Erzincan Tulum Peyniri

Erzincan Tulum Peyniri

Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta bazı Avrupa devletlerine kadar yayılmış olan, bir peynir türüdür. Yapım aşaması çok zahmetli olsa da yemesi de bir o kadar güzel olan ve tam olarak dimağa hitap eden bir tadı bulunan Erzincan tulum peynirinin yapılarak sofraya gelişine kadar toplam beş aşamadan geçmektedir.

Erzincan Tulum Peyniri Yapımı: Erzincan tulum peyniri koyun sütünden elde edilmektedir. Erzincan da Munzur ve keşiş dağlarında 2000-2500 rakımlarda Mayıs-Ağustos ayları arasında otlatılan koyunların sütü sağıldıktan sonra bu süt pişirilmeden çiğ olarak mayalama yapılır. Aslında bu peynirin en önemli özelliklerinden biri çiğ sütten elde edilmesidir. Diğer bir önemli özelliği de tulum peynirinin mayalanmasında doğal maya kullanılmasıdır. Bu doğal maya koyunun midesinden çıkarılan edilen şırdanla yapılır. Mayalama işi mayanın durumuna göre 3-5 şırdan tuz, dut, üzüm ve suyla salamura edilerek hazırlanır. Peynir çıktıktan sonra da peynir suyu eklenerek maya tutulur. Erzincan tulum peyniri yapımı şu şekilde yapılmaktadır.

Koyunlar sağılıp, sütü toplandıktan sonra süzgeçle en az iki kere damıtılıp, kazanlar içinde mayalanma aşamasına getirilir. Burada sütün fazla soğutulmamasına dikkat etmek gerekiyor. Süt çok soğuduğu takdirde mayalama süreci uzamaktadır. Ancak buna rağmen süt soğuduğu takdirde bir miktar ısıtılır. Mayalama için 20 litrelik bir kazan süt içine bir yemek kepçesi miktarınca maya atılıp, mayalanması beklenir. 20-25 dakika sonra mayalanmış süt teleme haline gelir ve bu teleme kesilip içindeki su çıkartılır. Bu şekilde 10-15 dakika bekledikten sonra, her biri 5-6 kg. süzeklere alınır ve bu süzeklerin ağızları sıkılarak, peynir suyunun çıkması sağlanır. Süzek içindeki suyun tamamen süzülmesi için sık sık yerleri değiştirilir ve ağızları sürekli olarak sıkılır. Buna, peynir iyice sertleşene kadar devam edilir.

Suyu iyice süzülen peynir süzeklerden alınarak, 50 kiloluk çuvallara konur. Çuvallar 4-5 adet üst üste gelecek şekilde istif edilir. Bu aşamada peynirler çuval içinde 4-5 gün süreyle bu şekilde bekletilerek, peynirlerin iyice süzülmesi sağlanır.

Erzincan Tulum Peynirinin Olgunlaştırma Aşaması: Peynirlerin süzülmesinden sonra, buradan alınarak mandıraya getirilir. Büyük krom tencerelere boşaltılarak kalıp halini almış olan peynirler burada ezilir. Ezme işlemi yapılırken aynı zamanda peynire tuzlama da yapılır. Yaklaşık 100 kilo peynir için 3 kilo tuz katılır. İyice ezilen tulum peynirlerinin, ezme işlemi bittikten sonra, tekrar 50 kiloluk bez çuvallara konulup, ağızları dikilir ve yine üst üste istiflenerek tekrar süzülmesi sağlanır. Burada bu şekilde 10-15 gün kadar bekletilen tulum peynirleri bu süre içinde sürekli olarak ters düz edilerek kenar tutmaması içinde üzeri nemli bir bezle örtülür, bir bıçak yardımıyla kenar kısımları kazınıp temizlenir. Bu şekilde yapılarak peynirinin kalitesi daha da arttırılır. Her gün biraz daha olgunlaşan Erzincan tulum peyniri, içerisinde barındırdığı o enfes kokuyu, üzerine örtülen bezin dışına kadar vererek kendini iyice belli eder.

