 çay kaşığı iyotlu tuz
  • 1 demet maydanoz
  • 1 adet yumurta
  • 1 adet kuru soğan
  • Bir tutam karabiber
  • Bir tutam toz pul kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı saf tereyağı

Üzerine Sürmek İçin

  • Su
  • Un

Peynirli Ekmek Nasıl Yapılır?

Peynirli ekmeği yaparken öncelikle hamurun mayalanması için derin bir kaba unu boşaltın. Daha sonra unun ortasını havuz gibi açarak içine mayayı, tuzu ve ılık suyu yavaş yavaş dökerek kulak memesi yumuşaklığına gelene kadar hamuru yoğurun. Daha sonra kapağını kapatarak bir sofra bezi ile iyice sarıp mayalanması için yaklaşık olarak 2 saat kadar dinlendirin. Mayalanan hamur beklerken diğer bir yandan iç harcını hazırlayın. Geniş bir kaba peynirleri rendeleyin. İçerisine maydanozu iyice yıkayıp ayıkladıktan sonra ince ince doğrayın. Bir adet kuru soğanı küp küp doğrayın. Ardından tuzu, karabiberi, kırmızı biberi ve tereyağını ekledikten sonra iyice yoğurun. Mayalanan hamurdan büyük parçalar kopararak elinizle veya merdane yardımıyla kayık şeklinde açın. Ortasına gelecek şekilde iç harcı yayın. Hamuru kenarlardan kayık şeklinde kapatın. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Ayrı bir kapta un ile suyu karıştırarak hamurun kenarlarına sürün. Bu işlem ekmeğin daha güzel kızarmasını sağlayacaktır. Dilerseniz hamurun üzerine susam veya çörek otu da serpebilirsiniz. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında ekmeklerin üzeri kızarana kadar pişirin. Servis tabağına alarak sıcak veya soğuk olarak servis edin.

Ekstra Bilgiler

Peynirli ekmek, farklı peynir türleri kullanılarak da hazırlanabilir. Örneğin, beyaz peynir yerine kaşar peyniri, lor peyniri veya tulum peyniri kullanabilirsiniz. Ayrıca, iç harcına doğranmış zeytin, domates veya biber gibi ek malzemeler de ekleyerek farklı lezzetler elde edebilirsiniz. Peynirli ekmek, özellikle çocuklar için besleyici bir atıştırmalık olabilir ve aynı zamanda misafirlerinize sunabileceğiniz pratik bir ikramdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Krem Peynir Kalori Değeri

Krem Peynir Kalori Değeri

Erzurum Peyniri Türleri

Erzurum Peyniri Türleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Fransız Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Fransız Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Hatay Peyniri Yapılışı

Hatay Peyniri Yapılışı

Deri Tulum Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Deri Tulum Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Sepet Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Sepet Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Obruk Peyniri Nasıl Yapılır?

Obruk Peyniri Nasıl Yapılır?

Güncel

Peynir Nasıl Yapılır?

Peynir Nasıl Yapılır?

Civil Peyniri Civil Peynir Nasıl Saklanmalıdır?

Civil Peyniri Civil Peynir Nasıl Saklanmalıdır?

Şavak Tulum Peyniri Yapımı

Şavak Tulum Peyniri Yapımı

Mıhlama Peyniri Yapımı

Mıhlama Peyniri Yapımı

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Peynir Şekeri Nedir?

Peynir Şekeri Nedir?

Tulum Peyniri Yapılışı

Tulum Peyniri Yapılışı

Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Yağlı Peynir Kaç Kalori?

Yağlı Peynir Kaç Kalori?

Evde Sirkeyle Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Evde Sirkeyle Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Koyun Peyniri Yapımı

Koyun Peyniri Yapımı

Light Peynir Faydaları Nelerdir?

Light Peynir Faydaları Nelerdir?

Ezine Peyniri Kaç Kalori?

Ezine Peyniri Kaç Kalori?

Kaşar Peyniri Kalori Değeri

Kaşar Peyniri Kalori Değeri

Türkiye'de Tüketilen Peynir Türleri Hangileridir?

Türkiye'de Tüketilen Peynir Türleri Hangileridir?

Peynir Mayası Nasıl Yapılır?

Peynir Mayası Nasıl Yapılır?

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır?

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır?

Hollanda Peyniri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Hollanda Peyniri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Peynir Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Yağsız Peynir Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yağsız Peynir Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kolot Peyniri Nasıl Yapılır?

Kolot Peyniri Nasıl Yapılır?

Divle Obruk Peyniri Yapım Aşamaları

Divle Obruk Peyniri Yapım Aşamaları

Peynir Eritmesi Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Eritmesi Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Altı Suyu Nedir?

Peynir Altı Suyu Nedir?

Beyaz Peynir Protein Değeri

Beyaz Peynir Protein Değeri

Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Gouda Peyniri Çeşitleri

Gouda Peyniri Çeşitleri