Çerkez Peyniri

Çerkez Peyniri

Çerkez Peyniri, Bu peynir keçi sütünden yapılmaktadır. Bu peynirin ana yöresi Sakarya olarak bilinir. Taze olarak tüketilmesi gerekir. Fakat sonra tüketmek amacıyla yapıyorsanız tuzlayarak yapmanız gerekir. Yoksa hemen bozulacak ve tadında değişme olacaktır. Bu peynirin yapılması için kullanılan maya fabrika ürünü değildir. Peyniri yapan kişiler tarafından mayası da yapılır.

Çerkez Peyniri Mayası Hazırlanışı

Çerkez peyniri mayası, yeni doğmuş keçinin bağırsağından bir parça alınmasıyla yapılır. Çerkez peyniri üreten kişiler bu mayaya sürekli kullanacakları için alınan parçayı kurutarak saklarlar. Kurutma işlemi yapıldıktan sonra kurtulan maya parçaları küçük parçacıklara bölünür ve tuzla hazırlanan su içerisine koyulur. Tuzlu su içerisinde yaklaşık 10 gün bekletilen keçinin bağırsak parçası sıcak ortamda mayalanmış olur. Ne zaman çerkez peyiniri yapacaksanız kullanabilirsiniz.

Çerkez Peyniri Yapılışı

Taze olarak sağılan keçi sütünden 2 litre kadar alınır. Daha sona bir tencere içerisine koyularak iyice kaynatılır. Daha sonra kaynayan keçi sütü oda sıcaklığında 30 dereceye ulaşıncaya kadar bekletilir. Gerekirse termometre kullanılarak sıcaklığı ayarlanır. Süt belirlenen dereceye gelirse 3 yemek kaşığı kadar önceden hazırlanan maya eklenir. Daha sonra sütle maya karıştırılır ve mayalama işlemi yapılan kabın kapağı kapatılır. Üzeri sofra beziyle iyice sarılır ki sıcaklığını kaybetmesin ve mayalanmış işlemi iyi olsun. Yaklaşık 2 saat kadar mayalanmaya bırakılan kaynamış süt elle toparlanıyorsa mayalanmış demektir. Bu aralıkta mayalanması sık sık kontrol edilir. Hazır olan peynir ana malzemesinin suyu elle iyice sıkılır ve bir kaba alınarak iyice ezilir. Daha sonra tuz ilave edilmeden kurumaya bırakılır. Kurumaya bırakılan peynir 3-4 gün sonra ılık su hazırlanarak içerisine ince ince kesilerek atılır. 5 dakika kadar ılık su içerisinde bırakılır, iyice yoğurulur ve daha sonra elle iyice sıkılarak suyun içerisinden alınır. İyice sıkılan peynir bir tabağa alınır ve tabağa serilerek tuzlanır. Tuz ilave edilen peynir birkaç gün bu şekilde bekletilir ve daha sonra kuruması için güneşe koyulur ve kuruması sağlanır. Bu şekilde Çerkez peyniri hazırlanmıştır. Afiyetle tüketebilirsiniz.