Son olarak yarı olgunluğunu tamamlayan peynir, önceden hazırlanmış temiz derilere hava almayacak bir şekilde sıkı sıkı bastırılarak konur ve buzhaneye bırakılır. Erzincan tulum peynirinin tam olarak olgunlaşmasını tamamlayıp, gerçek kalitesine ulaşması için, 90 gün süreyle soğuk hava depolarında mutlaka dinlendirilmesi gerekir.

Son Güncelleme : 03.12.2018 17:04:10
Erzincan Tulum Peyniri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Erzincan Tulum Peyniri Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Erzincan Tulum Peyniri"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baştacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağlı gibi çeşitleri bulunur. Peynirde asıl önemli olan lezzet, hem sağlık açısından hemde tat bakımınd...
Peynir Tatlısı
Peynir Tatlısı
Peynir Tatlısı, Diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken püf noktalarını çok iyi bilmek gerekir. Yapımı son derece basit ancak bir o kadar dikkat gerek...
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkanlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum, Kars, Iğdır ve Ardahan yöresinin lezzetlerinden bir tanesidir. Daha çok bahçeye kurulan kazanlarda kayn...
Civil Peyniri
Civil Peyniri
Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile beraber salatalarda, soslarda, eriştelerde, çorbalarda gibi. Bu kadar çeşitli olan peynirin çeşitleride oldukça fazladır. Kaşar p...
Van Otlu Peynir
Van Otlu Peynir
Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünün peynir yapımında kullanılması ile ün kazanan bu süt ürünü geniş bir coğrafyaya ün salmıştır...
Peynir Altı Suyu Tozu
Peynir Altı Suyu Tozu
Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağlı olarak geri kalan bileşimin, yani peynir altı suyunun toz haline getirilmiş şeklidir. Peynir çeş...
Eski Kaşar Peyniri
Eski Kaşar Peyniri
Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri keşfettiği düşünülmektedir. Eski kaşar peynirlerinin üzerinde küf oluşabilir. Eğer içerisinde ...
Kolot Peyniri
Kolot Peyniri
Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karadenizliler bu peyniri farklı şekilde yani eriterek tüketir. Kolot peyniri bazılarının muhlama bazıl...
Van Peyniri
Van Peyniri
Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeşit şifalı ot ile hazırlanır. Van peyniri içerisinde en çok sirimo, mende, sirik, heliz gibi y...
Peynir Salamurası
Peynir Salamurası
Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine peynirleri dilim dilim kesip içine yerleştirerek muhafaza altına alabiliriz. Peynir yapımında t...
Tuzsuz Lor Peyniri
Tuzsuz Lor Peyniri
Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer peynirler gibi marketlerde ambalaj içinde veya açık olarak satışa sunulmaktadır. Fakat evde ...
Tatlı Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzetli ve çok amaçlı çeşitlerinden birisi lor peyniridir. Tatlı lor peyniri, evde yapmaya ve tüke...

 

Peynirli Salata
Evde Sirkeyle Peynir Yapımı
Evde Tulum Peyniri Nasıl Yapılır
Mihaliç Peyniri
Peynir Hastalığı
Gouda Peyniri
Deri Peyniri
Otlu Peynir
Erzurum Peyniri
Parmesan Peyniri
Pizza Peyniri
Peynir Mayası
Kaşar Peyniri
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
İsli Peynir
Edam Peyniri
Süzme Peynir
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Peynir Tatlısı
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Erzincan Tulum Peyniri
Civil Peyniri
Van Otlu Peynir
Peynir Altı Suyu Tozu
Eski Kaşar Peyniri
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Popüler İçerik
Peynir Mayası
Peynir Mayası
Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedi...
Kaşar Peyniri
Kaşar Peyniri
Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak pey...
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanıla...
İsli Peynir
İsli Peynir
İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ...
Edam Peyniri
Edam Peyniri
Edam peyniri: Peynir tabiki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile...
Süzme Peynir
Süzme Peynir
Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biride süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekme...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019