Tulum Peyniri

Tulum Peyniri, kahvaltılarımızın vazgeçilmez parçasıdır. Hemen hemen her öğün beslenirken, soframızdan eksik etmediğimiz besin kaynağımızdır. Peynir, vücudumuzdaki kemiklerinin ihtiyacı olan kalsiyumun büyük bir kısmını karşılar. Kemik ve diş sağlığı için en önemli mineraldir. Tüm hücrelerin çalışmasına yardımcı olarak, iskeletimizin güçlü olmasını sağlar.
Süt içmeyi sevmeyen kişiler, tulum peyniri yiyerek kalsiyum ihtiyacını karşılamış olurlar.

Tulum peyniri, gıda sektöründe pide, börek ve kahvaltı servislerinde çeşit olarak zevkle sunarlar. Erzincan keçi tulum peyniri, yoğun vitamin içerdiği için çocukların sağlıklı gelişmeleri için çok etkilidir. Keçi sütünden yapılan tulum peyniri protein miktarı diğerlerine oranla daha yüksektir. Tulum peynirinin, normal beyaz peynirden ayıran çok özelliği vardır. Ağızda bıraktığı o mükemmel tat hiçbir şeye benzemez. Peynire tulum peyniri denmesinin nedeni hazırlanan peynirin hayvan postu içerisinde saklanarak hazırlanmasıdır.

Tulum Peyniri Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?


Tulum peyniri ülkemizde birçok ilimizde yapılmaktadır. Özenle hazırlanan tulum peynirleri ülkemizin her bölgesine göre değişik tat ve farklılıklar göstermektedir. Bu bölgelerde yapılan tulum peynirleri hayvancılıkla beraber insanların geçim kaynaklarıdır. Ülkemizde yapılan tulum peyniri çeşitleri; Erzincan tulumu, Elazığ savak tulumu peyniri, Çorum kargı tulumu peyniri, İzmir tulum peyniri.
Konya tulumu, Bingöl tulum peyniri, Tunceli ve Erzurum tulum peynirleri olarak çeşitlilik göstermektedir. Tulum peyniri, keçi, inek ve koyun sütlerinden yapılmaktadır. Erzincan tulum peyniri diğer bölgelerin peynirlerine göre daha tanınmış olduğu için birçok yerde tulum peynirlerine hep Erzincan tulum peyniri denmektedir. Tulum peynirleri tam yağlı ve tuzlu olmaktadır. Tulum içerisine basılan peynir lezzetli olması için tüketime sunulmadan önce iki üç ay bekletilerek lezzetlenmesi sağlanır. Tulum peynirleri genellikle mayhoş tadındadır. Hayvan postu içerisinde saklanmaktadır. Tulum peyniri tuzlu ve dayanıklı olduğu için tüketiminde uzun süre saklana bilme özelliği vardır. Yemek için ayrılan peynir tüketilir diğer kalan peynir hava almayan bir kap içerisinde saklanabilir.

Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?


Hayvancılıkla uğraşan köylülerden toplanan inek, keçi veya koyun sütleri tulum peyniri yapılmak üzere toplanır. Tulum peyniri yapılmak üzere toplanan süt mayalanır. Mayalanarak peynir şeklini alan süt suyu süzülmek üzere bekletilir. Daha sonra oluşan peynir daha büyük çuvallara konarak iyice suyundan arındırılmak için ortalama 10 gün bekletilir. Suyundan arınmış peynir tuşla karıştırılarak tuzlanır. Tuzlanan peynir tekrar torbalara konarak ağızları sıkıca bağlanır ve suyu süzülmek için 10 günlük bekleyişe geçer. Torbalarda suyun iyice süzülmesi için üzerlerine ağırlık konur. Suyu tamamen süzülen peynir bidonlara veya hayvan derisine basılarak soğuk hava depolarında olgunlaşması için beklemeye alınır. Bekleme süresi yaklaşık iki üç aydır. Bekleme süresi tamamlanan yenmek için olgunlaşan tulum peyniri kişilerin tüketimine sunmak için marketlerin raflarındaki yerlerini alırlar. Daha önceleri peynirin nemini almak için teknoloji gelişmeden önce mağaralarda bekletilirdi. Büyük emeklerle hazırlanan tulum peynirinin yapılışı çok zahmetli ve zordur. Sofralarımıza gelene kadar ne aşamalardan geçtiğini yapılışını görerek öğrendik.

Tulum Peyniri Faydaları Nelerdir?

  • Kalsiyum ve enerji bakımında oldukça zengin olduğu için çok faydalıdır.
  • Sindirimi kolay olduğu için tercih edilen peynirlerin başında gelmektedir.
  • Kemik erimesi rahatsızlığına karşı kalsiyum içerdiği için tüketilmektedir. Kemik erimesi hastalığı olanlar daha fazla tüketmelidir.
  • Vücutta oluşan enfeksiyonlara karşı iyi gelmektedir.
  • İnsanlarda oluşan mide rahatsızlığı, ülser ve ishal hastalığına karşı koruyucudur.
  • Sindirim sistemini düzenler ve beyine enerji verir.
  • Diş çürümelerine engellemektedir. Bol kalsiyum içerdiği için dişlerin güçlü ve sağlıklı olmasına yardımcı olur.
  • Tansiyon düşürme özelliği olan tulum peyniri, bronşit hastalığının oluşmasını engeller.
  • Kanser hastalığının oluşmasını engellemektedir.
  • Süt tüketiminden hoşlanmayan kişiler kalsiyum ihtiyacı için tulum peyniri tüketebilirler.
  • Kasların kasılmasında ve kanın pıhtılaşmasında büyük rol oynar.
20.01.2024 18:07:11
Tulum Peyniri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Tulum Peyniri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Tulum Peyniri"
Tulum peynirini çok seviyorum ama yapılışı için bir deri gerekli oluyor. Bu nedenle bu peyniri yapmak mümkün oolmuyor. Bir keresinde yaptım ve çok lezzetli oldu. Ama deri komşunun olduğu iin tekrar yapamıyorum. Bunun için deri alabileceğim bir yer var mıdır?
Armağan . 08.10.2018 03:18:40

Pizza Peyniri

Pizza Peyniri, İtalya'ya ait en ünlü peynir çeşididir. En fazla kullanım alanı pizza yapılarak tüketilme şekli olduğundan pizza peyniri olarak bilinir. ...
Devamını Oku

Peynir Mayası

Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedir. Peyn...
Devamını Oku

Kaşar Peyniri

Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak p...
Devamını Oku

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır

Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanılara...
Devamını Oku

İsli Peynir

İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ile sof...
Devamını Oku

Edam Peyniri

Edam peyniri: Peynir tabi ki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile kemik...
Devamını Oku

Süzme Peynir

Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekmeğ...
Devamını Oku

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baş tacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağlı gib...
Devamını Oku

Peynir Tatlısı

Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken p...
Devamını Oku

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır

Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum...
Devamını Oku

Erzincan Tulum Peyniri

Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta baz...
Devamını Oku

Civil Peyniri

Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, ...
Devamını Oku

Van Otlu Peynir

Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünü...
Devamını Oku

Peynir Altı Suyu Tozu

Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağl...
Devamını Oku

Eski Kaşar Peyniri

Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri k...
Devamını Oku

Kolot Peyniri

Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karad...
Devamını Oku

Van Peyniri

Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeş...
Devamını Oku

Peynir Salamurası

Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine pe...
Devamını Oku

Tuzsuz Lor Peyniri

Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer...
Devamını Oku

Tatlı Lor Peyniri

Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzet...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Son Forum Konuları
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024