Türk Peynir Çeşitleri

Türk Peynir Çeşitleri

Türk peynir çeşitleri, Türk kültüründe yaygın olarak tüketilen peynirler, Ezine'den tulum peynirine, kaşar peynirinden örgü peynirine kadar neredeyse 190 çeşidi bulunmaktadır. Türk peynir çeşitleri her yörenin değişik lezzetleriyle 81 ilin her yerinde neredeyse her illere değişik tatlar ve kalitesiyle yayılmıştır. Uzun yıllardır geleneksel yöntemlerle hazırlanan ve üretilen bu peynirler şehir restoranlarında birbirinden farklı sunumlar ile yerini alarak pek çok misafire sunulmaktadır. Türkiye'de yapılan belli başlı Türk peynir çeşitleri aşağıdaki gibidir.

Türk Peynir Çeşitleri
  • Malatya Peyniri: Çiğ sütün yağının ve kuru maddesinin çekilmeden, peynirin mayalanması ile üretilen peynire Malatya peyniri adı verilir. Bu peynir genellikle Malatya'nın köylerinde üretilmektedir. Mayalanan peynir kesildikten sonra suya alınıp, üzerine br ağırlık konularak, manivela etkisinin oluşması için sıkıştırılır. Daha sonra bundan elde edilen peyniri kaynatıp salamuraya bırakmak ile elde edilir.
  • Çerkez Peyniri: Genellikle Sakarya yöresinde üretilen bu peynir halk dilinde Abhaz peyniri olarak da bilinmektedir. Bu peynirde 8 kilo sütten yaklaşık olarak 2 kilo kadar peynir elde edilmektedir.
  • Beyaz Peynir: En kaliteli beyaz peynirler genellikle Trakya ve Marmara Bölgesinde inek, keçi ve koyun sütünden yapılmaktadır. Yarım yağlı ve tam yağlı olarak üretilen bu peynirlerin en lezzetlisi genellikle koyun sütünden yapılan peynirlerdir.
  • Amasya Köy Peyniri: Amasya yöresinde geleneksek yöntemler ile elde edilen peynir, köy peyniri olup sütün kıvamına göre değişik değişik isimler ile satışa sunulmaktadır. Amasya'da 5 kilo sütten yaklaşık 1 kg peynir elde edilmektedir.
  • Kaşar Peyniri: Taze kaşar ve eski kaşar olarak ayrılan bu peynir, inek keçi ve koyun sütünden yapılmaktadır. Taze kaşar yapıldıktan sonra satışa sunulup tüketilirken, eski kaşar tuzun içerisinde en az 6 ay kadar bir süre bekletildikten sonra tüketilmektedir. Kaşar peyniri cinsine benzeyen diğer peynir çeşidi de kaşkaval peyniridir.
  • Krem Peynir: Peynirin yapımınsa süt ve süt kreması kullanılmaktadır. Kreması yumuşak olan bu peynirin yağ oranı oldukça yüksek olup, genellikle kahvaltılarda tüketilmektedir. Bunun yanı sıra pasta kremalarında da kullanılmaktadır.
  • Ardahan Küflü Peyniri: Ardahan'a özgü olan bu peynir, yağsız inek sütü ile yapılmaktadır. Ardahan'a küflü peyniri neredeyse her evde imal edilir ve çoğunlukla aynı yörede tüketilir. Bu nedenle bulunması zor olan peynir çeşididir.
  • Tulum Peyniri: Erzurum, Erzincan, Bergama ve Bingöl illerinin meşhur peyniri olan kolayca parçalanan yumuşak tulum peynirini birkaç ay dinlendirdikten sonra tüketebilirsiniz.
  • Salamura Peyniri: Bingöl bölgesinde üretilen bu peynir, genellikle yayla evlerinde küçük aile işletmeleri tarafından yapılmaktadır. Salamura peyniri çiğ koyun sütünden elde edilerek hazırlanmaktadır.
  • Lor Peyniri: Peynir üretimi sonucunda açığa çıkan peynirlerin suyundan elde edilmektedir. Lor peyniri hafif aromalı ve yumuşak bir peynirdir. Genellikle böreklerde iç harç malzemesi olarak kullanılmaktadır. En kaliteli lor peynirleri kaşar peynirlerinin üretiminin suyundan kalanlarla yapılanlarıdır.
Son Güncelleme : 17.09.2018 22:41:13
Türk Peynir Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Türk Peynir Çeşitleri Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Türk Peynir Çeşitleri"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Peynir Tatlısı
Peynir Tatlısı
