Fransız Peyniri Peynir, süt ürünlerinden elde edilen ve çeşitli yöntemlerle üretilen bir besindir. Bu yöntemler arasında yoğurt veya maya eklenmesi yaygındır. Ancak konu Fransız peyniri olunca, durum farklılık gösterir. Mutfaklarıyla ünlü Fransızlar, peynirleriyle de oldukça tanınmışlardır. Peynir severler için Fransız peynirleri adeta bir cennet niteliğindedir. Başlıca Fransız Peynirleri Rokfor (Roquefort) Dünyanın en ünlü peynirleri arasında yer alan Rokfor, mavi ve küflü bir peynir türüdür. Koyun sütünden yapılmaktadır ve iştah kabartan farklı bir lezzete sahiptir. Amerika'da bu peynir en çok salatalarda tercih edilmektedir. Bri (Brie) Tatlı yapımında kullanılan bir peynir türüdür. Fransızların en ünlü peyniri olma özelliğine sahiptir ve bu nedenle "peynir kraliçesi" olarak anılmaktadır. Üretim olarak büyük tekerlek yani yuvarlak biçimdedir. Yüzeyi kahverengi alıyorsa, bu en yoğun tadının alınacağı zaman anlamına gelir. Fransızlar bunu tahta bir kutu içinde muhafaza edilmesini önermişlerdir. Oda sıcaklığında krakerlerle birlikte servis edilmesi tavsiye edilmektedir, çünkü aromalı bir tada sahiptir. Kamamber (Camembert) İnek sütünden yapılan küflü bir peynir türüdür. Bu peynir de tatlı yapımında kullanılan bir peynir türüdür. Yumuşak ve kaymak kıvamında bir peynir türüdür. İlk defa Normandiya'da Marie Fontaine adlı bir kadın tarafından yapılmıştır. Çevr (Chevre) Yapımında keçi sütü tercih edilmektedir. Pek çok geometrik şekilde üretilmektedir. İstenilen sertlikte üretilmektedir: yumuşak, krema kıvamında ve sert. Tatlı yapımında ve yemek öncesi içilen içki yanında meze olarak değerlendirilmektedir. Raclette Eriyen bir peynir türüdür ve dünyada eriyen peynirlerin en ünlüsüdür. Genellikle eriyerek servis edilir ve patates, ekmek gibi gıdalar üzerine dökülerek yenir. Livarot Normandiya'da Livarot kasabasında yapıldığından dolayı bu ismi almıştır. İnek sütünden yapılan bir peynir türüdür. Keskin kokusu ve tadı ile bilinir. Sonuç Fransız peynirleri, sadece lezzetleriyle değil, aynı zamanda üretim teknikleri ve tarihi ile de dikkat çekmektedir. Bu peynirler, çeşitli yemeklerde ve tatlılarda kullanılarak dünya mutfaklarına katkıda bulunmaktadır. Peynir severler, Fransız peynirlerinin sunduğu bu geniş yelpazede kendilerine uygun bir peynir türü bulabilirler. |
Cihandide
01 Mayıs 2024 ÇarşambaMerhaba bu peyniri marketten hazır bir şekilde aldım ama evde yapmayı düşündüm. Benim zaten iki ineğim var ve süt peynir gibi ürünleri üretiyoruz. Fransız peynirini eevde üretebilmek için ne gibi malzemelere ihtiyacımız var?
Cevap yazAdmin
01 Mayıs 2024 ÇarşambaMerhaba Cihandide,
Fransız peynirini evde yapmak için temel olarak aşağıdaki malzemelere ihtiyacınız olacak:
1. Taze süt (çiğ süt kullanabilirsiniz)
2. Peynir mayası
3. Peynir altı suyu (whey) veya yoğurt
4. Peynir tuzu
5. Çok ince gözenekli bir bez veya peynir bezi
6. Peynir kalıbı (isteğe bağlı)
7. Termometre (süt sıcaklığını kontrol etmek için)
Ayrıca, peynirin türüne göre farklı yöntemler ve ek malzemeler de gerekebilir. Örneğin, camembert veya brie gibi yumuşak peynirler için beyaz küf kültürüne ihtiyacınız olabilir.
Kolay gelsin!