Evde Sirkeyle Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Evde sirkeyle peynir yapımı, basit malzemelerle hızlı ve pratik bir yöntemdir. Süt ve sirke kullanarak, peynir mayası olmadan lezzetli bir peynir elde edebilirsiniz. Bu süreçte, damak tadınıza uygun eklemelerle farklı lezzetler yaratmanız da mümkün.
Evde Sirkeyle Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri
17 Ağustos 2024

Evde Sirkeyle Peynir Yapımı


Genellikle marketlerden hazır olarak satın aldığımız peynir çeşitlerini evinizde kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Evde sirkeyle peynir yapımı, en kolay peynir yapımlarından biridir. Bu yöntemle peynir yapmak hem çok çabuk hem de oldukça kolaydır. Hiçbir şekilde peynir mayasına ihtiyaç duymadan evde sirkeyle peynir yapabilirsiniz. İlk düşündüğünüzde aklınıza lor peyniri kıvamında bir peynir gelebilir, ancak denediğiniz zaman göreceksiniz ki, bu yöntemle yapılan peynirin tadı normal peynir tadıyla aynıdır.

Evde Sirkeyle Peynir Yapımı İçin Gerekli Olan Malzemeler


  • 5 kilo süt (İsterseniz hazır tam yağlı paket süt de kullanabilirsiniz)
  • Yarım çay bardağından bir parmak az üzüm sirkesi (İsterseniz elma sirkesi de kullanılabilir)

Evde Sirkeyle Peynir Yapımı Salamurası İçin


  • 1 ya da 2 su bardağı peynirin kendi alt suyu
  • Damak zevkinize göre yeterli miktarda tuz
  • Şişeyi tamamlayacak kadar kaynatılarak soğutulmuş su

Evde Sirkeyle Peynir Nasıl Yapılır?

Sütü bir tencere içine boşalttıktan sonra ocağın üzerine alın. Süt kaynamaya yakın olunca içine sirkeyi ilave edin. Bir taşım kaynadıktan sonra ocaktan alın ve ilk sıcaklığını attıktan sonra temiz bir tülbentten süzün. Elde ettiğiniz peyniri delikli bir kabın içine alın ve üzerine baskı uygulayacak ağırlıklar koyduktan sonra bu şekilde 2 saat kadar bekletin. Dinlenen peynir, tüketmek için hazırdır. Ancak uzun süreli muhafaza etmek isterseniz, peynirin alt suyunun içine kaynamış ve soğutulmuş su ekleyerek salamura yapabilirsiniz. Salamura suyu için kaya tuzu ilave edilerek karıştırılır. Daha sonra peynir suyun içine ilave edilerek uzun süre bu şekilde muhafaza edilir. İsteğe göre salamura yaparak ya da salamura yapmadan peyniri tüketebilirsiniz.

Ekstra Bilgiler

Sirke, sütün kesilmesini sağlayarak peynir elde etmenizi kolaylaştırır. Üzüm sirkesi veya elma sirkesi arasında tercih yaparken, damak zevkinize uygun olanını seçebilirsiniz. Peynirin lezzeti üzerinde bu seçim çok büyük bir etkiye sahip olmayacaktır. Ayrıca, taze süt kullanmanız peynirin kalitesini artıracaktır. Evde yapılan peynirin içerisine, yapım aşamasında çeşitli otlar veya baharatlar ekleyerek farklı lezzetler elde edebilirsiniz. Bu peynirler, kahvaltılarda, salatalarda veya yemeklerde kullanılabilir.

Afiyet olsun.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Toycan 05 Mayıs 2024 Pazar

Merhaba evde sirke ile peynir yapımında kullandığımız üzüm ya da elma sirkesi de ev yapımı mı olmalı? Sirke yapımı çok uzun sürüyor yapabilir miyim bilmiyorum peynir için sütü önceden kaynatıyor muyuz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba! Evde peynir yapımında üzüm ya da elma sirkesi kullanabilirsiniz ve bu sirkelerin ev yapımı olması şart değildir; hazır satılan sirkeler de işe yarar. Peynir yapımına başlamadan önce sütü mutlaka kaynatmalı ve sonrasında soğutmalısınız. Bu, peynirinizin sağlıklı ve lezzetli olması için önemlidir. Kolay gelsin!

Çok Okunanlar
Simit Peynir Nasıl Tüketilir?
Simit Peynir Nasıl Tüketilir?
Popüler İçerikler
Mıhlama Peyniri Yapımı
Mıhlama Peyniri Yapımı
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Teleme Peyniri Nasıl Yapılır?
Teleme Peyniri Nasıl Yapılır?
Evde Lor Peyniri Nasıl Yapılır?
Evde Lor Peyniri Nasıl Yapılır?
Ev Yapımı Peynir Tarifi ve Malzemeleri
Ev Yapımı Peynir Tarifi ve Malzemeleri
Hollanda Peyniri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
Hollanda Peyniri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
Fransız Peyniri Tarifi ve Malzemeleri
Fransız Peyniri Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Basma Peynir Nasıl Yapılır?
Basma Peynir Nasıl Yapılır?
Güncel
Pastörize Peynir Tarifi ve Malzemeleri
Pastörize Peynir Tarifi ve Malzemeleri
En İyi Rokfor Peyniri Nasıl Olur?
En İyi Rokfor Peyniri Nasıl Olur?
Sirke ile Peynir Yapı mı?
Sirke ile Peynir Yapı mı?
Çeçil Peyniri Yapılışı
Çeçil Peyniri Yapılışı
Çıtır Peynir Tarifi ve Malzemeleri
Çıtır Peynir Tarifi ve Malzemeleri
Köy Peyniri Tarifi ve Malzemeleri
Köy Peyniri Tarifi ve Malzemeleri
Peynir Çeşitleri Nelerdir?
Peynir Çeşitleri Nelerdir?
Beyaz Peynir Protein Değeri
Beyaz Peynir Protein Değeri
Evde Lor Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri
Evde Lor Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri
Lor Peyniri Kalori Değeri
Lor Peyniri Kalori Değeri
Yağsız Lor Peyniri Faydaları Nelerdir?
Yağsız Lor Peyniri Faydaları Nelerdir?
Bebekler İçin Peynir Yapımı
Bebekler İçin Peynir Yapımı
Kars Kaşar Peyniri Tarifi ve Malzemeleri
Kars Kaşar Peyniri Tarifi ve Malzemeleri
Burgu Peynir Kızartması Tarifi ve Malzemeleri
Burgu Peynir Kızartması Tarifi ve Malzemeleri
Tulum Peyniri Kaç Kalori?dir?
Tulum Peyniri Kaç Kalori?dir?
Lor Peyniri Protein Değeri
Lor Peyniri Protein Değeri
Trakya Peyniri Özellikleri
Trakya Peyniri Özellikleri
Zeytin Peynir Tüketimi
Zeytin Peynir Tüketimi
Künefe Peyniri Nasıl Yapılır?
Künefe Peyniri Nasıl Yapılır?
Tuzsuz Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri
Tuzsuz Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri
Peynir Salamurası Tarifi ve Malzemeleri
Peynir Salamurası Tarifi ve Malzemeleri
Kolot Peyniri Nasıl Yapılır?
Kolot Peyniri Nasıl Yapılır?
Gravyer Peyniri Faydaları Nelerdir?
Gravyer Peyniri Faydaları Nelerdir?
Lor Peyniri Faydaları Nelerdir?
Lor Peyniri Faydaları Nelerdir?
Peynir Üretiminde Dikkat Edilecek Unsurlar
Peynir Üretiminde Dikkat Edilecek Unsurlar