Peynir Türleri

Peynir Türleri, Ülke olarak kahvaltı ve yemek kültürümüz oldukça zengindir. Hemen hemen çoğu ülkede kahvaltı kültürü yok denecek kadar azdır. Kahvaltıda vazgeçilmezimiz olan peynir ise birçok farklı türü ile sofralarımızda yerini alır. Üstelik sadece kahvaltılarda değil aperatif salatlarda, böreklerde, çorbaların üzerlerinde vs. Daha pek çok farklı şekilde sofralarımızdan eksik olmaz.
Peynirin tarihi çok çok eski zamanlara dayanır. Peynir bir süt ürünü olduğu için vücut ve özellikle kemik, kas gelişimine faydalıdır. Bu nedenle mutlaka peyniri tüketmeliyiz. Peynir türleri çok çok çeşitli olduğu için mutlaka kendi damak tadımıza uygun olan bir ya da birkaç tanesini elbette buluruz.

Türkiye'de Tüketilen Peynir Türleri


Ezine Peyniri; İnek, koyun ve keçi sütlerinin karışımı ile elde edilir. Beyaza dönük açık sarı renge sahip orta sertlikte ve tam yağlı peynirdir. Fabrikasyon üretime oldukça elverişli bir peynirdir. Çanakkale ve Edirne illerinde üretilir ve sıklıkla tercih edilir. Kendine özgü kremamsı, ekşi ve tuzlu türleri bulunur.

Çeçil Peyniri; Tel tel halinde olan beyaz renkli bir peynirdir. Genel olarak Erzurum ve Kars yörelerinde üretilir. Yağı alınmış süt ile yapılır. Az yağlı, yumuşak ve biraz tuzludur. En bilinen özelliği küflendikten sonra dahi tüketilebilmesidir. Sindirim sistemi hastalıklarına, kronik bronşite iyi gelir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

Küflü Peynir; Ülkemizde Erzurum, Ardahan, Kars, Sivas illerinde üretilir.
Yapılış koşulları oldukça önemlidir. Üretim esnasında hijyen sağlanmaz ise fayda yerine zarar verebilir. Yapısında mineral ve vitaminler bulunur, özellikle bol miktarda kalsiyum barındırır. Bu da kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur. Doğal bir antibiyotiktir. Sıklıkla kahvaltılarda tercih edilen küflü peynir salatalarda, makarnalarda, gurme şarap tabaklarında da tercih edilir.

Kars Kaşar Peyniri; Eski kaşar olarak da bilinir. Biraz tuzlu bir peynirdir. Kars ve Ardahan yörelerinde çok türlü çiçeklerin yetiştiği meralarda otlayan ineklerin sütünden elde edilir. Uzun süre saklanabilmesi için biraz rutubetli, sıcaklığı 5-10 derece olan bir yerlerde saklanmalıdır. Ne çok sert ne de yumuşaktır, çatlaksız bir kalıp halindedir, sarımsı ve parlak renktedir.

Keçi Peyniri; Taze olan 100 gram keçi peynirinde yaklaşık 21 gram yağ bulunur. Orta derece yağlıdır denilebilir. Kalsiyum, fosfor, potasyum ve sodyum açısından oldukça zengindir. Özellikle çocuklar tarafında sık tüketilmelidir. Kahvaltıların yanı sıra börek, poğaça gibi hamur işlerinde, krep ve omlet yapımında mevsim yeşillikleri ile salatalarda da kullanılır.

Dil Peynir; Kars ve Erzurum yöresine aittir. Tam yağlı koyun sütünden elde edilir ve yüksek oranda lif barındırır. Yapısında oldukça az tuz bulundurur. Hafif kremsi kıvamda, kolay eriyen niteliktedir. Satın alındıktan kısa süre içinde tüketilmesi tavsiye edilir. Kahvaltılarda, tost yapımında, ev yapımı pizzalarda, pastırmalarda, tiramisu yapımında kullanılır. Kalp sağlığını olumsuz etkilemez, özellikle diyet yaparken tercih edilir, kalsiyum bakımından zengin olduğu için diş gelişiminde etkilidir.

Mihaliç Peyniri; Yağı alınmamış koyun veya inek sütünden elde edilir. Dışı ince ve beyaz bir kabuğa sahiptir. Salamura olduğu için tuzludur, hafif renkli ve iri gözeneklidir. Bursa, İzmir ve Balıkesir'de sıklıkla üretilir. Kahvaltıların yanı sıra, ev yapımı eriştelerde, makarnalarda kullanılır. Vücudun fosfor ihtiyacını büyük oranda tamamlar.

