Fransız Peynir Çeşitleri Nelerdir?
22 Haziran 2024

Fransız Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Fransız Peynir Çeşitleri

Peynir, farklı tat, şekil ve yapıya sahip bir grup fermente süt ürünü olup, dünya üzerinde 1.000'den fazla peynir çeşidi bulunmaktadır. Özellikle Fransa, ayrı bir peynir kültürüne sahip bir ülkedir. Fransız peynir çeşitleri, tat olarak Türk mutfağıyla farklılık göstermektedir.

Brie

Yumuşak kıvamlı bir peynir olup, yarım yağlı inek sütünden yapılmaktadır. Brie peynirinin hazırlanma süresi yaklaşık olarak 5-6 hafta arasında değişmektedir. Küflü peynirler arasında yoğunluğu en az olan bir peynirdir.

Roquefort

Kralların peyniri olarak bilinen Roquefort, küflü bir peynir çeşididir. Ülkemizde en sık bilinen Fransız peyniridir. Roquefort peyniri, koyun sütünden yapılmaktadır ve olgunlaşması için 5 ay beklenmektedir. Bu peynirin yapımında pastörize edilmemiş süt kullanılmaktadır.

Chèvre

Bu peynir çeşidi, krema kıvamlı, çok sert ya da yumuşak olarak farklı sertliklerde yapılmaktadır. Keçi sütünden yapılan bu peynir, genellikle içkilerin yanında sunulmaktadır.

Comté

Fransa'da en fazla üretilen peynir çeşididir. Kıvamlı ve yarı sert olan Comté peyniri, inek sütünden yapılmaktadır. Bu peynir çeşidi, 8-36 ayda olgunlaşmaktadır.

Bleu d'Auvergne

Bu peynirin yapımında üretici, uzun metal iğnelerle peynir kalıbını delerek peynirin oksijen almasını sağlamıştır. Bu şekilde küf gelişimi peynirin merkezine doğru yayılmıştır. Böylelikle bu peynir çeşidinin her tarafı mavi olmuştur.

Raclette

Bu peynir çeşidi, dünyanın en ünlü eriyen peynir çeşitlerinden biridir. Raclette peynirinin üzeri küçük deliklerle kaplıdır ve kırmızıya dönük bir kabuğu vardır.

Fourme d'Ambert

Fransa'nın bilinen en eski peynir çeşitlerinden biridir. Yarı sert kıvamlı ve küflü bir peynirdir. Bu peynir inek sütünden yapılmaktadır ve olgunlaşma süresi 1-4 ay arasındadır.

Époisses

En bilinen kokulu peynir çeşitlerinden biridir. Çiğ inek sütünden yapılmaktadır.

Crottin de Chavignol

Fransa'nın en ünlü keçi peyniri olan Crottin de Chavignol, olgunlaşma süresi en az 4 haftadır.

Salers

Tarihi çok eskilere dayanan bu peynir çeşidinin en büyük özelliği peynirinin sek olmasıdır. Bu peynirin olgunlaşma süresi yaklaşık 9 aydır. Ayrıca 30-50 kg Salers peynirinin üretimi için yaklaşık 400 litre süt kullanılmaktadır.

Camembert

Yavaş olgunlaşan bir küflü peynir çeşididir. Yumuşak ve kaymak kıvamında bir yapıya sahip olan bu peynir, tahta kutu içerisinde muhafaza edilmektedir. İnek sütünden yapılmakta ve özellikle tatlı yapımında kullanılmaktadır.

Ekstra Bilgiler

Fransız peynirleri, yalnızca tatları ve yapılarıyla değil, aynı zamanda üretim yöntemleri ve bölgesel özellikleriyle de çeşitlilik göstermektedir. Her bölgenin kendine özgü peynirleri vardır ve bu peynirler, bölgenin iklimi, bitki örtüsü ve geleneksel üretim yöntemleriyle şekillenir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır?

Kaşar Peyniri Nasıl Yapılır?

Peynir Şekeri Nedir?

Peynir Şekeri Nedir?

Edam Peynirinin Üretimi

Edam Peynirinin Üretimi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Peynir Besin Değeri Kaçtır?

Peynir Besin Değeri Kaçtır?

Tatlı Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Tatlı Lor Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

İsviçre Peyniri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

İsviçre Peyniri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Gouda Peyniri Çeşitleri

Gouda Peyniri Çeşitleri

Peynir Altı Suyu Nedir?

Peynir Altı Suyu Nedir?

Güncel

Tulum Peyniri Kaç Kalori?dir?

Tulum Peyniri Kaç Kalori?dir?

Güncel

Lor Peyniri Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Lor Peyniri Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Yağsız Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Yağsız Süzme Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Pastörize Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Pastörize Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Zeytin Peynir Tüketimi

Zeytin Peynir Tüketimi

Kaşar Peyniri Kalori Değeri

Kaşar Peyniri Kalori Değeri

Evde Sirkeyle Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Evde Sirkeyle Peynir Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Organik Peynir Yapımı

Organik Peynir Yapımı

Gravyer Peyniri Faydaları Nelerdir?

Gravyer Peyniri Faydaları Nelerdir?

Beyaz Peynir Protein Değeri

Beyaz Peynir Protein Değeri

Peynir Kaç Kalori?

Peynir Kaç Kalori?

Peynirin Tuzu Nasıl Alınır?

Peynirin Tuzu Nasıl Alınır?

Tuzsuz Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Tuzsuz Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Trakya Peyniri Özellikleri

Trakya Peyniri Özellikleri

Eski Kaşar Peyniri Kaşar Peynirlerinin Eskitilme Aşamaları

Eski Kaşar Peyniri Kaşar Peynirlerinin Eskitilme Aşamaları

Evde Süzme Peynir Yapı mı?

Evde Süzme Peynir Yapı mı?

Evde Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Evde Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

1 Kg Peynir Kaç Kg Sütten Yapılır?

1 Kg Peynir Kaç Kg Sütten Yapılır?

Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Peynir Nedir? Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Peynir Nedir? Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Abaza Peyniri Ev Yapımı

Abaza Peyniri Ev Yapımı

Edirne Peyniri Yapılışı

Edirne Peyniri Yapılışı

Lor Peyniri Faydaları Nelerdir?

Lor Peyniri Faydaları Nelerdir?