Peynir Ürünleri

Peynir ürünleri, ülkemizde 193 çeşit peynir üretilmektedir. Her yörenin ve ilin kendine ait yöresel peyniri vardır. Peynir çeşitleri, sütün yağ ve tuz oranı değişik oranlarla ayarlanarak ortaya çıkmıştır. Peynir kişinin vitamin, mineral ve kalsiyum ihtiyacını karşılayan değerli bir besin kaynağıdır. Kolesterol ve kilo sorunu olan kişiler sarı renkli daha yağlı peynirler yerine beyaz renkli yağsız peynirleri tercih etmelidirler.
2 kibrit kutusu peynir=2 bardak süt demektir. 2 bardak süt kişinin günlük kalsiyum ihtiyacını karşılar. Çocukların büyüme ve gelişme döneminde, yaşlıların kemik erimesinde artan günlük kalsiyum ihtiyacını süt ve süt ürünlerinden karşılaması gereklidir. 2 kibrit kutusu kadar peynir günlük kalsiyum ihtiyacını karşılar. Ayrıca peynir yapımı esnasında süzülen peynir altı suyu protein bakımından çok zengin bir besin kaynağıdır.

Peynir ürünleri nelerdir?


Ezine peyniri; Çanakkale'nin Ezine ilçesinden ismini alan inek, koyun ve keçi sütünden elde edilen yağlı peynir ürünüdür.

Çeçil peyniri; daha çok Erzurum ve Kars'ta yapılan yağlı tel, tel ayrılan peynir ürünüdür.

Küflü Ardahan keçi peyniri; Ardahan'a ait keçi sütünden yapılan küflü olarak yenilmesi tercih edilen peynir ürünüdür.

Kars peyniri; Kars ilinin yuvarlak olarak üretilen yağlı peynirdir.

Trakya kaşar peyniri; Trakya'da üretilen yağlı kaşardır.

Mihaliç kelle peyniri; oldukça tuzlu Bandırma'da üretilen peynir ürünüdür.

İzmir tulumu; adının tulum olmasına rağmen tenekede üretilen bir peynir ürünüdür.

Van otlu peyniri; ilkbaharda yörede yetişen yabani otlarla, koyun peynirinden üretilen şifalı olduğuna inanılan peynir ürünüdür.

Hellim peyniri; Kıbrıs'ta keçi peynirinden üretilen ve kızartılarak tüketilen peynir ürünüdür.

Külek peyniri; Yozgat yöresinde üretilen bir peynir ürünüdür.

Erzincan deri tulum peyniri; hayvan derilerine basılan bir peynir ürünüdür.

Yöresel topi peyniri; tüm bölgelerimizde üretilen peynir ürünüdür.

Kolot peyniri; Karadeniz bölgesinde mıhlama yapımında kullanılan varil peyniri olarak da bilinen yağlı peynir ürünüdür.

Dil peyniri; tuzsuz, eriyen ve tatlı yapımında da kullanılabilir peynir ürünüdür.

Kurut peyniri; yoğurt kurutularak yapılan peynir ürünüdür.

Kaşar peyniri; çiğ sütten üretilen koyun, inek ve keçi sütünden elde edilen peynir ürünüdür.

Erzurum çivil peyniri; yağı alınmış sütten iplik şeklinde yapılan peynir ürünüdür.

Peynir ürünleri; ilk olarak Orta Asya'da peynirin üretilmeye başlandığı düşünülmektedir. Peynirin göçebe insanlar tarafından bir yerden bir yere göç edilirken hayvan derilerinde saklanan süt ürünlerinden mayalanıp ortaya çıktığı düşünülmektedir.
21.01.2024 02:02:04
Peynir Ürünleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Peynir Ürünleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Peynir Ürünleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Pizza Peyniri

Pizza Peyniri, İtalya'ya ait en ünlü peynir çeşididir. En fazla kullanım alanı pizza yapılarak tüketilme şekli olduğundan pizza peyniri olarak bilinir. ...
Devamını Oku

Peynir Mayası

Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedir. Peyn...
Devamını Oku

Kaşar Peyniri

Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak p...
Devamını Oku

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır

Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanılara...
Devamını Oku

İsli Peynir

İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ile sof...
Devamını Oku

Edam Peyniri

Edam peyniri: Peynir tabi ki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile kemik...
Devamını Oku

Süzme Peynir

Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekmeğ...
Devamını Oku

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baş tacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağlı gib...
Devamını Oku

Peynir Tatlısı

Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken p...
Devamını Oku

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır

Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum...
Devamını Oku

Erzincan Tulum Peyniri

Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta baz...
Devamını Oku

Civil Peyniri

Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, ...
Devamını Oku

Van Otlu Peynir

Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünü...
Devamını Oku

Peynir Altı Suyu Tozu

Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağl...
Devamını Oku

Eski Kaşar Peyniri

Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri k...
Devamını Oku

Kolot Peyniri

Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karad...
Devamını Oku

Van Peyniri

Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeş...
Devamını Oku

Peynir Salamurası

Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine pe...
Devamını Oku

Tuzsuz Lor Peyniri

Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer...
Devamını Oku

Tatlı Lor Peyniri

Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzet...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Son Forum Konuları
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024