Şirden Mayalı Peynir

Şirden Mayalı Peynir, Mayasız bir peynir yapımı düşünülemez. Peynir mayası sağlamak çok güç bir işlem olsa da peynir üretimi de bir o kadar artan hızla devam etmektedir. Şirden mayalı peynir dendiğinde akla ilke gelen şey hayvansal kaynaklı mayalardır ve şirden mayalı peynir genellikle en iyi kalitede buzağı renneti ile elde edilmektedir.
Ama son yıllarda buzağı kesimi azaldığından dolayı rennet elde edilemediği için şirden mayalı peynir yapımı da azalma göstermiştir. Bundan dolayı da peynir üretiminde daha çok bitkisel kaynaklı ve mikrobiyel kaynaklı maya üretimine ağırlık verilmiştir.

Şirden mayalı peynir nedir, mikrobiyolojik özellikleri nasıldır?


Hayvansal kaynaklı peynir mayası olan şirden mayası, kimozin ya da rennin enzimi içeren bir maddedir. Şirden mayalı peynir uzun süredir yapılmaktadır. Şirden mayası süt emmekte olan buzağı, koyun ya da keçi yavrusunun dördüncü midesi olan kısmıdır. Süt emen buzağılardan elde edilen rennet %70-95 oran aralığında rennin enzimi ve %5-30 aralığında da pepsin enzimi içerir. Bu laktasyon döneminde olan hayvanlar anne sütünden başka bir gıda ile beslenirlerse pepsin enzimi artış göstermektedir.

Bunun dışında başka farklı hayvanların midelerinde de şirden mayası elde edilen rennin enzimi bulunmaktadır. Bu hayvanlar ise domuz, manda, tavuk ve tavşandır. Bu hayvanlarda şirden mayalı peynir üretiminde kullanılan rennin maddesinin yanı sıra pek çok hayvansal proteaz da bulunur.
Kimotripsin, gastrisin ve trypisin bu maddelerden bazılarıdır. Ancak bu hayvanlardan elde edilen rennin ile şirden mayalı peynir yapıldığında sonuçlar hiç de iyi olmamaktadır.

Şirden mayalı peynir, rennin isimli maddeden elde edilir. Rennin, buzağılardan elde edilen bir mayadır ve geleneksel bir yöntem olarak uzun yıllardır kullanılmaktadır. Kaliteli bir süt pıhtılaştırıcısıdır. Protein yapısında proteolik enzim bulunur. Süt içerisinde bulunan kazeini hidrolize etme özelliği bulunur. Koagülasyon safhasında misellerin destabilasyonuna öncülük eden kazein üzerinde yüksek aktivite ve peynirin olgunlaşması sırasında ise düşük proteolitik aktiviteye neden olur. Ham peynir mayası hazırlamak için kurutulmuş olan şirdendeki rennin enzimi NaCL çözeltisine geçirilir. Şirden mayalı peynir yapımı için temizlendikten sonra kurutulan şirdenler küçük parçalar olarak kesilir ve tuz çözeltisi içerisinde işleme tabi tutulur. Bu sırada ortam Ph'ı 5-6 derece olmalıdır. Çünkü bu Ph aralığı enzim stabilitesini koruyan en iyi aralıktır. Daha sonra enzimli çözelti temizlenir, temizlik işleminde filtreler kullanılır ve böylece ortamdaki bakteriler arındırılmış olur ve hazırlanan şirden mayası Ph ve NaCL konsantrasyonunda standart bir hale getirildikten sonra şirden mayalı peynir yapımında kullanılır.
20.01.2024 20:37:11
Şirden Mayalı Peynir ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Şirden Mayalı Peynir Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Şirden Mayalı Peynir"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Pizza Peyniri

Pizza Peyniri, İtalya'ya ait en ünlü peynir çeşididir. En fazla kullanım alanı pizza yapılarak tüketilme şekli olduğundan pizza peyniri olarak bilinir. ...
Devamını Oku

Peynir Mayası

Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedir. Peyn...
Devamını Oku

Kaşar Peyniri

Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak p...
Devamını Oku

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır

Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanılara...
Devamını Oku

İsli Peynir

İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ile sof...
Devamını Oku

Edam Peyniri

Edam peyniri: Peynir tabi ki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile kemik...
Devamını Oku

Süzme Peynir

Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekmeğ...
Devamını Oku

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baş tacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağlı gib...
Devamını Oku

Peynir Tatlısı

Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken p...
Devamını Oku

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır

Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum...
Devamını Oku

Erzincan Tulum Peyniri

Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta baz...
Devamını Oku

Civil Peyniri

Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, ...
Devamını Oku

Van Otlu Peynir

Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünü...
Devamını Oku

Peynir Altı Suyu Tozu

Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağl...
Devamını Oku

Eski Kaşar Peyniri

Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri k...
Devamını Oku

Kolot Peyniri

Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karad...
Devamını Oku

Van Peyniri

Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeş...
Devamını Oku

Peynir Salamurası

Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine pe...
Devamını Oku

Tuzsuz Lor Peyniri

Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer...
Devamını Oku

Tatlı Lor Peyniri

Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzet...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Son Forum Konuları
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024