Trabzon Peyniri

Trabzon peyniri mıhlama için olmazsa olmaz bir peynir çeşididir. Karadeniz tarafındaki dağlık alanların elverişli olması nedeniyle bu bölgede hayvancılık ön plana çıkmaktadır. Bundan dolayı Trabzon'da peynir üretimi fazlasıyla yapılmaktadır. Trabzon peyniri inek sütünden yapılır. Trabzon peynirine bazı yörelerde kolot, kolof ya da golot adı verilmiştir.
Ufak kolot peyniri Karadenizin doğu bölgesinde Rize, Artvin ve Trabzon illerinde tam yağlı sütünden yapılan bir peynir çeşididir.

Trabzon peyniri nasıl yapılır?


Trabzon peyniri inek koyun keçi gibi hayvanların sütünden yapıldığı için oldukça lezzetlidir. Trabzon peynirini yapmak için öncelikle sütün kaymağı alınır ve geride kalan süt tencereye boşaltılır iki ya da üç gün dışarıda bekletilerek ekşitilir. Bekleyerek kesilen süt tencereyle birlikte ateşe konur ve içerisine bir miktar peynir mayası konur ve kaynamaya bırakılır süt kaynamaya başlamadan sürekli karıştırılır ve kesilen süt ateşte kaynadıkça süt teleme haline gelir. Teleme halini alan süt bir bez tülbent yardımı ile süzgeçten geçirilerek süzülür ve daha sonra süzgeç alınan süt iki saat bekletilir ve bu işlemin ardından peynir imansız peynir olarak adlandırılır ve bu imansız peynir Trabzon peyniri olarak da bilinir. Böreklerde çivil ve kuymak yapımında sık olarak kullanılır. Ayrıca peynirin süzülen suyunu tekrar ocağa koyarak kaynatıp yeniden bu sıvıyı süzerek bir miktar lor elde edilir.
Bu loru biraz tuzlayarak poğaçalarda böreklerde kahvaltılarda ve daha farklı birçok alanda kullanabilirsiniz.

Trabzon peynirinin içerisindeki vitaminler ve nelerdir?


Karadeniz peynirinin her 100 gramında 320 kalori bulunur ve 23.00 gram yağ 2.80 gram karbonhidrat 2.20 gram protein bulunur. Diyetlerde sıkça kullanılan peynirler içerisinde protein kalsiyum B1, B2, B9 ve B12 vitamini bulunmaktadır. Ayrıca peynirin içerisinde A, D, K, E ve fosfor ve daha sayamayacağımız birçok vitamin ve mineral barındırır. Karadeniz peyniri yüksek miktarda kalsiyum içerdiğinden dolayı kemik ve diş sağlığına iyi geldiği bildirilmiştir ve son olarak Trabzon peynirinden yapılan kuymak veya bir diğer ismi ile mıhlama küçük büyük demeden herkesin sevdiği harika bir yöresel yiyecek haline gelmiştir.
20.01.2024 17:56:16
Trabzon Peyniri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Trabzon Peyniri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Trabzon Peyniri"
Yöresel ürünlerin Satılmış olduğu bir stanttan Trabzon peyniri almıştım. O kadar çok az almışım ki satan teyze pişman olursun bak daha çok al demişti. Gerçekten de haklıymış. Evde Trabzon peyniri yapmak istiyorum. Acaba Trabzon peyniri yapmam için almam gereken malzemeler nelerdir? Trabzon peynirinin hazırlanışı ve yapılışı nasıldır? Yardımlarınızı bekliyorum.
Eda Nur . 03.11.2018 22:35:25

Pizza Peyniri

Pizza Peyniri, İtalya'ya ait en ünlü peynir çeşididir. En fazla kullanım alanı pizza yapılarak tüketilme şekli olduğundan pizza peyniri olarak bilinir. ...
Devamını Oku

Peynir Mayası

Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedir. Peyn...
Devamını Oku

Kaşar Peyniri

Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak p...
Devamını Oku

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır

Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanılara...
Devamını Oku

İsli Peynir

İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ile sof...
Devamını Oku

Edam Peyniri

Edam peyniri: Peynir tabi ki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile kemik...
Devamını Oku

Süzme Peynir

Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekmeğ...
Devamını Oku

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baş tacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağlı gib...
Devamını Oku

Peynir Tatlısı

Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken p...
Devamını Oku

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır

Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum...
Devamını Oku

Erzincan Tulum Peyniri

Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta baz...
Devamını Oku

Civil Peyniri

Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, ...
Devamını Oku

Van Otlu Peynir

Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünü...
Devamını Oku

Peynir Altı Suyu Tozu

Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağl...
Devamını Oku

Eski Kaşar Peyniri

Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri k...
Devamını Oku

Kolot Peyniri

Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karad...
Devamını Oku

Van Peyniri

Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeş...
Devamını Oku

Peynir Salamurası

Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine pe...
Devamını Oku

Tuzsuz Lor Peyniri

Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer...
Devamını Oku

Tatlı Lor Peyniri

Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzet...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Son Forum Konuları
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024