Peynir

Peynir, süte peynir mayası katılarak veya süt ile yoğurdun birleşmesi ile yapılan ve katılaşma yoluyla elde edilen birçok çeşidi bulunan besin kaynağıdır. Çok fazla çeşidi vardır. Fermente süt grubu için kullanılan bir tabirdir. Süte peynir mayası veya peynir kültürü katılarak pıhtılaşma ve bunun sonucunda suyu ayrıştırma işleminden sonra elde edilen ürün fermente süt ürünüdür.

Peynir, kahvaltının başrolündedir. Kimi tuzlu sever kimi tuzsuz sever peyniri. Ülkemizde peynir çeşitleri oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. En çok bilinen peynir çeşitleri;

Kolot Peyniri, ülkemizde Karadeniz Bölgesi'ne ait bir peynir türüdür. Karadeniz'in meşhur yemeği mıhlama bu peynir ile yapılmaktadır.

Ezine Peyniri, Çanakkale Ezine'de üretilen bir peynir türüdür.

Çeçil Peyniri, Erzurum ve Kars yöresine ait bir peynir türüdür.

Küflü Ardahan keçi peyniri, adından da anlaşılacağı üzere Ardahan iline ait bir peynir türüdür.

Kars Kaşarı, Kars iline özel bir peynir türüdür. Şarap denilince akla ilk gelen peynir türüdür.

Trakya Kaşarı, Trakya yöresine ait bir peynir türüdür.

Mihaliç kelle peynir, Balıkesir yöresine ait bir peynir türüdür. Özelliği biraz daha fazla tuzlu olmasıdır.

İzmir Tulumu, İzmir yöresine ait tenekede yapılan bir peynir türüdür.

Van otlu peyniri, Van iline özel bir peynir türüdür. Adının otlu peyniri olması içerisinde çeşitli yabani otlar konulmasından ileri gelmektedir.

Lor peyniri, peynir altı suyunun pıhtılaşması sonucu elde edilen bir peynir türüdür.

Hellim peyniri, süt, tuz ve nane de eklenerek elde edilen bir peynir türüdür. Özellikle Kıbrıs'ta çokça yapılmaktadır. Nane isteğe göre eklenmektedir.

Dil peyniri, tuzsuz ama çok da lezzetli bir peynir türüdür. Benzetildiği peynir mozzarella peyniridir.

Erzincan Tulumu, Erzincan yöresinde hayvan derisi içerisinde yapılan bir peynir türüdür ve çok lezzetlidir.

Külek Peyniri, Karadeniz'de yapılan bir peynir türüdür.

Küp peyniri, İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde çömlek peyniri olarak da bilinen bir peynir türüdür.

Dünya'da peynir çeşitleri;

Aberdeen Crowdie, İngiltere ve İskoçya'da yapılan bir peynir türüdür.

Roquefort, Fransız peyniridir. Peynirlerin kralı olarak bilinen bir peynir türüdür. Tuzlu ve keskin bir peynir türüdür.

Parma, İtalyan peyniridir.

Kashkaval, Yunanistan'da keçi ve koyun sütünden yapılan bir peynir türüdür.

Cheddar, İngiltere'de yapılan bir peynir türüdür. Hafif gevreksi bir yapıdadır.

Gouda, Hollanda peyniridir. Lezzetli ve yarı yumuşak bir peynir türüdür.

Gorgonzola, İtalya'nın mavi damarlı peyniridir.

Mozzarella, İtalya'nın güneyinde yapılan bir peynir türüdür. Oldukça lezzetli ve narin bir tada sahiptir.

Peynir deyip geçmemek lazım. Görüldüğü üzere pek çok çeşidi vardır. Hem ülkemizde hem de Dünya'da.
19.01.2024 06:00:48
Peynir ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Peynir Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Peynir"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Pizza Peyniri

Pizza Peyniri, İtalya'ya ait en ünlü peynir çeşididir. En fazla kullanım alanı pizza yapılarak tüketilme şekli olduğundan pizza peyniri olarak bilinir. ...
Devamını Oku

Peynir Mayası

Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedir. Peyn...
Devamını Oku

Kaşar Peyniri

Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak p...
Devamını Oku

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır

Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanılara...
Devamını Oku

İsli Peynir

İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ile sof...
Devamını Oku

Edam Peyniri

Edam peyniri: Peynir tabi ki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile kemik...
Devamını Oku

Süzme Peynir

Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekmeğ...
Devamını Oku

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baş tacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağlı gib...
Devamını Oku

Peynir Tatlısı

Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken p...
Devamını Oku

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır

Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum...
Devamını Oku

Erzincan Tulum Peyniri

Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta baz...
Devamını Oku

Civil Peyniri

Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, ...
Devamını Oku

Van Otlu Peynir

Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünü...
Devamını Oku

Peynir Altı Suyu Tozu

Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağl...
Devamını Oku

Eski Kaşar Peyniri

Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri k...
Devamını Oku

Kolot Peyniri

Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karad...
Devamını Oku

Van Peyniri

Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeş...
Devamını Oku

Peynir Salamurası

Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine pe...
Devamını Oku

Tuzsuz Lor Peyniri

Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer...
Devamını Oku

Tatlı Lor Peyniri

Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzet...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Son Forum Konuları
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024