Peynir Ürünleri
Peynir ürünleri, ülkemizde 193 çeşit peynir üretilmektedir. Her yörenin ve ilin kendine ait yöresel peyniri vardır. Peynir çeşitleri, sütün yağ ve tuz oranı değişik oranlarla ayarlanarak ortaya çıkmıştır. Peynir kişinin vitamin, mineral ve kalsiyum ihtiyacını karşılayan değerli bir besin kaynağıdır. Kolesterol ve kilo sorunu olan kişiler sarı renkli daha yağlı peynirler yerine beyaz renkli yağsız peynirleri tercih etmelidirler.
2 kibrit kutusu peynir=2 bardak süt demektir. 2 bardak süt kişinin günlük kalsiyum ihtiyacını karşılar. Çocukların büyüme ve gelişme döneminde, yaşlıların kemik erimesinde artan günlük kalsiyum ihtiyacını süt ve süt ürünlerinden karşılaması gereklidir. 2 kibrit kutusu kadar peynir günlük kalsiyum ihtiyacını karşılar. Ayrıca peynir yapımı esnasında süzülen peynir altı suyu protein bakımından çok zengin bir besin kaynağıdır.
Peynir ürünleri nelerdir?
Ezine peyniri; Çanakkale'nin Ezine ilçesinden ismini alan inek, koyun ve keçi sütünden elde edilen yağlı peynir ürünüdür.
Çeçil peyniri; daha çok Erzurum ve Kars'ta yapılan yağlı tel, tel ayrılan peynir ürünüdür.
Küflü Ardahan keçi peyniri; Ardahan'a ait keçi sütünden yapılan küflü olarak yenilmesi tercih edilen peynir ürünüdür.
Kars peyniri; Kars ilinin yuvarlak olarak üretilen yağlı peynirdir.
Trakya kaşar peyniri; Trakya'da üretilen yağlı kaşardır.
Mihaliç kelle peyniri; oldukça tuzlu Bandırma'da üretilen peynir ürünüdür.
İzmir tulumu; adının tulum olmasına rağmen tenekede üretilen bir peynir ürünüdür.
Van otlu peyniri; ilkbaharda yörede yetişen yabani otlarla, koyun peynirinden üretilen şifalı olduğuna inanılan peynir ürünüdür.
Hellim peyniri; Kıbrıs'ta keçi peynirinden üretilen ve kızartılarak tüketilen peynir ürünüdür.
Külek peyniri; Yozgat yöresinde üretilen bir peynir ürünüdür.
Erzincan deri tulum peyniri; hayvan derilerine basılan bir peynir ürünüdür.
Yöresel topi peyniri; tüm bölgelerimizde üretilen peynir ürünüdür.
Kolot peyniri; Karadeniz bölgesinde mıhlama yapımında kullanılan varil peyniri olarak da bilinen yağlı peynir ürünüdür.
Dil peyniri; tuzsuz, eriyen ve tatlı yapımında da kullanılabilir peynir ürünüdür.
Kurut peyniri; yoğurt kurutularak yapılan peynir ürünüdür.
Kaşar peyniri; çiğ sütten üretilen koyun, inek ve keçi sütünden elde edilen peynir ürünüdür.
Erzurum çivil peyniri; yağı alınmış sütten iplik şeklinde yapılan peynir ürünüdür.
Peynir ürünleri; ilk olarak Orta Asya'da peynirin üretilmeye başlandığı düşünülmektedir. Peynirin göçebe insanlar tarafından bir yerden bir yere göç edilirken hayvan derilerinde saklanan süt ürünlerinden mayalanıp ortaya çıktığı düşünülmektedir.
21.01.2024 02:02:04
Peynir Ürünleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|