Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Gravyer Peyniri

Gravyer Peyniri

Gravyer peyniri, anavatanı İsviçre olan çok beğenilerek yenen peynirdir. Avrupa kökenli olan gravyer peyniri bin dokuz yüzlü yıllara dayanan tarihi ile ülkemizde yalnızca Kars ve Ardahan'da imalatı yapılmaktadır. Gravyer peyniri üretimi mandıralarda ve fabrikalarda yapılmaktadır. Ancak Kars ve Ardahan köylerinde azınlıkta olsa köylüler tarafından gravyer peyniri yapılmaktadır. Gravyer peyniri, kahvaltıların vazgeçilmezi olmakla birlikte salata, et yemekleri, tatlılarda, fırın türü yapılan yemeklerde, böreklerde ve makarnalarda ayrı bir lezzet verdiği için zevkle kullanılmaktadır. Gravyer peyniri inek sütünden yapılmaktadır. Peynirler arasında ödül kazanmış ender peynirlerimizdendir. Kars bölgesine ait olan gravyer peynirinden Karslılar çok meşhur ağızlara layık Kars böreği yapmaktadırlar. Gravyer peynirinin Kars'ta yapılmasının en önemli nedeni, ineklerin yüksek rakımlı tepelerde zengin kekik olan yaylalarda beslenen ineklerin sütünden yapılıyor olmasıdır. Gravyer üreticileri her sütten peyniri yapmamaktadırlar. İmalatçılar süt konusunda seçicidirler.

Gravyer Peyniri Nasıl Yapılır?


Kars ve Ardahan bölgesinde gravyer peyniri yapılmak üzere hayvancılıkla uğraşan köylerden sütler toplanır. Fabrikalarda toplanan süt büyük kazanlarda kaynatılır ve maya ile iyice karıştırılması sağlanır. Sütle mayanın karışımı sırasında eski olan gravyer peynirinden bir miktar içerisine rendelenir ve karıştırılma işlemi devam eder. Yapılmakta olan peynir çökelek kıvamına gelene kadar beklenir. Kasnaklara konan peynirlere çok büyük ağırlıklar kullanılarak baskı altına alınarak ortalama bir gün beklenir. Daha sonra 4-5 gün tuzlanarak peynirin olgunlaşması beklenir. Olgunlaşmaya başlayan gravyer peynirin de gözenekler oluşur. Olgunlaşarak yemeye hazır hale gelen gravyer peyniri artık tüketime hazır hale gelmiştir. Tüketime hazır olan lezzetli peynirler tüketim için marketlerin raflarında yerlerini alır.

Gravyer Peyniri Özellikleri Nelerdir?


Gravyer peynirinin en büyük özelliği gözenekli oluşudur. Gravyer peynirinin kendisine has tadı ve aroması vardır. Besin değeri oldukça zengindir. A vitamini bakımından oldukça zengindir. Gravyer peyniri yağlı olduğu için kalori değeri yüksek peynirdir. Gravyer peyniri, sert ve sarı renklidir. Araba tekerleği büyüklüğünde imalatı yapılmaktadır. Ardahan bölgesinde imalatı yapılan gravyer peyniri daha fazla gözenekli ve sert olarak tanınır. Ardahan gravyer peynirine Kafkas peyniri denmektedir. Gravyer peyniri tuzlu olduğu için çabuk bozulmaz ve dayanıklıdır. Peynir bekledikçe lezzeti ve aroması artmaktadır. Gravyer peyniri kesildiğinde rengi tereyağı renginde sarı ve bol gözenekli olması gerekmektedir. Gravyer peynirinin gerçek olduğunu anlamak için peynir tekerinin üzerine vurulduğunda tan tan diye ses çıkmalıdır.

Gravyer Peyniri Faydaları Nelerdir?

