Sepet Peyniri
Sepet Peyniri: Ege bölgesine ait olan nadide peynirlerden biri olan sepet peyniri; örme sepet kalıplarıyla yapıldığı için sepet peyniri adını almaktadır. %80-90 inek sütü olmak üzere karışık sütlerden meydana gelir. Tuz miktarı oldukça az olan bir peynir çeşididir.
Kahvaltılarda, salatalarda, peynir tabaklarında kullanılan oldukça harika bir lezzet olan, sepet peyniri hasır örgülerden yapılan kalıplarla sepet şeklini alır.
İçerisinde hiçbir koruyucu katkı maddesi ya da kimyasal madde bulundurmaz. Doğal maya ve süt ile hazırlanıp, geleneksel yöntemlerle tuzunu alması beklenir.
Sepet Peynirinin Görünümü Nasıldır?
İsmini mayalanırken içerisine konulan sepetten aldığı gibi şeklini de hasırdan yapılmış sepetlerden alır. Dış görünüş itibariyle yaklaşık olarak kırk, kırk beş santim çaplarındadır. Dış kısmı beyaz renkte olup, içeriye doğru sarımsı bir renk alır.
Sepet Peyniri Nereye Aittir?
Ülkemizin çoğu bölgesinde sepet peyniri üreticiliği yapılmaktadır. Burhaniye, Cunda ve birçok yer buna örnektir. Ancak damaklarda eşsiz bir lezzet bırakan sepet peyniri Balıkesir yöresinde yapılmaktadır. Ayvalığın sepet peyniri lezzeti konusunda ün salmıştır.
Sepet Peyniri Nasıl Yapılır?
Çoğunluğu inek sütü olmak üzere keçi, koyun sütünden yapılır. Pıhtı kısmına su dökülen sütler ısıtılır. Dip kısmına çöken peynir tortusu alınır, hasırdan örülmüş sepetlere aktarılır.
Kesinlikle ve kesinlikle bastırılmaz, dinlenmesi beklenir. Yaklaşık olarak iki ay gibi bir sürenin sonunda iç kısmı Mihaliç peynirini andıran bir kıvamda olan sepet peyniri bir diğer adıyla kelle peyniri elde edilmiş olur.
Sepet Peyniri Malzemeleri- 3 litre süt
- 1,3 çay bardağı kadar sirke
- 1,2 adet limon
- 1,2 çay bardağı kadar peynir suyu
- 2,3 çay kaşığı kadar tuz
- Tütsülemek için;
- 10 adet tane karabiber
- 2 çay kaşığı kadar ada çayı yaprağı
Sepet Peyniri Nasıl Yapılır?- Süt derin bir tencerenin içerisine alınır. Ağır ateşte kaynamaya başlatılır.
- Kaynama noktasına gelince içerisine limon suyu, sirke, peynir suyu, katılır. Bu malzemeleri ilave eder etmez süt kesilir.
- Süt kesildikçe çıkan parçalar alınıp, bir araya getirilir.
- Daha sonra sepet şeklinde bir kap içerisine koyulur. Hafifçe bastırılarak peynirde olan fazla suyun süzülmesi sağlanır.
- Aldığımız kap içerisinde şekil verilip, tuz serpilir. Üzerine şeklini alması için ağır bir tencere ya da güveç yerleştirilir.
- Ardından yaklaşık olarak 2 saat suyun süzülmesi beklenir.
- Ayrı bir kap içerisine alınan karabiber ve ada çayı yaprakları hafif bir şekilde yakılır.
- Yaktıktan hemen sonra üzeri streç filmle örtülür.
- Daha sonra dinlendirdiğimiz sepet peyniri bu kap içerisine alınır.
- Mümkün olduğunca az hava kaçağı için üzeri hemen streç filmle kapatılır.
- Yaklaşık olarak bir saat bu şekilde dinlendirdikten sonra dilimleyip kahvaltı ve salatalarda tüketebilirsiniz.
20.01.2024 12:12:03
Sepet Peyniri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|