Peynir Tatlısı, Diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken püf noktalarını çok iyi bilmek gerekir. Yapımı son derece basit ancak bir o kadar dikkat gerek...
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkanlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum, Kars, Iğdır ve Ardahan yöresinin lezzetlerinden bir tanesidir. Daha çok bahçeye kurulan kazanlarda kayn...
Erzincan Tulum Peyniri
Erzincan Tulum Peyniri
Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta bazı Avrupa devletlerine kadar yayılmış olan, bir peynir türüdür. Yapım aşaması çok zahmetli olsa da yeme...
Civil Peyniri
Civil Peyniri
Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile beraber salatalarda, soslarda, eriştelerde, çorbalarda gibi. Bu kadar çeşitli olan peynirin çeşitleride oldukça fazladır. Kaşar p...
Van Otlu Peynir
Van Otlu Peynir
Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünün peynir yapımında kullanılması ile ün kazanan bu süt ürünü geniş bir coğrafyaya ün salmıştır...
Peynir Altı Suyu Tozu
Peynir Altı Suyu Tozu
Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağlı olarak geri kalan bileşimin, yani peynir altı suyunun toz haline getirilmiş şeklidir. Peynir çeş...
Eski Kaşar Peyniri
Eski Kaşar Peyniri
Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri keşfettiği düşünülmektedir. Eski kaşar peynirlerinin üzerinde küf oluşabilir. Eğer içerisinde ...
Kolot Peyniri
Kolot Peyniri
Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karadenizliler bu peyniri farklı şekilde yani eriterek tüketir. Kolot peyniri bazılarının muhlama bazıl...
Van Peyniri
Van Peyniri
Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeşit şifalı ot ile hazırlanır. Van peyniri içerisinde en çok sirimo, mende, sirik, heliz gibi y...
Peynir Salamurası
Peynir Salamurası
Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine peynirleri dilim dilim kesip içine yerleştirerek muhafaza altına alabiliriz. Peynir yapımında t...
Tuzsuz Lor Peyniri
Tuzsuz Lor Peyniri
Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer peynirler gibi marketlerde ambalaj içinde veya açık olarak satışa sunulmaktadır. Fakat evde ...
Tatlı Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzetli ve çok amaçlı çeşitlerinden birisi lor peyniridir. Tatlı lor peyniri, evde yapmaya ve tüke...

 

Peynirli Salata
Evde Sirkeyle Peynir Yapımı
Evde Tulum Peyniri Nasıl Yapılır
Mihaliç Peyniri
Peynir Hastalığı
Gouda Peyniri
Deri Peyniri
Otlu Peynir
Erzurum Peyniri
Parmesan Peyniri
Pizza Peyniri
Peynir Mayası
Kaşar Peyniri
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
İsli Peynir
Edam Peyniri
Süzme Peynir
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Peynir Tatlısı
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Erzincan Tulum Peyniri
Civil Peyniri
Van Otlu Peynir
Peynir Altı Suyu Tozu
Eski Kaşar Peyniri
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Popüler İçerik
Kaşar Peyniri
Kaşar Peyniri
Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak pey...
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanıla...
İsli Peynir
İsli Peynir
İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ...
Edam Peyniri
Edam Peyniri
Edam peyniri: Peynir tabiki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile...
Süzme Peynir
Süzme Peynir
Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biride süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekme...
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baştacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019