Kuymak Peyniri

Kuymak Peyniri

Kuymak peyniri, yumurta, mısır unu, tereyağı ve peynirden yapılan omlet tarzındaki nefis kuymak lezzeti Karadeniz'e ait yöresel kahvaltılıklardan biridir. Bu harika karışımın içine koyulan tel peynir zaman içinde kuymak peyniri olarak adlandırılmıştır. Kuymak peyniri, yöresel peynirlerden biri olup, geleneksel yöntemler ile pıhtılaştırılarak üretilmektedir. Belli bir standarda sahip olmayan kuymak peyniri protein içeriği son derece yüksek mikrobiyolojik kalitesi düşük olan peynir çeşitleri arasındadır. Kokusuz beyaz - sarı renkli, yarı yumuşak, elastik yapılı, ağızda kolay dağılma özelliğine sahip ve süt tadında bir peynirdir.

Kuymak peyniri yapılışı ve özellikleri nelerdir?

Kuymak peyniri, taze olarak tüketilir ve çabuk bozulma özelliğine sahip olduğundan vakumlu ambalajlar ile saklanır. İnek sütünden yapılan peynir, süt süzüldükten sonra oda ısısında bekletilerek ekşimesi sağlanır. Ekşiyen süte yeni sağılmış ve tülbent ile süzülmüş süt ilave edilir. Eski ve yeni süt karşımı kaynama derecesine gelene kadar kaynatılır, kaynama derecesinde olan süte peynir mayası ve tuz eklenerek kaynatma işlemine devam edilir. Bir süre sonra sütün içerisinde iplik şeklinde pıhtı oluşumu gözlemlenir. Bu pıhtılaşma özelliğini kazanan sütte ısı uygulaması sona erdirilir ve süt soğuması için bir kenarda bekletilir.

Daha önceden elde edilmiş olan peynir altı suyuna tuz eklenerek pıhtılar bu suyun içerisinde bekletilir. İyice sert bir hal alan kuymak peyniri bir gün boyunca süzülmesi için bir süzgece alınır. Tuzlanmış ve önceden hazırlanmış olan koyun derisi içine basılan kuymak peyniri hava almaması gerektiği için ağzı çok sıkı bir şekilde bağlandıktan sonra, toprağın içerisine gömülür. Toprakta kalma süresi 15-20 gün aralığındadır. Topraktan çıkarıldıktan sonra tulum derisi bir kaç yerinden şiş yardımı ile delinip peynir tekrar toprağa gömülür. 20 gün süresince de bu şekilde bekletilen kuymak peyniri tulumdan çıkarılarak bidonlara aktarılır. Bu şekilde elde edilen bir peynir örneğine başka bir yerde rastlanılmamaktadır.

Kuymak peyniri son derece lifli bir yapıya sahiptir. Yağlı yada yarım yağlı sütten yapılmaktadır. Kuymak peynirinde kuru hammadede oranı %40, yağ oranı %10, tuz oranı ise, %5 civarındadır.

Kuymak peynirinin muhafaza şekli peynirin mikrobiyolojik kalitesini en fazla etkileyen unsurlar arasındadır bundan dolayı vakumlanmış olarak muhafaza edilmesi en uygun muhafaza şeklidir. Beğenilme özelliği oldukça yüksek olan kuymak peyniri, hijyen teknikleri ve standart bir üretim tekniğine sahip olmadığından dolayı sağlık açısından riskli olabilmektedir. Besin değeri çok yüksek olan kuymak peyniri fabrika şartlarında üretilse dahi üretim şeklinin belli bir standarda dayanmaması nedeni ile her seferinde aynı kalite ve tat ile üretilmesi mümkün olmayacaktır.

Son Güncelleme : 24.10.2018 00:48:02
Kuymak Peyniri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Kuymak Peyniri Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Kuymak Peyniri"
Kumak benim en sevdiğim yiyeceklerden biri. Peynir ile yapıldığı için çok mükemmel bir peynir tadı alabiliyorum. Özellikle de tere yağı üzerine döküldüğünde çok lezzetli olduğunu söyleyebilirim. Kuymağın ne gibi faydaları vardır ya da vücudumuza herhangi bir yan etkisi olabilir mi?
Meftune . 26.10.2018 21:29:34
CEVAP YAZ
Peynir Tatlısı
Peynir Tatlısı
Peynir Tatlısı, Diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken püf noktalarını çok iyi bilmek gerekir. Yapımı son derece basit ancak bir o kadar dikkat gerek...
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkanlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum, Kars, Iğdır ve Ardahan yöresinin lezzetlerinden bir tanesidir. Daha çok bahçeye kurulan kazanlarda kayn...
Erzincan Tulum Peyniri
Erzincan Tulum Peyniri
Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta bazı Avrupa devletlerine kadar yayılmış olan, bir peynir türüdür. Yapım aşaması çok zahmetli olsa da yeme...
Civil Peyniri
Civil Peyniri
Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile beraber salatalarda, soslarda, eriştelerde, çorbalarda gibi. Bu kadar çeşitli olan peynirin çeşitleride oldukça fazladır. Kaşar p...
Van Otlu Peynir
Van Otlu Peynir
Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünün peynir yapımında kullanılması ile ün kazanan bu süt ürünü geniş bir coğrafyaya ün salmıştır...
Peynir Altı Suyu Tozu
Peynir Altı Suyu Tozu
Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağlı olarak geri kalan bileşimin, yani peynir altı suyunun toz haline getirilmiş şeklidir. Peynir çeş...
Eski Kaşar Peyniri
Eski Kaşar Peyniri
Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri keşfettiği düşünülmektedir. Eski kaşar peynirlerinin üzerinde küf oluşabilir. Eğer içerisinde ...
Kolot Peyniri
Kolot Peyniri
Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karadenizliler bu peyniri farklı şekilde yani eriterek tüketir. Kolot peyniri bazılarının muhlama bazıl...
Van Peyniri
Van Peyniri
Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeşit şifalı ot ile hazırlanır. Van peyniri içerisinde en çok sirimo, mende, sirik, heliz gibi y...
Peynir Salamurası
Peynir Salamurası
Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine peynirleri dilim dilim kesip içine yerleştirerek muhafaza altına alabiliriz. Peynir yapımında t...
Tuzsuz Lor Peyniri
Tuzsuz Lor Peyniri
Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer peynirler gibi marketlerde ambalaj içinde veya açık olarak satışa sunulmaktadır. Fakat evde ...
Tatlı Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzetli ve çok amaçlı çeşitlerinden birisi lor peyniridir. Tatlı lor peyniri, evde yapmaya ve tüke...

 

Peynirli Salata
Evde Sirkeyle Peynir Yapımı
Evde Tulum Peyniri Nasıl Yapılır
Mihaliç Peyniri
Peynir Hastalığı
Gouda Peyniri
Deri Peyniri
Otlu Peynir
Erzurum Peyniri
Parmesan Peyniri
Pizza Peyniri
Peynir Mayası
Kaşar Peyniri
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
İsli Peynir
Edam Peyniri
Süzme Peynir
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Peynir Tatlısı
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Erzincan Tulum Peyniri
Civil Peyniri
Van Otlu Peynir
Peynir Altı Suyu Tozu
Eski Kaşar Peyniri
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Popüler İçerik
Kaşar Peyniri
Kaşar Peyniri
Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak pey...
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanıla...
İsli Peynir
İsli Peynir
İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ...
Edam Peyniri
Edam Peyniri
Edam peyniri: Peynir tabiki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile...
Süzme Peynir
Süzme Peynir
Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biride süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekme...
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baştacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019