Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır

Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır

Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır, yarı sert ve dilimlenebilir peynir grubundan olan kaşar peyniri telemenin belli bir şekilde asitleştirilmesinden sonra sıcak suda haşlandıktan sonra yoğrulma yöntemi ile edilen bir peynir çeşididir. Kaşar peyniri günlük tüketimde sadece kahvaltı amaçlı değil salata, çorba, börek, meze türü besinlerde de çok kullanım alanına sahiptir. Kaşar peyniri nasıl yapılır, sorusuna en kaliteli kaşar peyniri koyun sütünden yapılır şeklinde cevap verilir. Fakat çoğunlukla koyun ve inek sütünün birleşiminden yapılmaktadır. Kaşar peyniri yapım aşamasından sonraki olgunlaşma sürecinde serin ve rutubetli ortamlarda daha iyi kaliteli özelliklere sahip olabilmektedir.

Kaşar peyniri nasıl yapılır?

Kaliteli ve lezzetli bir kaşar peyniri, düzgün dış görünüşe sahip, kehribar sarısı renkli, çok kalın olmayan sert bir kabuğa sahip olmalıdır. İç görünüş olarak sarı-beyaz ve gözenekli bir yapıya sahip olmamalıdır. Esnekliği olmalıdır. Kaşar peyniri mutlaka kendine has kokuyu taşımalıdır. Tuz oranı ise hafif olmalıdır. Kaşar peyniri nasıl yapılır, sorusunun cevapları için mutlaka bu karakteristik özellikler bulunmalıdır.

  • Kaşar peyniri yapılacak olan süt, süzüldükten sonra filtreler ve seperatörler yardımı ile mutlaka tekrar temizlik aşamalarından geçirilmelidir.
  • Kaşar peyniri yapımında kullanılacak olan sütlerin bileşimleri farklılık gösterdiği için üretilecek olan kaşar peynirinde aynı standartların sağlanması amacı ile sütün yağ ve protein oranları kontrol edilerek gerekli denge sağlanır.
  • Süt yağının yüzeyde toplanmasını engellemek ve eşit dağılımını sağlamak için homojenizasyon uygulaması yapılır. Böylece yağ erimiş halde sütün her tarafına dağılır.
  • Kaşar peyniri ve diğer peynir yapımlarında baktifügasyon yöntemi ile bakteriler uzaklaştırılır. Bu yöntem ile %99 oranında hijyen sağlanmaktadır. Temizlenen süt ışıl işleme tabi edilir. 130 derece sıcaklıktan 3 saniyelik ışıl işlem uygulanır.
  • Ön işlemlerden geçirilen süt 72-74 derecede 15 saniye süre ile pastörize edilir. Daha sonra süt mayalama sıcaklığına kadar soğutulur.
  • Süt uygulamalarından sonra kaşar peyniri nasıl yapılır, sorusunda pıhtının elde edilmesi aşamasına geçilir. Tekrar mayalama sıcaklığına getirilen süte, starter kültür ve kalsiyum eklenir. 30-40 dakikalık süre içinde ön olgunlaşmaya bırakılır. Ph derecesi 6-6.5 olduğunda peynir mayası ile mayalama yapılır.
  • Oluşan peynir pıhtısı 1.5-2 cm boyutlarında kesildikten sonra 7-10 dakika dinlendirilir, daha sonra mercimek tanesi boyutlarına ulaşınca kırılır. Pıhtı kendi haline bırakılır ve çökmesi beklenir.
  • Dinlendirme işlemi sırasında pıhtı dipte peynir suyu üst kısımda kalır. Üst kısımdaki peynir sularının %30'u özel bir filtre yardımı ile çekilir.
  • Geri kalan peynir suyu ve pıhtı buhar borularından verilen sıcaklık ile 10 dakika karıştırılır. 42 derece sıcaklık sabitlendikten sonra 15 dakika kadar daha karıştırma işlemine devam edilir. Her 4 dakika da bir sıcaklık 1 derece artırılarak yarım saat daha devam edilir.
  • Pıhtı taneleri bu işlem sonrasında sertleşir. yeterli miktarda sertleşen teleme, presleme teknelerine alınarak preslenir. Sıcak havalarda asitlik derecesi arttığından baskılama işlemi öncesinde teleme yıkanabilmektedir.
  • Kaşar peyniri nasıl yapılır, sorusunun baskılama uygulaması kısmında ise her bir kiloya 1 kilo ağırlık denk gelecek şekilde yapılan baskılamada daha sonra ağırlık 15 kilograma kadar yükseltilir.
  • Pres yapılmış olan kaşar peyniri telemeleri fermentasyon işlemi için 30 cm uzunluğunda 20 cm genişliğinde kesilerek ve üzeri kapatılarak 20 derece sıcaklıkta fermente edilir.