  • Sütten daha kolay sindirimi olduğu için ve süt tüketimini sevmeyen kişiler gravyer peynirini tükettiğinde aynı besin değerini almaktadırlar.
  • Kemiklere ve dişlerin gelişmesine çok katkı sağlar. Bu nedenle bebekler için oldukça faydalıdır.
  • Hamilelik döneminde ve kemik erimesi ne karşı kullanılan kalsiyum içerikli besin maddesidir.
  • Gravyer peynirinin tansiyon düşürme özelliği vardır.
  • İshal ve enfeksiyon hastalıklarına karşı koruyucudur.
  • Kanser hastalığının oluşmasını engelleme fonksiyonu vardır.
  • Gravyer peyniri yağlı oluşu nedeni ile enerji değeri oldukça yüksektir.
Son Güncelleme : 21.01.2024 15:51:41
Gravyer Peyniri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Gravyer Peyniri Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Gravyer Peyniri"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Peynir Tatlısı
Peynir Tatlısı
Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken püf noktalarını çok iyi bilmek gerekir. Yapımı son derece basit ancak bir o kadar dikkat gerek...
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum, Kars, Iğdır ve Ardahan yöresinin lezzetlerinden bir tanesidir. Daha çok bahçeye kurulan kazanlarda kayn...
Erzincan Tulum Peyniri
Erzincan Tulum Peyniri
Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta bazı Avrupa devletlerine kadar yayılmış olan, bir peynir türüdür. Yapım aşaması çok zahmetli olsa da yemesi ...
Civil Peyniri
Civil Peyniri
Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, çorbalarda gibi. Bu kadar çeşitli olan peynirin çeşitleride oldukça fazladır. Kaşar peyniri, ...
Van Otlu Peynir
Van Otlu Peynir
Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünün peynir yapımında kullanılması ile ün kazanan bu süt ürünü geniş bir coğrafyaya ün salmıştır...
Peynir Altı Suyu Tozu
Peynir Altı Suyu Tozu
Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağlı olarak geri kalan bileşimin, yani peynir altı suyunun toz haline getirilmiş şeklidir. Peynir çeş...
Eski Kaşar Peyniri
Eski Kaşar Peyniri
Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri keşfettiği düşünülmektedir. Eski kaşar peynirlerinin üzerinde küf oluşabilir. Eğer içerisinde ...
Kolot Peyniri
Kolot Peyniri
Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karadenizliler bu peyniri farklı şekilde yani eriterek tüketir. Kolot peyniri bazılarının muhlama bazıl...
Van Peyniri
Van Peyniri
Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeşit şifalı ot ile hazırlanır. Van peyniri içerisinde en çok sirimo, mende, sirik, heliz gibi y...
Peynir Salamurası
Peynir Salamurası
Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine peynirleri dilim dilim kesip içine yerleştirerek muhafaza altına alabiliriz. Peynir yapımında t...
Tuzsuz Lor Peyniri
Tuzsuz Lor Peyniri
Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer peynirler gibi marketlerde ambalaj içinde veya açık olarak satışa sunulmaktadır. Fakat evde ...
Tatlı Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzetli ve çok amaçlı çeşitlerinden birisi lor peyniridir. Tatlı lor peyniri, evde yapmaya ve tüke...

 

Peynirli Salata
Evde Sirkeyle Peynir Yapımı
Evde Tulum Peyniri Nasıl Yapılır
Mihaliç Peyniri
Peynir Hastalığı
Gouda Peyniri
Deri Peyniri
Otlu Peynir
Erzurum Peyniri
Parmesan Peyniri
Pizza Peyniri
Peynir Mayası
Kaşar Peyniri
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
İsli Peynir
Edam Peyniri
Süzme Peynir
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Peynir Tatlısı
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Erzincan Tulum Peyniri
Civil Peyniri
Van Otlu Peynir
Peynir Altı Suyu Tozu
Eski Kaşar Peyniri
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Popüler İçerik
Kaşar Peyniri
Kaşar Peyniri
Kaşar Peyniri:  Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak pey...
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanıla...
İsli Peynir
İsli Peynir
İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ...
Edam Peyniri
Edam Peyniri
Edam peyniri: Peynir tabiki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile...
Süzme Peynir
Süzme Peynir
Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biride süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekme...
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baştacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024