Pizza Peyniri

Pizza Peyniri, İtalya'ya ait en ünlü peynir çeşididir. En fazla kullanım alanı pizza yapılarak tüketilme şekli olduğundan pizza peyniri olarak bilinir. Pizza peynirinin asıl adı mozarella peyniridir. Çoğunlukla manda sütünden üretilen pizza peyniri çeşitli modifikasyon aşamalarından geçirildikten sonra inek sütünden de üretilebilmektedir.
Fakat manda sütü ile üretilen pizza peyniri inek sütü ile üretilen pizza peynirine göre tat ve aroma açısından daha lezzetlidir. İnek sütünden aynı sonucu almak mümkün olmamaktadır. Ülkemizde manda sütü üretimi yapılmasına rağmen bu sütler gerektiği gibi değerlendirilememektedir. Ülkemizde manda sütünden pizza peyniri üretimi sınırlıdır.

Pizza peyniri nedir, özellikleri nelerdir?


Pizza peyniri İtalya kökenli bir peynir çeşidi olmasına rağmen Amerika da daha fazla üretilen bir peynirdir. Çünkü pizza peynirinin üretim teknolojisi Amerika tarafından geliştirilmiştir. Toplam peynir üretimi içerisinde pizza peyniri ilk sırada yer almaktadır. Manda sütü yağ, laktoz, protein ve toplam kuru hammadde açısından inek sütüne oranla daha zengin içerikli olduğundan buna bağlı olarak pizza peynirinin de besin değerleri oldukça fazladır. 1 kilogram peynir yapımı için 8 kilogram inek sütü kullanılırken 5 kilogram manda sütü ile 1 kilogram pizza peyniri elde edilebilmektedir.

Pizza tüketiminde kullanılan peynirin özellikle mozeralla peyniri olarak tercih edilmesi pizza peyniri tüketiminin fazla olmasına neden olmaktadır.
Pasta filata grubu peynirleri arasında ilk sırayı pizza peyniri almaktadır.

Birkaç dilim anlamındaki mozzo kelimesinden türeyen pizza peyniri zaman içinde İtalya da mozarella adını almıştır. Pizza peyniri içeriğindeki nem miktarı ve kuru hammde yağ miktarına göre, yarım yağlı ve yüksek nemli, yarım yağlı düşük nemli olarak üretilmektedir. Yarım yağlı ve yüksek nemli pizza peyniri daha yumuşak bir yapıya sahiptir. Raf ömrü kısa olduğundan genellikle taze olarak tüketimi tercih edilir. Düşük rutubet ve yarım yağlı pizza peyniri ise daha çok pizza yapımında kullanılır ve raf ömrü çok daha uzundur.

Saf manda sütü dışında inek sütünden üretilen pizza peynirinde karakteristik tat ve koku bulunmaz. Ülkemizde üretilen pizza peynirlerinde inek sütü kullanılmaktadır. Bundan dolayı da gerçek bir pizza peyniri oldukları söylenemez.

Pizza peyniri nasıl yapılır?


Pizza peyniri geleneksel yöntemler kullanılarak üretilmektedir. Bu şekilde belli özelliklerin bozulmaması sağlanmaktadır. Manda sütünün asitliği ile bir önceki üretimden kalan peynir altı suyu karıştırılıp 10 SH'ya getirilir. Daha sonra 37 derecede ısıtılan süt peynir mayası (Renet) eklenerek pıhtılaşma için bekletilir. Yaklaşık 40 dakika sonra 16 cm küp parçalara ayrılır ve uzama oluncaya kadar hiçbir işlem yapılmadan 4 saat kadar bekletilir, olgunlaşan teleme 90 derecede haşlandıktan sonra şekil verme aşamasına geçilir.

Pizza peyniri asitliği fazla olduğu zaman nem miktarı azalmakta, peynirin uzama ve esneme özelliği de artmaktadır. Organik asitler kullanılarak elde edilen pizza peynirinde kalsiyum ve protein miktarı daha az olmaktadır. Esneklikte düşüktür.
20.01.2024 04:57:49
Pizza Peyniri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Pizza Peyniri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Pizza Peyniri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Parmesan Peyniri

Parmesan peyniri; özellikle salatalarda, ekmeklerde, et yemeklerinde ve makarnalarda çok fazla kullanılmaktadır. Parmesan peynirinin bundan ortalama 700...
Devamını Oku

Peynir Mayası

Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedir. Peyn...
Devamını Oku

Kaşar Peyniri

Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak p...
Devamını Oku

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır

Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanılara...
Devamını Oku

İsli Peynir

İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ile sof...
Devamını Oku

Edam Peyniri

Edam peyniri: Peynir tabi ki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile kemik...
Devamını Oku

Süzme Peynir

Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekmeğ...
Devamını Oku

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baş tacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağlı gib...
Devamını Oku

Peynir Tatlısı

Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken p...
Devamını Oku

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır

Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum...
Devamını Oku

Erzincan Tulum Peyniri

Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta baz...
Devamını Oku

Civil Peyniri

Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, ...
Devamını Oku

Van Otlu Peynir

Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünü...
Devamını Oku

Peynir Altı Suyu Tozu

Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağl...
Devamını Oku

Eski Kaşar Peyniri

Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri k...
Devamını Oku

Kolot Peyniri

Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karad...
Devamını Oku

Van Peyniri

Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeş...
Devamını Oku

Peynir Salamurası

Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine pe...
Devamını Oku

Tuzsuz Lor Peyniri

Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer...
Devamını Oku

Tatlı Lor Peyniri

Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzet...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Son Forum Konuları
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024