Peynir Üretimi

Peynir üretimi, yapılan araştırmalardan elde edilen verilere göre dünyada, son 15 yılda %30 oranında büyüme kaydederek 21 milyon tonun üstüne çıkmıştır.

Peynir, sütün fermente edilerek veya mayalanma yöntemi ile pıhtılaştırılması sonucu elde edilen bir süt ürünüdür. Dünyada üretilen bütün peynirlerin 3/4'ü ABD ve AB ülkelerinde üretilmektedir.
Ülkemizde yaygın olan kahvaltı kültürünün vazgeçilmezlerinden biri olan peynir, günümüzde daha çok modern süt işleme tesislerinde veya mandıra olarak tabir edilen işletmelerde üretilmektedir.

Dünyada ve ülkemizdeki peynir üretiminde ham madde olarak kullanılan süt, inek sütü, koyun sütü veya keçi sütüdür. Bunlar arsında peynir üretiminde inek sütünün kullanımı %92'dir. Ancak sayılan sütlerin karışımından da peynir üretimi mümkündür.

Dünyada olduğu gibi ülkemiz iç piyasasında da peynir üretimi yoğun ilgi görmektedir. Bu durum son 7 yılda 2 katın üzerinde bir artış olduğu şeklinde gözlenmiştir.

Peynir Üretiminde Dikkat Edilecek Unsurlar

  • İşlenecek süt taze olmalı ve içinde yabancı madde bulundurmamalıdır.
  • Üretimde kullanılacak sütün çiğ olması gerekir. Çünkü önceden kaynatılmış sütlerde pıhtılaşma yavaş ve zayıf olup peynirin kalitesini düşürmektedir.
  • Bunun yanı sıra protein, yağ ve kuru madde oranının normal seviyelerde olması peynir üretiminde randımana etki eden unsurlardır.
  • Peynir üretiminde pıhtılaşma sürecinden sonra yapılacak işlemler ve tuzlama, üretilmesi istenilen peynirin türüne göre faklılıklar gösterir.
    Peynir yüzeyine kuru tuzun serpiştirilip peynire yedirilmesi şeklinde yapılan tuzlama yöntemi Kuru Tuzlama olarak adlandırılır. Bir diğer tuzlama şekli olan Salamura ise tuz solüsyonuna peynirin daldırılması şeklindedir.
  • Peynir üretiminde bir diğer detay ise üretimi yapılacak peynirin türüne göre belirlenen olgunlaşma süresidir. Olgunlaşma süreci peynirin lezzetini artıran bir süreçtir. Uygun koşullarda üretilen peynirlerde saklama koşullarında istenilen ısı 6-8 derece olmalıdır

Peynir Çeşitleri


Peynirler;
  • Yapımında kullanılan süte göre,
  • Pıhtıyı elde etmede tercih edilen yöntemlere göre,
  • Kuru madde ve yağ oranlarına göre,
  • Nem içeriğine göre,
  • Olgunlaşma - saklama süresine göre,
  • Kullanılan kültüre göre,
  • Kullanılan tekstüre göre,
  • Ülke kökenlerine göre çeşitlenmektedir.
Dünyada 1000-4000 arası peynir çeşidi olduğu bilinmektedir. Ancak bu kadar çeşit fazlalığına rağmen ülkemizde de dünyada da en fazla tüketilen peynir beyaz peynir ve kaşar peyniridir.

Ülkemiz, yerel peynir çeşitliliği hususunda her ne kadar zengin olsa da tüketimi en fazla olan beyaz peynir, salamura peynir veya Edirne peyniri olarak bilinen peynirdir.

Son olarak ne şekilde üretilmiş olursa olsun veya hangi çeşitte olursa olsun, süt ürünleri arasında en yüksek besleyici değere sahip olan ürünün peynir olduğunu söylemekte fayda vardır.
23.01.2024 03:20:32
Peynir Üretimi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Peynir Üretimi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Peynir Üretimi"
İyi günler benim size sormak istediğim şey kahvaltıların şahı olmazsa olmazı onsuz kahvaltının olmadıüı ve olan peynir nasıl yapılır? Yapılırken nelere dikkat edilir? Türkiye de peynirin yeri nedir?
Beliğ . 04.09.2018 23:41:40

Pizza Peyniri

Pizza Peyniri, İtalya'ya ait en ünlü peynir çeşididir. En fazla kullanım alanı pizza yapılarak tüketilme şekli olduğundan pizza peyniri olarak bilinir. ...
Devamını Oku

Peynir Mayası

Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedir. Peyn...
Devamını Oku

Kaşar Peyniri

Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak p...
Devamını Oku

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır

Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanılara...
Devamını Oku

İsli Peynir

İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ile sof...
Devamını Oku

Edam Peyniri

Edam peyniri: Peynir tabi ki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile kemik...
Devamını Oku

Süzme Peynir

Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekmeğ...
Devamını Oku

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baş tacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağlı gib...
Devamını Oku

Peynir Tatlısı

Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken p...
Devamını Oku

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır

Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum...
Devamını Oku

Erzincan Tulum Peyniri

Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta baz...
Devamını Oku

Civil Peyniri

Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, ...
Devamını Oku

Van Otlu Peynir

Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünü...
Devamını Oku

Peynir Altı Suyu Tozu

Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağl...
Devamını Oku

Eski Kaşar Peyniri

Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri k...
Devamını Oku

Kolot Peyniri

Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karad...
Devamını Oku

Van Peyniri

Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeş...
Devamını Oku

Peynir Salamurası

Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine pe...
Devamını Oku

Tuzsuz Lor Peyniri

Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer...
Devamını Oku

Tatlı Lor Peyniri

Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzet...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Son Forum Konuları
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024