Tulum Peyniri Nasıl Yapılır

Tulum Peyniri Nasıl Yapılır

Tulum peyniri nasıl yapılır, Karakteristik tat, aroma ve keskin kokusu ile ülkemizde oldukça fazla tüketilen tulum peyniri, geleneksel yöntem ile yapıldığında keçi yada koyun derisinde olgunlaşma süreci geçirir. Genellikle çiğ koyun sütünden yapılması tercih edilen tulum peyniri yörelere göre farlı isimler de almaktadır. Şavak, divle, çimi gibi isimler bunlardan bazılarıdır. Tulum peyniri nasıl yapılır, sorusunun asıl cevabı geleneksel yöntemlerle ilkel mandıralarda yapılıyor olmasıdır. Yöresel peynirler arasında yer alan tulum peyniri üretimi sütün daha bol olduğu mart ve temmuz ayları arasında yapılmaktadır. Tulum peyniri nasıl yapılır sorusu için standart bir üretim uygulaması bulunmamaktadır.

Tulum peyniri nasıl yapılır?

En basit şekli ile tulum peynirinin yapılışı telemenin ufak parçalara ayrıldıktan sonra tuzlanması ile koyun yada keçi tulumuna basılması ve serin bir ortamda olgunlaşmasının beklenmesidir. Beyaz ve hafif sarımsı renkte olabilen tulum peyniri, içeriğindeki kuru madde ve yağ oranları oldukça yüksek, kolay, kolay dağılma yapmayan plastik özellikte, yenildiği zaman tereyağı aroması veren yarı sert ve belli bir asitlik düzeyi olan ve bu asit derecesi tadıldığında kolayca hissedilebilen bir peynirdir. Tulum peyniri nasıl yapılır, sorusuna geleneksel yöntemler ve tekniğin nedeni ile zor bir peynir yapımı şeklinde de cevap verilebilmektedir. Adını yapıldığı tulumlardan alan peynir, genellikle derinin iç kısmında olgunlaşma süreci geçirir fakat Ege bölgemizde derinin dış kısmındaki kıllar temizlenerek derinin dışı içine çevrilir ve bu şekilde bekletilir.

Tulum peyniri kuru tulum ve salamura tulumu olmak üzere başlıca iki şekilde yapılır. Ege bölgesinde daha çok salamura yöntemi tercih edilirken diğer bölgelerde kuru yöntem tercih edilmektedir. Yağsız koyun sütünden yapılan tulum peyniri bazen de keçi ve koyun sütünün karışımı şeklinde elde edilmektedir. Tat ve aroma açısından içerisine yoğurt da eklenebilmektedir. Geleneksel yönteme göre yapılış aşamasında ise ilk olarak çiğ halde ki süt bir bez parçası veya tülbent yardımı ile süzdürülür. Tulum peyniri mayalama sıcaklığı havanın çok soğuk olduğu zamanlarda 25-40 derece aralığında sıcak havalarda ise, 25-35 derece arasında olabilmektedir. Tulum peyniri nasıl yapılır sorusunda belli bir standart olmadığından dolayı mayalama sıcaklığı tıpkı evde yoğurt yapılır gibi parmak batırma yöntemi ile ısının kontrol edilmesi şeklindedir. Pastörize edilmeyen çiğ bir sütte doğal patojenler önüne geçilemez bir durum olmasına rağmen pastörize sütle yapılan peynire oranla çiğ sütten yapılan tulum peyniri tat ve lezzet karakteri açısından çok daha güzel olmaktadır.

Geleneksel tulum peyniri yapımında bir yemek kaşığı peynir mayası (rennet) 20 kilogram süte oldukça yavaş bir şekilde katılır. Mayalanma sıcaklığını temin etmek için süt kabının etrafı kalın örtüler ile sarılır. Ara da sırada süte parmak batırılarak pıhtılaşma durumu kontrol edilir. Süte parmak batırıldığında pıhtı parmağa yapışıp kalmıyorsa pıhtılaşma tamamlanmış demektir. Tulum peynirinde pıhtılaşma süreci sütün durumuna göre yaklaşık olarak 1-3 saat aralığında olabilmektedir. Oluşan pıhtı kepçeler ile 2'şer kilogramlık bez torbalara alınır ve bir süre bekletilir. Daha sonra peynir altı suyunun ayrışması için, büyük teknelere alınan pıhtı,çıplak ayaklar ile yoğrulur. Pıhtı bu şekilde yoğrulma aşamasından sonra tuzlanır ve tulumlara sıkıca bastırılır. Sıkı bastırılmama sebebi ile hava alma peynirde bozulmaya yol açar. Bundan dolayı daha sıkı bastırabilmek için ve bir miktar lezzet açısından az bir süt ile yoğrulduktan sonra yumuşayan peynir tuluma daha kolay doldurulur ve böylece daha sıkı bastırılır. Bastırma işlemi sona erdikten sonra tulum derisinin ağız kısmına bolca tuz serpilir. Tulum peyniri 5-10 derece de ve %85 nem oranında 6 ay olgunlaşma süreci geçirir. Tulum derisinde bulunan doğal flora ortamı peynire karakteristik tadı veren en önemli özelliktir. Tulum peyniri nasıl yapılır sorusuna ışıl işlem görmemiş sütler ile fabrika tekniğinde yapılan peynirlerde girmektedir. Fakat standart keskin tat ve kalite bu peynirlerde olmamaktadır.

