Antep Peyniri

Antep Peyniri

Antep peyniri, Gaziantep şehrinde yapılıp, buradan tüm şehirlere dağıtılarak tüketilen bir peynir çeşididir. Görüntüsü diğer peynirlerden değişik olarak üretilir ve topak şeklindedir. Yapısı kaşar peynirine benzemektedir. Dilimlenmeye müsaittir. Antep peyniri çoğunlukla ilkbahar aylarında hazırlanıp, yaz ve kış aylarında tüketilmek üzere çok fazla miktarda yapılarak, korunması ve bozulmaması için salamura olarak suda saklanmaktadır. Bol tuzlu suda saklanarak tuzlu ve sert bir şekilde olan bir peynir çeşididir. Bu sebeple Antep peyniri tüketilmeden önce mutlaka suda bekletilmesi gerekmektedir. Keçi, inek ve koyun sütünden hazırlanmaktadır.

Antep peynirinin suda bekletilirken suyun sıcak su olması peynirin yumuşamasına neden olmaktadır. Sert ve tuzlu olan peynir böylece yumuşatılmış ve tuzu alınmış olur. Hellim peyniri gibi kızartılarak tüketilebilir. Lezzeti harika ve nefistir. Peynirin üretim dönemine göre yağ oranları değişmektedir. En çok sevilen çeşidi yağlı olan çeşididir. Yağlı peynirler çoğunlukla yaza doğru daha fazla bulunmaktadır. Tuzsuz olan Antep peyniri çiğneme sırasında ağızda bıraktığı lezzet peynirin kalitesini belirlemektedir.

Antep peyniri ile yapılan yiyecekler;

İrmik helvasının içerisine tuzsuz Antep peyniri ilave edildiğinde harika bir tat elde edilir. İrmik helvasını yaptıktan sonra en son aşamada, suyunu çektikten sonra ince dilimlenmiş tuzsuz Antep peyniri ilave edilerek güzelce karıştırılır. İrmik helvasının sıcaklığı ile peynirler eriyerek kaşar peyniri gibi olur ve irmik helvası sıcak sıcak tüketilir.

Aynı zamanda çok güzel peynirli börekler yapılır. Tuzsuz Antep peyniri ile yapılan börekler çok lezzetli ve nefis olur. Özellikle Antep peyniri ile yapılan börekler sıcak yenirse yumuşacık ve lezzetli olmaktadır.

Antep peynirinin saklanması nasıl yapılmalıdır?

Antep peynirini salamura yapabilmek için ilk önce peynir yıkanır, daha sonra büyük bir kaba yaydıktan sonra üzerini örtecek kadar bol kaya tuzu ile kaplanmalıdır. Bu şekilde bir kaç gün bekletilir ve su dökülür. Peynirin saklanacağı kapaklı bir kaba bir sıra peynir dizilir daha sonra kaya tuzu katman katman dizilir. Burada en önemli olan şey bol miktarda tuzla kaplamak ayrıca iki gündür beklediği su üzerine dökülür ve kesinlikle fazladan su dökülmez. Kapağı kapatıldıktan sonra serin bir yerde uzun süre saklanabilmektedir. Bu şekilde Antep peyniri daha fazla sertleşmektedir.

Hazır süt ve peynirlerin içerisindeki zararlı ve yararlı bakteriler, sütün pastörize edilmesi sırasında ölmektedir. Bu da sindirim sistemi için faydalı olan bakterilerden faydalanılmamaktadır. Bu işlem genellikle yiyeceklerin ömrünü uzatmak için ve çeşitli bakterilerin oluşturacağı hastalıklardan korunmak için yapılmaktadır. Evde yapılan peynir ve yoğurtlar günlük süt ile yapıldığı zaman daha kaliteli ve lezzetli olmaktadır.
Son Güncelleme : 07.10.2018 11:57:54
Antep Peyniri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Antep Peyniri Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Antep Peyniri"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Peynir Tatlısı
Peynir Tatlısı
Peynir Tatlısı, Diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken püf noktalarını çok iyi bilmek gerekir. Yapımı son derece basit ancak bir o kadar dikkat gerek...
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkanlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum, Kars, Iğdır ve Ardahan yöresinin lezzetlerinden bir tanesidir. Daha çok bahçeye kurulan kazanlarda kayn...
Erzincan Tulum Peyniri
Erzincan Tulum Peyniri
Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta bazı Avrupa devletlerine kadar yayılmış olan, bir peynir türüdür. Yapım aşaması çok zahmetli olsa da yeme...
Civil Peyniri
Civil Peyniri
Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile beraber salatalarda, soslarda, eriştelerde, çorbalarda gibi. Bu kadar çeşitli olan peynirin çeşitleride oldukça fazladır. Kaşar p...
Van Otlu Peynir
Van Otlu Peynir
Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünün peynir yapımında kullanılması ile ün kazanan bu süt ürünü geniş bir coğrafyaya ün salmıştır...
Peynir Altı Suyu Tozu
Peynir Altı Suyu Tozu
Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağlı olarak geri kalan bileşimin, yani peynir altı suyunun toz haline getirilmiş şeklidir. Peynir çeş...
Eski Kaşar Peyniri
Eski Kaşar Peyniri
Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri keşfettiği düşünülmektedir. Eski kaşar peynirlerinin üzerinde küf oluşabilir. Eğer içerisinde ...
Kolot Peyniri
Kolot Peyniri
Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karadenizliler bu peyniri farklı şekilde yani eriterek tüketir. Kolot peyniri bazılarının muhlama bazıl...
Van Peyniri
Van Peyniri
Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeşit şifalı ot ile hazırlanır. Van peyniri içerisinde en çok sirimo, mende, sirik, heliz gibi y...
Peynir Salamurası
Peynir Salamurası
Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine peynirleri dilim dilim kesip içine yerleştirerek muhafaza altına alabiliriz. Peynir yapımında t...
Tuzsuz Lor Peyniri
Tuzsuz Lor Peyniri
Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer peynirler gibi marketlerde ambalaj içinde veya açık olarak satışa sunulmaktadır. Fakat evde ...
Tatlı Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzetli ve çok amaçlı çeşitlerinden birisi lor peyniridir. Tatlı lor peyniri, evde yapmaya ve tüke...

 

Peynirli Salata
Evde Sirkeyle Peynir Yapımı
Evde Tulum Peyniri Nasıl Yapılır
Mihaliç Peyniri
Peynir Hastalığı
Gouda Peyniri
Deri Peyniri
Otlu Peynir
Erzurum Peyniri
Parmesan Peyniri
Pizza Peyniri
Peynir Mayası
Kaşar Peyniri
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
İsli Peynir
Edam Peyniri
Süzme Peynir
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Peynir Tatlısı
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Erzincan Tulum Peyniri
Civil Peyniri
Van Otlu Peynir
Peynir Altı Suyu Tozu
Eski Kaşar Peyniri
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Popüler İçerik
Kaşar Peyniri
Kaşar Peyniri
Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak pey...
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanıla...
İsli Peynir
İsli Peynir
İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ...
Edam Peyniri
Edam Peyniri
Edam peyniri: Peynir tabiki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile...
Süzme Peynir
Süzme Peynir
Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biride süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekme...
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baştacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019