Peynir Üretimi
Peynir üretimi, yapılan araştırmalardan elde edilen verilere göre dünyada, son 15 yılda %30 oranında büyüme kaydederek 21 milyon tonun üstüne çıkmıştır.
Peynir, sütün fermente edilerek veya mayalanma yöntemi ile pıhtılaştırılması sonucu elde edilen bir süt ürünüdür. Dünyada üretilen bütün peynirlerin 3/4'ü ABD ve AB ülkelerinde üretilmektedir.
Ülkemizde yaygın olan kahvaltı kültürünün vazgeçilmezlerinden biri olan peynir, günümüzde daha çok modern süt işleme tesislerinde veya mandıra olarak tabir edilen işletmelerde üretilmektedir.
Dünyada ve ülkemizdeki peynir üretiminde ham madde olarak kullanılan süt, inek sütü, koyun sütü veya keçi sütüdür. Bunlar arsında peynir üretiminde inek sütünün kullanımı %92'dir. Ancak sayılan sütlerin karışımından da peynir üretimi mümkündür.
Dünyada olduğu gibi ülkemiz iç piyasasında da peynir üretimi yoğun ilgi görmektedir. Bu durum son 7 yılda 2 katın üzerinde bir artış olduğu şeklinde gözlenmiştir.
Peynir Üretiminde Dikkat Edilecek Unsurlar- İşlenecek süt taze olmalı ve içinde yabancı madde bulundurmamalıdır.
- Üretimde kullanılacak sütün çiğ olması gerekir. Çünkü önceden kaynatılmış sütlerde pıhtılaşma yavaş ve zayıf olup peynirin kalitesini düşürmektedir.
- Bunun yanı sıra protein, yağ ve kuru madde oranının normal seviyelerde olması peynir üretiminde randımana etki eden unsurlardır.
- Peynir üretiminde pıhtılaşma sürecinden sonra yapılacak işlemler ve tuzlama, üretilmesi istenilen peynirin türüne göre faklılıklar gösterir.
Peynir yüzeyine kuru tuzun serpiştirilip peynire yedirilmesi şeklinde yapılan tuzlama yöntemi Kuru Tuzlama olarak adlandırılır. Bir diğer tuzlama şekli olan Salamura ise tuz solüsyonuna peynirin daldırılması şeklindedir.
- Peynir üretiminde bir diğer detay ise üretimi yapılacak peynirin türüne göre belirlenen olgunlaşma süresidir. Olgunlaşma süreci peynirin lezzetini artıran bir süreçtir. Uygun koşullarda üretilen peynirlerde saklama koşullarında istenilen ısı 6-8 derece olmalıdır
Peynir Çeşitleri
Peynirler; - Yapımında kullanılan süte göre,
- Pıhtıyı elde etmede tercih edilen yöntemlere göre,
- Kuru madde ve yağ oranlarına göre,
- Nem içeriğine göre,
- Olgunlaşma - saklama süresine göre,
- Kullanılan kültüre göre,
- Kullanılan tekstüre göre,
- Ülke kökenlerine göre çeşitlenmektedir.
Dünyada 1000-4000 arası peynir çeşidi olduğu bilinmektedir. Ancak bu kadar çeşit fazlalığına rağmen ülkemizde de dünyada da en fazla tüketilen peynir beyaz peynir ve kaşar peyniridir.
Ülkemiz, yerel peynir çeşitliliği hususunda her ne kadar zengin olsa da tüketimi en fazla olan beyaz peynir, salamura peynir veya Edirne peyniri olarak bilinen peynirdir.
Son olarak ne şekilde üretilmiş olursa olsun veya hangi çeşitte olursa olsun, süt ürünleri arasında en yüksek besleyici değere sahip olan ürünün peynir olduğunu söylemekte fayda vardır.
23.01.2024 03:20:32
Peynir Üretimi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|