Türk Peynir Çeşitleri

Türk peynir çeşitleri, Türk kültüründe yaygın olarak tüketilen peynirler, Ezine'den tulum peynirine, kaşar peynirinden örgü peynirine kadar neredeyse 190 çeşidi bulunmaktadır. Türk peynir çeşitleri her yörenin değişik lezzetleriyle 81 ilin her yerinde neredeyse her illere değişik tatlar ve kalitesiyle yayılmıştır. Uzun yıllardır geleneksel yöntemlerle hazırlanan ve üretilen bu peynirler şehir restoranlarında birbirinden farklı sunumlar ile yerini alarak pek çok misafire sunulmaktadır.
Türkiye'de yapılan belli başlı Türk peynir çeşitleri aşağıdaki gibidir.

Türk Peynir Çeşitleri

  • Malatya Peyniri: Çiğ sütün yağının ve kuru maddesinin çekilmeden, peynirin mayalanması ile üretilen peynire Malatya peyniri adı verilir. Bu peynir genellikle Malatya'nın köylerinde üretilmektedir. Mayalanan peynir kesildikten sonra suya alınıp, üzerine br ağırlık konularak, manivela etkisinin oluşması için sıkıştırılır. Daha sonra bundan elde edilen peyniri kaynatıp salamuraya bırakmak ile elde edilir.
  • Çerkez Peyniri: Genellikle Sakarya yöresinde üretilen bu peynir halk dilinde Abhaz peyniri olarak da bilinmektedir. Bu peynirde 8 kilo sütten yaklaşık olarak 2 kilo kadar peynir elde edilmektedir.
  • Beyaz Peynir: En kaliteli beyaz peynirler genellikle Trakya ve Marmara Bölgesinde inek, keçi ve koyun sütünden yapılmaktadır. Yarım yağlı ve tam yağlı olarak üretilen bu peynirlerin en lezzetlisi genellikle koyun sütünden yapılan peynirlerdir.
  • Amasya Köy Peyniri: Amasya yöresinde geleneksek yöntemler ile elde edilen peynir, köy peyniri olup sütün kıvamına göre değişik değişik isimler ile satışa sunulmaktadır. Amasya'da 5 kilo sütten yaklaşık 1 kg peynir elde edilmektedir.
  • Kaşar Peyniri: Taze kaşar ve eski kaşar olarak ayrılan bu peynir, inek keçi ve koyun sütünden yapılmaktadır. Taze kaşar yapıldıktan sonra satışa sunulup tüketilirken, eski kaşar tuzun içerisinde en az 6 ay kadar bir süre bekletildikten sonra tüketilmektedir. Kaşar peyniri cinsine benzeyen diğer peynir çeşidi de kaşkaval peyniridir.
  • Krem Peynir: Peynirin yapımınsa süt ve süt kreması kullanılmaktadır. Kreması yumuşak olan bu peynirin yağ oranı oldukça yüksek olup, genellikle kahvaltılarda tüketilmektedir. Bunun yanı sıra pasta kremalarında da kullanılmaktadır.
  • Ardahan Küflü Peyniri: Ardahan'a özgü olan bu peynir, yağsız inek sütü ile yapılmaktadır. Ardahan'a küflü peyniri neredeyse her evde imal edilir ve çoğunlukla aynı yörede tüketilir. Bu nedenle bulunması zor olan peynir çeşididir.
  • Tulum Peyniri: Erzurum, Erzincan, Bergama ve Bingöl illerinin meşhur peyniri olan kolayca parçalanan yumuşak tulum peynirini birkaç ay dinlendirdikten sonra tüketebilirsiniz.
  • Salamura Peyniri: Bingöl bölgesinde üretilen bu peynir, genellikle yayla evlerinde küçük aile işletmeleri tarafından yapılmaktadır. Salamura peyniri çiğ koyun sütünden elde edilerek hazırlanmaktadır.
  • Lor Peyniri: Peynir üretimi sonucunda açığa çıkan peynirlerin suyundan elde edilmektedir. Lor peyniri hafif aromalı ve yumuşak bir peynirdir. Genellikle böreklerde iç harç malzemesi olarak kullanılmaktadır. En kaliteli lor peynirleri kaşar peynirlerinin üretiminin suyundan kalanlarla yapılanlarıdır.
21.01.2024 17:38:17
Türk Peynir Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Türk Peynir Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Türk Peynir Çeşitleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Pizza Peyniri

Pizza Peyniri, İtalya'ya ait en ünlü peynir çeşididir. En fazla kullanım alanı pizza yapılarak tüketilme şekli olduğundan pizza peyniri olarak bilinir. ...
Devamını Oku

Peynir Mayası

Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedir. Peyn...
Devamını Oku

Kaşar Peyniri

Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak p...
Devamını Oku

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır

Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanılara...
Devamını Oku

İsli Peynir

İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ile sof...
Devamını Oku

Edam Peyniri

Edam peyniri: Peynir tabi ki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile kemik...
Devamını Oku

Süzme Peynir

Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekmeğ...
Devamını Oku

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baş tacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağlı gib...
Devamını Oku

Peynir Tatlısı

Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken p...
Devamını Oku

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır

Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum...
Devamını Oku

Erzincan Tulum Peyniri

Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta baz...
Devamını Oku

Civil Peyniri

Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, ...
Devamını Oku

Van Otlu Peynir

Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünü...
Devamını Oku

Peynir Altı Suyu Tozu

Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağl...
Devamını Oku

Eski Kaşar Peyniri

Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri k...
Devamını Oku

Kolot Peyniri

Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karad...
Devamını Oku

Van Peyniri

Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeş...
Devamını Oku

Peynir Salamurası

Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine pe...
Devamını Oku

Tuzsuz Lor Peyniri

Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer...
Devamını Oku

Tatlı Lor Peyniri

Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzet...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Son Forum Konuları
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024