Sürk Peyniri Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Sürk Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Sürk Peyniri, Antakya çökelek kurutması da denir. Antakya ve İskenderun yöresinde kahvaltılık olarak yapılan bol baharatlı bir peynirdir. Üzerine sıvı yağ gezdirerek kahvaltılarda kullanıldığı gibi kuru soğan ve bol maydanozla harika salataları da yapılmaktadır. Ayrıca yine Antakya bölgesine ait olan biberli ekmek yapımında da sürk peyniri tercih edilmektedir.

Sürk Peyniri İçin Malzemeleri
  • 2 kilo çökelek peyniri
  • 1 kilo lor peyniri
  • 1 yemek kaşığı pul biber acı severler miktarı artırabilirler
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı kekik
  • 1 fincan çörek otu
  • 1 tatlı kaşığı karabiber, tarçın, kimyon ve nane, yenibahar, toz karanfil (İsteye bağlı)
  • 1 fincan susam
  • 2 tepeleme çorba kaşığı salça
  • 2 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 fincan kişniş (Çok dolu olmayacak)
  • 1/2 fincan ince çekilmiş rezene
  • Tuz
Sürk Peyniri Nasıl Yapılır?

Derin bir kaba önce çökelek ve lor peynirleri konur. Üzerine tuz hariç, bütün baharatlar, dövülmüş sarımsaklar ve salça eklenerek iyice yoğrulur. Eğer salça çok tuzlu ise peynire tuz koymanıza gerek yok, tuzunu ona göre ayarlayın. Bu peynirin yapımında yoğurma işlemi oldukça önemli en az yarım saat yoğrulup krem kıvamına getirilmelidir. İyi yoğrulmadığında kurutma aşamasında peyniriniz de çatlamalar, dağılmalar olacaktır. Daha sonra eller iyice zeytinyağı ile yağlanıp krem kıvamında olan harçtan ceviz büyüklünde parçalar kopartılıp avuç içinde yuvarlanır. Geniş bir tepsiye hiçbir şey sürmeden yuvarlanan sürkler aralıklı dizilir. Yuvarlama işlemi bittikten sonra peynirlerin üzerine temiz bir tülbent örterek kuruması için balkonda güneş görmeyen bir yere bırakılır. Kurutma işlemi sırasında peynirleri günde birkaç kez olmak üzere çevirin. Peynirlerin bu şekilde iki gün kuruması yeterli olacaktır. Kurutulan bu peynirler farklı şekillerde muhafaza edilmektedir.

Sürk Peyniri Muhafaza Yöntemleri Nelerdir?
  • Birinci yöntem, eğer sürk peynirlerini ufak yuvarladıysanız kavanoza girebilecek büyüklükte ise cam bir kavanoza konup üzerlerine zeytinyağı doldurulur bu şekilde çok uzun süre peynirler dayanır. Kahvaltı için çıkarıldığında tabağa alıp dilimlenir ve üzerine içinde bulunduğu zeytinyağından gezdirilir.
  • İkinci yöntem ise sürk peynirlerini buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Kahvaltı için bir gün önce dolaptan çıkarılıp buzu çözüldükten sonra dilimlenir ve üzerine zeytinyağı gezdirilerek kahvaltılarda tüketilir.
  • Üçüncü ve son yöntem, Antakya'ya has bir yöntemdir. Bu yöntemi beğenmeniz biraz damak tadınızla ve alışkanlıklarınızla alakalıdır bu metotda peynirler küflendirilerek tüketiliyor bunun için sürk peyniri kavanozlara konmadan önce tek tek kâğıtlara sarılıyor kavanoza o şekilde konuyor. Ağzı sıkıca kapatılıp buzdolabına konuyor sürk peyniri kâğıt peçete sayesinde küfleniyor yerken üzerindeki küf alınıp dilimleniyor ve üzerine zeytinyağı gezdirilip servis yapılıyor.

Afiyet olsun.

Sürk Peyniri Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Evde Süzme Peynir Yapı mı?

Evde Süzme Peynir Yapı mı?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Keş Peyniri Faydaları Nelerdir?

Keş Peyniri Faydaları Nelerdir?

Teleme Peyniri Nasıl Yapılır?

Teleme Peyniri Nasıl Yapılır?

1 Dilim Beyaz Peynir Kaç Kalori?dir?

1 Dilim Beyaz Peynir Kaç Kalori?dir?

Az tuzlu Peynir Özellikleri

Az tuzlu Peynir Özellikleri

Basma Peynir Nasıl Yapılır?

Basma Peynir Nasıl Yapılır?

Güncel

Peynirli Poğaça Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Poğaça Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Light Peynir Faydaları Nelerdir?

Light Peynir Faydaları Nelerdir?

Güncel

Beyaz Peynir Besin Değeri Kaçtır?

Beyaz Peynir Besin Değeri Kaçtır?

Divle Obruk Peyniri Yapım Aşamaları

Divle Obruk Peyniri Yapım Aşamaları

Hatay Peyniri Yapılışı

Hatay Peyniri Yapılışı

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Hellim Peyniri Nasıl Yapılır?

Cheddar Peyniri Özellikleri

Cheddar Peyniri Özellikleri

Gravyer Peyniri Faydaları Nelerdir?

Gravyer Peyniri Faydaları Nelerdir?

Evde Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır?

Evde Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır?

Peynir Nasıl Mayalanır?

Peynir Nasıl Mayalanır?

Van Peyniri Tüketimi

Van Peyniri Tüketimi

Peynir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

En İyi Rokfor Peyniri Nasıl Olur?

En İyi Rokfor Peyniri Nasıl Olur?

Yağlı Peynir Kaç Kalori?

Yağlı Peynir Kaç Kalori?

Feta Peynirinin Yapılışı

Feta Peynirinin Yapılışı

Mozzarella Peyniri Özellikleri

Mozzarella Peyniri Özellikleri

Kolot Peyniri Nasıl Yapılır?

Kolot Peyniri Nasıl Yapılır?

Obruk Peyniri Nasıl Yapılır?

Obruk Peyniri Nasıl Yapılır?

Antep Peyniri Nasıl Yapılır?

Antep Peyniri Nasıl Yapılır?

Mayasız Peynir Nasıl Yapılır?

Mayasız Peynir Nasıl Yapılır?

Lor Peyniri Besin Değeri Kaçtır?

Lor Peyniri Besin Değeri Kaçtır?

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6