Ezine Peyniri

Ezine Peyniri

Ezine peyniri, Çanakkale'nin Ezine ilçesinde üretimi yapılan özel bir beyaz peynir türüdür. Tam yağlı bir peynir olan Ezine, salamurada olgunlaştırılan beyaz peynir standardında bir peynirdir. Peynirin başka beyaz peynirlerden ayrılan özelliği kullanılan sütünden kaynaklanır. Belli bir bölgeden alınan süt peynir yapımında kullanılır. Ezine peyniri kalitesi için, geleneksel üretim yöntemi ile coğrafi kaynağının arasındaki bağının simgelenmesi amacıyla Ezine Peynirini ve Mandıracılarını Koruma ve Geliştirme, Tanıtma Derneği tarafından 24.02.2006 tarihinde Türk Patent Enstitüsüne bir başvuru yapılmıştır. Tüketicilere sunulan Ezine peyniri 05.08.2016 tarihinden itibaren de coğrafi işaret tescil belgesine kavuşmuştur. Yani gerçek bir ezine peyniri yemek istiyorsanız, peynirde bu tescil belgesinin olup olmadığına bakmalısınız.

Ezine peyniri özellikleri nelerdir?

Tescil belgesinde belirtildiği gibi ezine peynirinin üretim yeri olarak Kaz dağlarının batı ve kuzey bölümlerinde kalan Çanakkale ilinin Ezine, Ayvacık ve Bayramiç ilçeleri ile Çan ve Merkez ilçelerinin bazı köyleri gösterilmiştir. Bu bölgelerdeki doğal bitki örtüsüyle beslenen, su kaynaklarını kullanan koyun, keçi ve ineklerden alınan sütün mevsimsel olarak belli oranlarda karıştırılarak elde edilen peynir ezine peyniri olarak kabul edilir. Peynir üretiminde kullanılan sütün içinde yaklaşık % 40 oranında keçi sütü, % 45-55 oranında koyun sütü, % 15 oranında da inek sütü olur. Ezine peyniri içinde starter kültür kullanılmaması, sütün belli bir bölgeden alınması peyniri diğer beyaz peynir türlerinden ayırmaktadır. Ezine peynirini tüketenler aradaki farkı daha iyi anlayabilirler.

Ezine peyniri görünümü beyaza çalan açık sarı renkli olup, kırılgan olmayan yumuşak ya da orta sertliktedir. Peynirin üzerinde fazla olmamak kaydıyla küçük gözenekler olur. Peynirin tadı ve aroması ise, sütteki yağdan kaynaklı kremamsı, ısıl işlem nedeniyle de pişmiş süt tadına sahiptir. Bazen süt yağındaki kimyasal tepkimelerle tuzlu, tatlımsı ya da ekşimsi tatlarda olur. Ezine peynirinin lezzetini tanımlayacak unsurlar olarak bir araştırmada, peynir altı suyu, keçimsi, serbest yağ asitleri, tuzlu, ekşi, kremamsı tanımlar belirlenmiştir. Araştırmalarda ezine peynirinin yumuşak ve yarı sert özellikleri olduğu da belirlenmiştir.

Başka beyaz peynirlerle ezine peynirin en önemli farkı, belirli oranda üç farklı sütle üretiliyor olmasıdır. Ayrıca bu peynirin üretildiği bölgenin bitki örtüsü ile iklimi de peynirin lezzetinde önemli rol oynamaktadır. Kaz dağlarının bol yağış alması, bitki örtüsünün zengin olması, ayrıca oksijenin bol olması süt hayvanlarının verimine direkt etki etmektedir. Hayvanların yediği doğal yemler sütün aromasını ve tadını etkilemekte ve ezine peyniri denilen muhteşem lezzette bir peynir yapılmaktadır.

Ezine peyniri yapımında kullanılan süt dalgıç, sakız, tahirova ile dağlıç ve sakız ırkı koyunlardan, karakeçi denilen keçilerden ve holstein denilen ineklerden elde edilmektedir. Sütler Mart ayından Temmuz ayına kadar elde dilerek, ezine peyniri yapımında kullanılır.

Ezine peyniri nasıl yapılır?