Son Güncelleme : 14.11.2018 22:42:59
Tulum Peyniri Nasıl Yapılır ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Tulum Peyniri Nasıl Yapılır Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Tulum Peyniri Nasıl Yapılır"
Peynir evimizde olmazsa olmazımızdır. Genellikle doğallıktan yana olduğum için bütün yiyeceklerimi Evde kendim yapmaya çalışırım. Tulum peyniri yapmak istiyorum. Fakat daha önce hiç denemedim. Acaba tulum peyniri yapmam için almam gereken malzemeler nelerdir? Tulum peynirinin hazırlanışı ve yapılışı nasıldır? Bu konuda değerli yardımlarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
Helin . 03.11.2018 20:05:58
CEVAP YAZ
Peynir Tatlısı
Peynir Tatlısı
Peynir Tatlısı, Diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken püf noktalarını çok iyi bilmek gerekir. Yapımı son derece basit ancak bir o kadar dikkat gerek...
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkanlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum, Kars, Iğdır ve Ardahan yöresinin lezzetlerinden bir tanesidir. Daha çok bahçeye kurulan kazanlarda kayn...
Erzincan Tulum Peyniri
Erzincan Tulum Peyniri
Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta bazı Avrupa devletlerine kadar yayılmış olan, bir peynir türüdür. Yapım aşaması çok zahmetli olsa da yeme...
Civil Peyniri
Civil Peyniri
Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile beraber salatalarda, soslarda, eriştelerde, çorbalarda gibi. Bu kadar çeşitli olan peynirin çeşitleride oldukça fazladır. Kaşar p...
Van Otlu Peynir
Van Otlu Peynir
Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünün peynir yapımında kullanılması ile ün kazanan bu süt ürünü geniş bir coğrafyaya ün salmıştır...
Peynir Altı Suyu Tozu
Peynir Altı Suyu Tozu
Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağlı olarak geri kalan bileşimin, yani peynir altı suyunun toz haline getirilmiş şeklidir. Peynir çeş...
Eski Kaşar Peyniri
Eski Kaşar Peyniri
Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri keşfettiği düşünülmektedir. Eski kaşar peynirlerinin üzerinde küf oluşabilir. Eğer içerisinde ...
Kolot Peyniri
Kolot Peyniri
Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karadenizliler bu peyniri farklı şekilde yani eriterek tüketir. Kolot peyniri bazılarının muhlama bazıl...
Van Peyniri
Van Peyniri
Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeşit şifalı ot ile hazırlanır. Van peyniri içerisinde en çok sirimo, mende, sirik, heliz gibi y...
Peynir Salamurası
Peynir Salamurası
Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine peynirleri dilim dilim kesip içine yerleştirerek muhafaza altına alabiliriz. Peynir yapımında t...
Tuzsuz Lor Peyniri
Tuzsuz Lor Peyniri
Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer peynirler gibi marketlerde ambalaj içinde veya açık olarak satışa sunulmaktadır. Fakat evde ...
Tatlı Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzetli ve çok amaçlı çeşitlerinden birisi lor peyniridir. Tatlı lor peyniri, evde yapmaya ve tüke...

 

Peynirli Salata
Evde Sirkeyle Peynir Yapımı
Evde Tulum Peyniri Nasıl Yapılır
Mihaliç Peyniri
Peynir Hastalığı
Gouda Peyniri
Deri Peyniri
Otlu Peynir
Erzurum Peyniri
Parmesan Peyniri
Pizza Peyniri
Peynir Mayası
Kaşar Peyniri
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
İsli Peynir
Edam Peyniri
Süzme Peynir
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Peynir Tatlısı
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Erzincan Tulum Peyniri
Civil Peyniri
Van Otlu Peynir
Peynir Altı Suyu Tozu
Eski Kaşar Peyniri
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Popüler İçerik
Peynir Mayası
Peynir Mayası
Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedi...
Kaşar Peyniri
Kaşar Peyniri
Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak pey...
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanıla...
İsli Peynir
İsli Peynir
İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ...
Edam Peyniri
Edam Peyniri
Edam peyniri: Peynir tabiki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile...
Süzme Peynir
Süzme Peynir
Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biride süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekme...
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baştacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019