Peynir Nasıl Yapılır?
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Peynir Nasıl Yapılır?

Peynir Nasıl Yapılır, Peynir, tarihi çok eskilere kadar dayanan bir yiyecektir. En eski arkeolojik bulgulara göre peynir yapılmasına dair bulunan bilgiler MÖ 5.000 yıllarına ait olup, günümüzdeki Polonya ülkesinde meydana çıkarılmıştır. Ancak peynirin çıkış noktaları ise Orta Asya, Orta Doğu veya Avrupa olarak tahmin edilir.

Kahvaltı yemeklerinin vazgeçilmez ana unsuru, diğer bazı yemeklerin ise bazen temel unsuru (Kaşarlı pide) bazen de yardımcı ögesi (Peynirli makarna, kaşarlı domates çorbası, peynirli kadayıf tatlısı gibi). Peynir geçmişten günümüze kadar varlığını sürdüren ve hemen hemen bütün kültürler içerisinde var olan çok önemli bir temel besin kaynağıdır. Çok çeşitli türleri ile önemli bir besin kaynağı olan peynir nasıl yapılır?

Yazımızda peynirin nasıl yapılacağı hususunda bilgiler sunacağız.

Maya ile Peynir Nasıl Yapılır?
  • 5 litre süt
  • 1 çay kaşığı peynir mayası
  • Yeteri kadar tuz
Yapılışı: Süt önce bir tencerede ocak üzerinde kaynatılıp, daha sonra vücut ısısı sıcaklığına kadar (37-38 derece) ılımaya bırakılır. Sütün ısısı bu dereceye indikten sonra, peynir mayası katılarak karıştırılır. Tencerenin ağzı kapakla kapatılıp, bez örtüyle her tarafı bir güzel sarılır. Hareket etmeyecek bir yerde 6 saat süreyle beklemeye alınır. Bu süre geçtikten sonra, mayalanarak kesilmiş olan süt bir torbaya alınarak, delikli kevgirin üstüne konulur burada 4-5 saat süreyle suyunun süzülmesi beklenir. Suyu süzüldükten sonra elde edilen peynir peltesinin üzerine bir ağırlık konarak hem daha çok süzülmesi sağlanır hem de kalıp haline getirilir. Peynir peltesi üzerindeki bu ağırlık en az 3-5 saat kalır. Daha sonra tuzlanıp salamura edilir ve dolaba kaldırılır.

Bu şekilde maya ile elde edilen peynirin olgunlaşması ve peynir hastalığı olarak bilinen brusella hastalığına yakalanmamak için 1 ile 3 arasında bekledikten sonra tüketilmesi gerekiyor.

Sirke ile Peynir Nasıl Yapılır?

Bu defa peynir yapımında maya yerine sirke kullanacağız. Sirkeyle peynir yapmak için kullanacağımız süt kaynatıldığından daha güvenilir, zira bu daha sağlıklı. Peynir hastalığı brusella'dan korunmak için normal mayayla yapılan peynirin 1-3 ay (Değişik görüşler vardır.) salamura edilerek bekletmek gerekiyor. Ancak sirkeyle yapılan peyniri gönül rahatlığıyla hemen tüketebiliriz. Sirkenin kokusu ve tadı hiç hissedilmiyor, bu peynir çok lezzetli oluyor.

Peynir için Kullanılacak Malzemeleri
  • 5 litre süt,
  • 2 yemek kaşığı tuz,
  • 8 yemek kaşığı sirke,
Yapılışı: süt ocakta kaynamaya başlayınca içine tuz atılıp karıştırılır, ardından sirke katılarak karıştırılır, kaynayan sütün içinde peynir parçaları sütten ayrılarak, sarı su çıkıncaya kadar 1-2 dakika sütü kaynatmaya devam edilir. Suyundan ayrılan peynir parçaları süzgece serilmiş bir tülbent içine suyuyla beraber kepçeyle dökülür. Tülbent uçları kıvrılarak toplanır ve sıkılır, üstüne ağır bir şey preslenir. Birkaç saat (Takriben 7-8 saat) sonra peynir tülbentten çıkarılıp, servis edilir. Peyniri taze olarak sevenler için bu peynir, tam ağzına layıktır.

Peynir Nasıl Yapılır Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Koyun Peyniri Yapımı

Koyun Peyniri Yapımı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Peynirin Tuzu Nasıl Alınır?

Peynirin Tuzu Nasıl Alınır?

Tuzsuz Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Tuzsuz Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Deri Peyniri Nasıl Muhafaza Edilir?

Deri Peyniri Nasıl Muhafaza Edilir?

Civil Peyniri Civil Peynir Nasıl Saklanmalıdır?

Civil Peyniri Civil Peynir Nasıl Saklanmalıdır?

Krem Peynir ile Sandviç Yapımı

Krem Peynir ile Sandviç Yapımı

Güncel

Türk Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Türk Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

İsli Peynir Tarifi ve Malzemeleri

İsli Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Eritme Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Eritme Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Çıtır Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Künefe Peyniri Nasıl Yapılır?

Künefe Peyniri Nasıl Yapılır?

Peynir Salamurası Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Salamurası Tarifi ve Malzemeleri

Erzurum Peyniri Türleri

Erzurum Peyniri Türleri

Abaza Peyniri Ev Yapımı

Abaza Peyniri Ev Yapımı

Sütaş Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Sütaş Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Kolot Peyniri Nasıl Yapılır?

Kolot Peyniri Nasıl Yapılır?

Burgu Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Burgu Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Light Peynir Faydaları Nelerdir?

Light Peynir Faydaları Nelerdir?

İsviçre Peyniri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

İsviçre Peyniri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Van Peyniri Tüketimi

Van Peyniri Tüketimi

Teleme Peyniri Nasıl Yapılır?

Teleme Peyniri Nasıl Yapılır?

Tatlı Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Tatlı Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Yağsız Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Yağsız Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Hatay Peyniri Yapılışı

Hatay Peyniri Yapılışı

Mayasız Peynir Nasıl Yapılır?

Mayasız Peynir Nasıl Yapılır?

Beyaz Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Beyaz Peynir Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Trakya Peyniri Özellikleri

Trakya Peyniri Özellikleri

Cheddar Peyniri Özellikleri

Cheddar Peyniri Özellikleri

Deri Tulum Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Deri Tulum Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6