Çerkez Peyniri Faydaları:
  • Çerkez peyniri kalsiyum miktarı fazla olduğundan dolayı kemik erimesini önler.
  • Kasların güçlenmesine yardımcı olur.
  • Mide problemlerini en aza indirir.
  • Kalsiyum içeriğinden dolayı diş sağlığını korur.
  • Kolesterol oluşumunu engeller.
  • Tansiyonun düşmesine yardımcı olur.
  • Kanser riskini en aza indirir.
Çerkez peyniri oldukça faydalı bir besin kaynağıdır. Tüketimi uzmanlar tarafından önerilmektedir. Kalsiyum deposu bu peynir özellikle gelişme çağında olan çocuklar tarafından tüketilirse gelişmeleri kolaylaşacaktır.
Son Güncelleme : 07.11.2018 15:27:25
Çerkez Peyniri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Çerkez Peyniri Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Çerkez Peyniri"
Ben hafta içi evde kahvaltı yapma fırsatı bulamıyorum. Anca uyanıp hazırlanıyorum ve simit, poğaçacı şeklinde iş yerimde geçiştiriyorum. Pazar günü kahvaltılarında ise masamı güzel bir şekilde doldurup, Mamak çeşit çeşit peynirlerle dolduruyorum. Bu peynir çeşitlerinden birisi de Çerkez peyniridir. Böyle güzel çerkez peyniri nereye hastır?
Asu . 02.11.2018 17:04:28
CEVAP YAZ
Peynir Tatlısı
Peynir Tatlısı
Peynir Tatlısı, Diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken püf noktalarını çok iyi bilmek gerekir. Yapımı son derece basit ancak bir o kadar dikkat gerek...
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkanlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum, Kars, Iğdır ve Ardahan yöresinin lezzetlerinden bir tanesidir. Daha çok bahçeye kurulan kazanlarda kayn...
Erzincan Tulum Peyniri
Erzincan Tulum Peyniri
Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta bazı Avrupa devletlerine kadar yayılmış olan, bir peynir türüdür. Yapım aşaması çok zahmetli olsa da yeme...
Civil Peyniri
Civil Peyniri
Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile beraber salatalarda, soslarda, eriştelerde, çorbalarda gibi. Bu kadar çeşitli olan peynirin çeşitleride oldukça fazladır. Kaşar p...
Van Otlu Peynir
Van Otlu Peynir
Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünün peynir yapımında kullanılması ile ün kazanan bu süt ürünü geniş bir coğrafyaya ün salmıştır...
Peynir Altı Suyu Tozu
Peynir Altı Suyu Tozu
Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağlı olarak geri kalan bileşimin, yani peynir altı suyunun toz haline getirilmiş şeklidir. Peynir çeş...
Eski Kaşar Peyniri
Eski Kaşar Peyniri
Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri keşfettiği düşünülmektedir. Eski kaşar peynirlerinin üzerinde küf oluşabilir. Eğer içerisinde ...
Kolot Peyniri
Kolot Peyniri
Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karadenizliler bu peyniri farklı şekilde yani eriterek tüketir. Kolot peyniri bazılarının muhlama bazıl...
Van Peyniri
Van Peyniri
Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeşit şifalı ot ile hazırlanır. Van peyniri içerisinde en çok sirimo, mende, sirik, heliz gibi y...
Peynir Salamurası
Peynir Salamurası
Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine peynirleri dilim dilim kesip içine yerleştirerek muhafaza altına alabiliriz. Peynir yapımında t...
Tuzsuz Lor Peyniri
Tuzsuz Lor Peyniri
Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer peynirler gibi marketlerde ambalaj içinde veya açık olarak satışa sunulmaktadır. Fakat evde ...
Tatlı Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzetli ve çok amaçlı çeşitlerinden birisi lor peyniridir. Tatlı lor peyniri, evde yapmaya ve tüke...

 

Peynirli Salata
Evde Sirkeyle Peynir Yapımı
Evde Tulum Peyniri Nasıl Yapılır
Mihaliç Peyniri
Peynir Hastalığı
Gouda Peyniri
Deri Peyniri
Otlu Peynir
Erzurum Peyniri
Parmesan Peyniri
Pizza Peyniri
Peynir Mayası
Kaşar Peyniri
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
İsli Peynir
Edam Peyniri
Süzme Peynir
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Peynir Tatlısı
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Erzincan Tulum Peyniri
Civil Peyniri
Van Otlu Peynir
Peynir Altı Suyu Tozu
Eski Kaşar Peyniri
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Popüler İçerik
Kaşar Peyniri
Kaşar Peyniri
Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak pey...
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanıla...
İsli Peynir
İsli Peynir
İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ...
Edam Peyniri
Edam Peyniri
Edam peyniri: Peynir tabiki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile...
Süzme Peynir
Süzme Peynir
Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biride süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekme...
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baştacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019