Ricotto Peyniri, Dünya peynirleri arasında en meşhur ve tercih edileni olan Ricotto peyniri İtalyan mutfağına özgüdür. Kıvamı yumuşak, yağ ve tuz oranı az, tanecikli yapıda, süt kaymağı ile zenginleştirilmiş tatlımsı bir tada sahip ve peynir altı suyu, keçi, koyun ve inek sütünden elde edilir. Peynir altı suyu yerine süt ile yapılması tercih edilen ricotto peyniri daha sert ve yoğun kıvamda olur.
Ricotto Peyniri Saklanması
Ricotoo peynirinde tuz az olduğundan bozulması da hızlı ve çabuk olur. Bu nedenle ufak kutularda satılır. Kapağı açıldığı zaman en fazla bir bir buçuk hafta içinde tüketilmelidir. Eğer uzun süre saklamak istiyorsanız ricotto peynirini dondurucuya koymalısınız. Böylece 6 aya kadar saklama süresini uzatmış olursunuz.
Ricotto Peyniri Nerelerden Alınır?
Ricotto peyniri ufak kutularda lüks marketlerde satılır. İthal peynir satan dükkanlarda, büyük marketlerin şarküteri reyonlarında, gurme marketlerinde, internet üzerinden organik ve ithal besin satan sitelerden temin edilebilir.
Ricotto Peyniri Nasıl Kullanılır?
Hem yemek hem de tatlı yapımlarında sıklıkla tercih edilir. İtalyan mutfağında kendilerine has makarna soslarında vazgeçilmez olan ricotto peyniri sebze yemeklerine, pizzalara, sade olarak meyveler ile, çikolata ve tarçın ile beraber, zeytinyağı ve yumurta ile beraber de ilave edilir. İtalyan mutfağında özel yeri olan cannoli tatlısında kullanılır. Bunların dışında cheesecake ve cassata adı verilen keklerde de ricotto peyniri tercih edilir.
Dilersek kendimiz evde ricotto peyniri yapabiliriz. Hazır ve ambalajlı ürünleri tercih etmekten uzak isek ve kendi el emeğimiz sofralarımızda görmek istiyorsak ricotto peynirinin yapımı da buna eşlik edecek yapımı pratik ve kolay bir peynirdir. Özellikle ithal ürünlerde dışarıdan almak sağlıksız olduğu için ev yapımını tercih etmek daha sağlıklıdır.
Evde ricotto peyniri yapımı
Malzemeler
- 1,5 litre kadar çiğ süt
- 10 yemek kaşığı kadar elma sirkesi
- 2 çay kaşığı tuz
Yapılışı; Süt bir gece önceden kaynatılır, bakteri ve mikroorganizmalardan arınması için. Dinlenmiş olan süt tekrar ısıtılır. Yaklaşık olarak 80 santigrat derecede altını kapatın ve 7-8 dakika kadar ılımasını bekleyin. Süt kaynamamalıdır fakat kaynama sıcaklığına yaklaşmalıdır. Daha sonra içerisine elma sirkesi ve tuzu ilave edin. Kesilmeye başladıkta sonra kese serili süzgeç üzerine alın ve altına da tencere koyun. Kesenin ağzı düzgün olarak sıkılmalıdır, daha düzgün şekilli peynir eldesi için. Fazla suyun süzülmesini bekleyin. Keseden çıkarın ve afiyet ile ricotto peynirinizi yiyin.