Ezine peyniri üretiminde belirttiğimiz oranda koyun, keçi, inek sütü karıştırılarak kullanılır. Bu süt 67 derecede 30 dakika kadar pastörize edilir. Sütte pıhtı oluşturmak içinde buzağı midesinden elde dilmiş şirden enzimiyle 32-34 derecede mayalanır. Sütün içinde oluşan pıhtı ve peynir altı suyunun ayrılması amacıyla kesilir. Özel peynir kalıplarına (içinde cendere bezi serili kalıplar) konulan pıhtılar daha kolay süzülsün diye üzerine baskı da uygulanır. Bu şekilde elde edilen teleme ardından kalıplar şeklinde kesilir. Peynirde aranan aroma ve lezzet içinde, ezine peyniri üretim yönteminde uygulandığı gibi deniz tuzu serpilerek, dinlendirilir. Bu şekilde salamurada dinlendirilmiş olan peynir kalıpları, daha sonra özel tenekelerin içine tek sıra olarak dizilir. Aralarına kuru tuz serpilerek 10-12 saat kadar bekletilir. Bundan sonra ayrılmış olan su uzaklaştırılır ve üstüne salamura ilave edilir. Peynir tenekeleri lehimlenerek hava alması engellenir. Bundan sonra peynirin olgunlaşması, karakteristik lezzetine ve aromasına kavuşması için tenekeler soğuk hava depolarında yaklaşık 8 ay kadar bekletilir. Ezine peyniri bu koşullardan sonra satışa sunulur.
Son Güncelleme : 09.11.2018 06:37:52
Ezine Peyniri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Ezine Peyniri Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Ezine Peyniri"
Merhaba, ezine peynirinin lezzeti nedeni ile bu peyniri ben de almak istiyorum. Ne kadar aradıysam malatyada ezinbe peyniri bulamadım. geçen yıl tarım fuarında almıştım ama bu yıl tarım fuarına gidemedim. Bu peyniri nereden temin edebilirim. Lezzeti kadar hijyeni de çok önemli benim için.
Ayliz . 31.10.2018 19:45:14
CEVAP YAZ
Peynir Tatlısı
Peynir Tatlısı
Peynir Tatlısı, Diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken püf noktalarını çok iyi bilmek gerekir. Yapımı son derece basit ancak bir o kadar dikkat gerek...
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkanlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum, Kars, Iğdır ve Ardahan yöresinin lezzetlerinden bir tanesidir. Daha çok bahçeye kurulan kazanlarda kayn...
Erzincan Tulum Peyniri
Erzincan Tulum Peyniri
Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta bazı Avrupa devletlerine kadar yayılmış olan, bir peynir türüdür. Yapım aşaması çok zahmetli olsa da yeme...
Civil Peyniri
Civil Peyniri
Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile beraber salatalarda, soslarda, eriştelerde, çorbalarda gibi. Bu kadar çeşitli olan peynirin çeşitleride oldukça fazladır. Kaşar p...
Van Otlu Peynir
Van Otlu Peynir
Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünün peynir yapımında kullanılması ile ün kazanan bu süt ürünü geniş bir coğrafyaya ün salmıştır...
Peynir Altı Suyu Tozu
Peynir Altı Suyu Tozu
Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağlı olarak geri kalan bileşimin, yani peynir altı suyunun toz haline getirilmiş şeklidir. Peynir çeş...
Eski Kaşar Peyniri
Eski Kaşar Peyniri
Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri keşfettiği düşünülmektedir. Eski kaşar peynirlerinin üzerinde küf oluşabilir. Eğer içerisinde ...
Kolot Peyniri
Kolot Peyniri
Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karadenizliler bu peyniri farklı şekilde yani eriterek tüketir. Kolot peyniri bazılarının muhlama bazıl...
Van Peyniri
Van Peyniri
Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeşit şifalı ot ile hazırlanır. Van peyniri içerisinde en çok sirimo, mende, sirik, heliz gibi y...
Peynir Salamurası
Peynir Salamurası
Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine peynirleri dilim dilim kesip içine yerleştirerek muhafaza altına alabiliriz. Peynir yapımında t...
Tuzsuz Lor Peyniri
Tuzsuz Lor Peyniri
Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer peynirler gibi marketlerde ambalaj içinde veya açık olarak satışa sunulmaktadır. Fakat evde ...
Tatlı Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzetli ve çok amaçlı çeşitlerinden birisi lor peyniridir. Tatlı lor peyniri, evde yapmaya ve tüke...

 

Peynirli Salata
Evde Sirkeyle Peynir Yapımı
Evde Tulum Peyniri Nasıl Yapılır
Mihaliç Peyniri
Peynir Hastalığı
Gouda Peyniri
Deri Peyniri
Otlu Peynir
Erzurum Peyniri
Parmesan Peyniri
Pizza Peyniri
Peynir Mayası
Kaşar Peyniri
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
İsli Peynir
Edam Peyniri
Süzme Peynir
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Peynir Tatlısı
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Erzincan Tulum Peyniri
Civil Peyniri
Van Otlu Peynir
Peynir Altı Suyu Tozu
Eski Kaşar Peyniri
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Popüler İçerik
Peynir Mayası
Peynir Mayası
Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedi...
Kaşar Peyniri
Kaşar Peyniri
Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak pey...
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanıla...
İsli Peynir
İsli Peynir
İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ...
Edam Peyniri
Edam Peyniri
Edam peyniri: Peynir tabiki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile...
Süzme Peynir
Süzme Peynir
Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biride süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekme...
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baştacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019