Sirke İle Peynir Yapımı

Sirke ile peynir yapımı, peynir; dünya genelinde vez geçilmez şarküteri çeşitlerinden birisidir. Sadece kahvaltılarda değil, diğer öğünlerde de sıklıkla tüketilen bir gıda türüdür. Besin değeri açısından da oldukça yüksek olan peynir; herkes tarafından sevilerek tüketilmektedir. Tadına ve yapısında göre değişen, birçok sayıda peynir türü bulunmaktadır.
Bunların içerisinde; kaşar peyniri, tulum peyniri, krem peynir, lor peyniri en çok bilinen ve tüketilen peynir çeşitleri arasında yer almaktadırlar. Böreklerde, poğaçalarda, salata ve keklerde kullanılan peynirin, pek çok kullanım alanı mevcuttur.

Hepimizin damak tadına ve zevkine göre sevdiği bir peynir türü mutlaka bulunmaktadır. Kalsiyum, protein, vitamin ve mineralleri bünyesinde fazlasıyla taşıyan bu faydalı besin, sütün en güzel halidir. Özellikle çocukların tüketmesi, önemle tavsiye edilen peynir; evimizde de rahatlıkla yapabileceğimiz bir besindir. Nitekim, doğal ve katkısız olması itibari ile birçok ev hanımı, peyniri kendi üretmeyi tercih eder. Bunun için çok sayıda yöntem uygulanabilmektedir. Bunlardan birisi de sirke ile peynir yapımıdır. Pek çok faydası ve kullanım yeri olan sirke; peynir yaparken de yararlanabileceğiniz etkili bir malzemedir. Peynir mayasına ihtiyaç duymadan, sirke ile gayet güzel peynir üretebiliriz. Ayrıca bana göre sirke ile peynir yapımı, mayalı peynire nazaran daha lezzetli oluyor. Hem doğal hem de oldukça basittir.

Sirke ile Peynir Yapımı Malzemeleri

  • 4 kilogram süt
  • 1 buçuk kahve fincanı sirke (Üzüm veya elma)
  • Kaya tuzu
  • Kaynamış soğutulmuş klorsuz su

Sirke ile Peynir Nasıl Yapılır?


Öncelikle, malzemeleri eksilterek ya da arttırarak elde edeceğiniz peynir miktarını ayarlayabileceğinizi belirtmek isterim.
Taze sütünüzü kaynatmak üzere ocağa alınız ve kaynamaya yakın bir zamanda sirkenizi ilave ediniz. Sizin de tabirinizle, bir taşım kaynadıktan sonra ocağı kapatın. İlk sıcaklığının gitmesinin ardından; peynirinizin suyunu süzgeç ya da tülbent yardımı ile bir kabın içerisine süzünüz. Geride kalan suyu sakın dökmeyiniz. Süzdüğünüz peyniri iyice sıkıştırıp bağlayın ve üstüne bir ağırlık koyunuz. Böylece peynirin dağılması engellenmiş olur. 4-5 saat bu şekilde bir kenarda bekletiniz. O beklerken, dilerseniz sizde bu sırada peynirinizi koyacağınız salamura suyunu hazırlayınız. Süzülen peynir suyuna isteğinize göre tuz ve kaynamış soğutulmuş sudan biraz ekleyip karıştırınız. Peyniri saklayacağınız kavanozda, bu salamura suyuyla peynirinizi muhafaza etmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca bu şeklide buzdolabında uzun bir süre bozulmadan bekleyebilir. Sirke ile peynir yapımı, işte bu kadar basit.
20.01.2024 19:09:16
Sirke İle Peynir Yapımı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Sirke İle Peynir Yapımı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Sirke İle Peynir Yapımı"
Merhaba sirke ile peynir yapımını daha önceden de duymuştum ama nasıl bir tat oluştuğunu tam olarak bilmiyorum. sirke ile yapılan peynirin tadı diğer peynirlere göre çok farklı olur mu yoksa aynı mı olur?
Sena . 30.10.2018 02:27:53

Pizza Peyniri

Pizza Peyniri, İtalya'ya ait en ünlü peynir çeşididir. En fazla kullanım alanı pizza yapılarak tüketilme şekli olduğundan pizza peyniri olarak bilinir. ...
Devamını Oku

Peynir Mayası

Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedir. Peyn...
Devamını Oku

Kaşar Peyniri

Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak p...
Devamını Oku

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır

Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanılara...
Devamını Oku

İsli Peynir

İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ile sof...
Devamını Oku

Edam Peyniri

Edam peyniri: Peynir tabi ki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile kemik...
Devamını Oku

Süzme Peynir

Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekmeğ...
Devamını Oku

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baş tacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağlı gib...
Devamını Oku

Peynir Tatlısı

Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken p...
Devamını Oku

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır

Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum...
Devamını Oku

Erzincan Tulum Peyniri

Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta baz...
Devamını Oku

Civil Peyniri

Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, ...
Devamını Oku

Van Otlu Peynir

Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünü...
Devamını Oku

Peynir Altı Suyu Tozu

Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağl...
Devamını Oku

Eski Kaşar Peyniri

Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri k...
Devamını Oku

Kolot Peyniri

Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karad...
Devamını Oku

Van Peyniri

Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeş...
Devamını Oku

Peynir Salamurası

Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine pe...
Devamını Oku

Tuzsuz Lor Peyniri

Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer...
Devamını Oku

Tatlı Lor Peyniri

Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzet...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Son Forum Konuları
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024