Ezine peyniri; Çanakkale'nin Ezine ilçesinden ismini alan inek, koyun ve keçi sütünden elde edilen yağlı peynir ürünüdür.
Çeçil peyniri; daha çok Erzurum ve Kars'ta yapılan yağlı tel, tel ayrılan peynir ürünüdür.
Küflü Ardahan keçi peyniri; Ardahan'a ait keçi sütünden yapılan küflü olarak yenilmesi tercih edilen peynir ürünüdür.
Kars peyniri; Kars ilinin yuvarlak olarak üretilen yağlı peynirdir.
Trakya kaşar peyniri; Trakya'da üretilen yağlı kaşardır.
Mihaliç kelle peyniri; oldukça tuzlu Bandırma'da üretilen peynir ürünüdür.
İzmir tulumu; adının tulum olmasına rağmen tenekede üretilen bir peynir ürünüdür.
Van otlu peyniri; ilkbaharda yörede yetişen yabani otlarla, koyun peynirinden üretilen şifalı olduğuna inanılan peynir ürünüdür.
Hellim peyniri; Kıbrıs'ta keçi peynirinden üretilen ve kızartılarak tüketilen peynir ürünüdür.
Külek peyniri; Yozgat yöresinde üretilen bir peynir ürünüdür.
Erzincan deri tulum peyniri; hayvan derilerine basılan bir peynir ürünüdür.
Yöresel topi peyniri; tüm bölgelerimizde üretilen peynir ürünüdür.
Kolot peyniri; Karadeniz bölgesinde mıhlama yapımında kullanılan varil peyniri olarak ta bilinen yağlı peynir ürünüdür.
Dil peyniri; tuzsuz, eriyen ve tatlı yapımında da kullanılabilir peynir ürünüdür.
Kurut peyniri; yoğurt kurutularak yapılan peynir ürünüdür.
Kaşar peyniri; çiğ sütten üretilen koyun, inek ve keçi sütünden elde edilen peynir ürünüdür.
Erzurum çivil peyniri; yağı alınmış sütten iplik şeklinde yapılan peynir ürünüdür.
Peynir ürünleri; ilk olarak Orta Asya'da peynirin üretilmeye başlandığı düşünülmektedir. Peynirin göçebe insanlar tarafından bir yerden bir yere göç edilirken hayvan derilerinde saklanan süt ürünlerinden mayalanıp ortaya çıktığı düşünülmektedir.