Evde Sirkeyle Peynir YapımıGenellikle marketlerden hazır olarak satın aldığımız peynir çeşitlerini evinizde kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Evde sirkeyle peynir yapımı, en kolay peynir yapımlarından biridir. Bu yöntemle peynir yapmak hem çok çabuk hem de oldukça kolaydır. Hiçbir şekilde peynir mayasına ihtiyaç duymadan evde sirkeyle peynir yapabilirsiniz. İlk düşündüğünüzde aklınıza lor peyniri kıvamında bir peynir gelebilir, ancak denediğiniz zaman göreceksiniz ki, bu yöntemle yapılan peynirin tadı normal peynir tadıyla aynıdır. Evde Sirkeyle Peynir Yapımı İçin Gerekli Olan Malzemeler
Evde Sirkeyle Peynir Yapımı Salamurası İçin
Evde Sirkeyle Peynir Nasıl Yapılır?Sütü bir tencere içine boşalttıktan sonra ocağın üzerine alın. Süt kaynamaya yakın olunca içine sirkeyi ilave edin. Bir taşım kaynadıktan sonra ocaktan alın ve ilk sıcaklığını attıktan sonra temiz bir tülbentten süzün. Elde ettiğiniz peyniri delikli bir kabın içine alın ve üzerine baskı uygulayacak ağırlıklar koyduktan sonra bu şekilde 2 saat kadar bekletin. Dinlenen peynir, tüketmek için hazırdır. Ancak uzun süreli muhafaza etmek isterseniz, peynirin alt suyunun içine kaynamış ve soğutulmuş su ekleyerek salamura yapabilirsiniz. Salamura suyu için kaya tuzu ilave edilerek karıştırılır. Daha sonra peynir suyun içine ilave edilerek uzun süre bu şekilde muhafaza edilir. İsteğe göre salamura yaparak ya da salamura yapmadan peyniri tüketebilirsiniz. Ekstra BilgilerSirke, sütün kesilmesini sağlayarak peynir elde etmenizi kolaylaştırır. Üzüm sirkesi veya elma sirkesi arasında tercih yaparken, damak zevkinize uygun olanını seçebilirsiniz. Peynirin lezzeti üzerinde bu seçim çok büyük bir etkiye sahip olmayacaktır. Ayrıca, taze süt kullanmanız peynirin kalitesini artıracaktır. Evde yapılan peynirin içerisine, yapım aşamasında çeşitli otlar veya baharatlar ekleyerek farklı lezzetler elde edebilirsiniz. Bu peynirler, kahvaltılarda, salatalarda veya yemeklerde kullanılabilir. Afiyet olsun. |
Merhaba evde sirke ile peynir yapımında kullandığımız üzüm ya da elma sirkesi de ev yapımı mı olmalı? Sirke yapımı çok uzun sürüyor yapabilir miyim bilmiyorum peynir için sütü önceden kaynatıyor muyuz?
Cevap yazMerhaba! Evde peynir yapımında üzüm ya da elma sirkesi kullanabilirsiniz ve bu sirkelerin ev yapımı olması şart değildir; hazır satılan sirkeler de işe yarar. Peynir yapımına başlamadan önce sütü mutlaka kaynatmalı ve sonrasında soğutmalısınız. Bu, peynirinizin sağlıklı ve lezzetli olması için önemlidir. Kolay gelsin!