Sürk Peyniri, Antakya çökelek kurutması da denir. Antakya ve İskenderun yöresinde kahvaltılık olarak yapılan bol baharatlı bir peynirdir. Üzerine sıvı yağ gezdirerek kahvaltılarda kullanıldığı gibi kuru soğan ve bol maydanozla harika salataları da yapılmaktadır. Ayrıca yine Antakya bölgesine ait olan biberli ekmek yapımında da
sürk peyniri tercih edilmektedir.
Derin bir kaba önce çökelek ve lor peynirleri konur. Üzerine tuz hariç, bütün baharatlar, dövülmüş sarımsaklar ve salça eklenerek iyice yoğrulur. Eğer salça çok tuzlu ise peynire tuz koymanıza gerek yok, tuzunu ona göre ayarlayın. Bu peynirin yapımında yoğurma işlemi oldukça önemli en az yarım saat yoğrulup krem kıvamına getirilmelidir. İyi yoğrulmadığında kurutma aşamasında peyniriniz de çatlamalar, dağılmalar olacaktır. Daha sonra eller iyice zeytinyağı ile yağlanıp krem kıvamında olan harçtan ceviz büyüklünde parçalar kopartılıp avuç içinde yuvarlanır.
Geniş bir tepsiye hiçbir şey sürmeden yuvarlanan sürkler aralıklı dizilir. Yuvarlama işlemi bittikten sonra peynirlerin üzerine temiz bir tülbent örterek kuruması için balkonda güneş görmeyen bir yere bırakılır. Kurutma işlemi sırasında peynirleri günde birkaç kez olmak üzere çevirin. Peynirlerin bu şekilde iki gün kuruması yeterli olacaktır. Kurutulan bu peynirler farklı şekillerde muhafaza edilmektedir.
Afiyet olsun.