Son Güncelleme : 14.11.2018 22:20:22
Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Peynir Tatlısı
Peynir Tatlısı
Peynir Tatlısı, Diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken püf noktalarını çok iyi bilmek gerekir. Yapımı son derece basit ancak bir o kadar dikkat gerek...
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkanlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum, Kars, Iğdır ve Ardahan yöresinin lezzetlerinden bir tanesidir. Daha çok bahçeye kurulan kazanlarda kayn...
Erzincan Tulum Peyniri
Erzincan Tulum Peyniri
Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta bazı Avrupa devletlerine kadar yayılmış olan, bir peynir türüdür. Yapım aşaması çok zahmetli olsa da yeme...
Civil Peyniri
Civil Peyniri
Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile beraber salatalarda, soslarda, eriştelerde, çorbalarda gibi. Bu kadar çeşitli olan peynirin çeşitleride oldukça fazladır. Kaşar p...
Van Otlu Peynir
Van Otlu Peynir
Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünün peynir yapımında kullanılması ile ün kazanan bu süt ürünü geniş bir coğrafyaya ün salmıştır...
Peynir Altı Suyu Tozu
Peynir Altı Suyu Tozu
Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağlı olarak geri kalan bileşimin, yani peynir altı suyunun toz haline getirilmiş şeklidir. Peynir çeş...
Eski Kaşar Peyniri
Eski Kaşar Peyniri
Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri keşfettiği düşünülmektedir. Eski kaşar peynirlerinin üzerinde küf oluşabilir. Eğer içerisinde ...
Kolot Peyniri
Kolot Peyniri
Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karadenizliler bu peyniri farklı şekilde yani eriterek tüketir. Kolot peyniri bazılarının muhlama bazıl...
Van Peyniri
Van Peyniri
Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeşit şifalı ot ile hazırlanır. Van peyniri içerisinde en çok sirimo, mende, sirik, heliz gibi y...
Peynir Salamurası
Peynir Salamurası
Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine peynirleri dilim dilim kesip içine yerleştirerek muhafaza altına alabiliriz. Peynir yapımında t...
Tuzsuz Lor Peyniri
Tuzsuz Lor Peyniri
Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer peynirler gibi marketlerde ambalaj içinde veya açık olarak satışa sunulmaktadır. Fakat evde ...
Tatlı Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzetli ve çok amaçlı çeşitlerinden birisi lor peyniridir. Tatlı lor peyniri, evde yapmaya ve tüke...

 

Peynirli Salata
Evde Sirkeyle Peynir Yapımı
Evde Tulum Peyniri Nasıl Yapılır
Mihaliç Peyniri
Peynir Hastalığı
Gouda Peyniri
Deri Peyniri
Otlu Peynir
Erzurum Peyniri
Parmesan Peyniri
Pizza Peyniri
Peynir Mayası
Kaşar Peyniri
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
İsli Peynir
Edam Peyniri
Süzme Peynir
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Peynir Tatlısı
Çeçil Peynir Nasıl Yapılır
Erzincan Tulum Peyniri
Civil Peyniri
Van Otlu Peynir
Peynir Altı Suyu Tozu
Eski Kaşar Peyniri
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Popüler İçerik
Kaşar Peyniri
Kaşar Peyniri
Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak pey...
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır
Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanıla...
İsli Peynir
İsli Peynir
İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ...
Edam Peyniri
Edam Peyniri
Edam peyniri: Peynir tabiki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile...
Süzme Peynir
Süzme Peynir
Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biride süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekme...
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır
Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baştacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019