Sürk Peyniri Sürk peyniri, Antakya çökelek kurutması olarak da bilinir. Antakya ve İskenderun yöresine özgü, kahvaltılarda sıkça tüketilen baharatlı bir peynir çeşididir. Üzerine sıvı yağ gezdirilerek kahvaltılarda tüketildiği gibi, kuru soğan ve bol maydanozla yapılan salatalarda da mükemmel bir lezzet verir. Ayrıca, yine Antakya bölgesine ait olan biberli ekmek yapımında da sürk peyniri tercih edilmektedir. Sürk Peyniri İçin Malzemeler
Sürk Peyniri Nasıl Yapılır? Derin bir kaba önce çökelek ve lor peynirleri konur. Üzerine tuz hariç tüm baharatlar, dövülmüş sarımsaklar ve salça eklenerek iyice yoğrulur. Eğer salça çok tuzlu ise peynire tuz koymanıza gerek yoktur; tuzunu ona göre ayarlayın. Bu peynirin yapımında yoğurma işlemi oldukça önemlidir. En az yarım saat yoğrulup krem kıvamına getirilmelidir. İyi yoğrulmadığında kurutma aşamasında peynirde çatlamalar ve dağılmalar olabilir. Daha sonra eller iyice zeytinyağı ile yağlanıp, krem kıvamında olan harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılarak avuç içinde yuvarlanır. Geniş bir tepsiye hiçbir şey sürmeden yuvarlanan sürkler aralıklı dizilir. Yuvarlama işlemi bittikten sonra peynirlerin üzerine temiz bir tülbent örtülerek kuruması için balkonda güneş görmeyen bir yere bırakılır. Kurutma işlemi sırasında peynirler günde birkaç kez çevrilmelidir. Peynirlerin bu şekilde iki gün kuruması yeterli olacaktır. Kurutulan bu peynirler farklı şekillerde muhafaza edilebilir. Sürk Peyniri Muhafaza Yöntemleri Nelerdir?
Afiyet olsun. |