Bunların dışında Türkiye'de tüketilen peynir türleri

  • Hellim peyniri
  • Civil peynir
  • Lor peynir
  • Van otlu peyniri
  • Külek peyniri
  • Erzincan tulum peyniri
  • Kolot peyniri
  • Küp peynir

Dünya'da tüketilen peynir türleri

  • Adelost
  • Aberdeen crowdie
  • Appenzeller
  • Asiago
  • Beja
  • Brie
  • Burrata
  • Camembert
  • Edam
  • Feta
  • Gouda
  • Mozzarella
  • Parma
  • Ricotto
26.01.2024 09:55:48
Peynir Türleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Peynir Türleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Peynir Türleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Pizza Peyniri

Pizza Peyniri, İtalya'ya ait en ünlü peynir çeşididir. En fazla kullanım alanı pizza yapılarak tüketilme şekli olduğundan pizza peyniri olarak bilinir. ...
Devamını Oku

Peynir Mayası

Peynir Mayası; canlı bakteriyel organizmadan oluşan peynir mayası sütün kimyasal yapısının değiştirerek sütün pıhtılaşması ile peynire dönüştürmektedir. Peyn...
Devamını Oku

Kaşar Peyniri

Kaşar Peyniri: Kahvaltı ve bazı yemekler için vazgeçilmezlerinden biri olan kaşar peyniri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Genel olarak p...
Devamını Oku

Ekşimiş Sütten Peynir Nasıl Yapılır

Ekşimiş sütten peynir nasıl yapılır, normal sütten yapılan peynir tariflerinden pek de farklı değildir. Bilindiği üzere peynir peynir mayası kullanılara...
Devamını Oku

İsli Peynir

İsli peynir, Genel olarak Çerkez ailelerine özgü olan isli peynir Adapazarı ve çevresinde daha fazla bilinir. İsli peynir nefis lezzeti ve yoğun tadı ile sof...
Devamını Oku

Edam Peyniri

Edam peyniri: Peynir tabi ki büyük küçük fark etmeden hepimizin hayatında önemli bir besindir. Hem içerisindeki protein miktarı ile hem de kalsiyum ile kemik...
Devamını Oku

Süzme Peynir

Süzme Peynir, Günümüzde birçok peynir çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri de süzme peynirdir. Çoğu kişi ben normal peynir yiyemem, peynir dediğin ekmeğ...
Devamını Oku

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır

Evde Beyaz Peynir Nasıl Yapılır; Beyaz peynir; inek ve koyun sütünden mayalanarak yapılan kahvaltıların baş tacı olan bir besindir. Tam, orta ve az yağlı gib...
Devamını Oku

Peynir Tatlısı

Peynir Tatlısı, diğer bir adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen peynir tatlısı oldukça sevilen yaz tatlıları arasında yer alır. Peynir tatlısını yaparken p...
Devamını Oku

Çeçil Peynir Nasıl Yapılır

Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum...
Devamını Oku

Erzincan Tulum Peyniri

Erzincan Tulum Peyniri: Erzincan kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Erzincan tulum peynirinin ünü ülkemizin bütün bölgelerine hatta baz...
Devamını Oku

Civil Peyniri

Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, ...
Devamını Oku

Van Otlu Peynir

Van Otlu Peynir, Van iline ait bitkiler ile zenginleştirilmiş bir peynir türüdür. Bu yörede yoğun olarak yetişen "Sirmo otu" olarak tabir edilen bitki türünü...
Devamını Oku

Peynir Altı Suyu Tozu

Peynir Altı Suyu Tozu, peynir altı suyu tozu, mayalı peynir yapımı sırasında kazein ve yağın ayrıştırılma işleminden sonra peynirin yapım tekniğine bağl...
Devamını Oku

Eski Kaşar Peyniri

Eski kaşar peyniri; kaşar İbranice bir kelimedir. Kaşar peynirleri arasında en yakın geçmişe sahip olandır. Musevi bir peynircinin tesadüf eseri bu peyniri k...
Devamını Oku

Kolot Peyniri

Kolot peyniri; denildiğinde muhlama peyniri dediğinizi duyar gibi oluyorum. Kolot peyniri tek başına yenilerek tüketilen bir peynir değildir. Yani Karad...
Devamını Oku

Van Peyniri

Van Peyniri; Halk arasında otlu peynir olarak da bilinir. İnek ve keçi sütünden elde edilebilir. Genel olarak ilkbahar aylarında dağlardan toplanan 20-25 çeş...
Devamını Oku

Peynir Salamurası

Peynir Salamurası; Satın aldığımız veya evimizde kendi yaptığımız peynirin uzun ömürlü olması için salamura hazırlanmalı ve hazırlanan karışımın içerisine pe...
Devamını Oku

Tuzsuz Lor Peyniri

Tuzsuz lor peyniri; özellikle bebekler ve daha az tuz tüketerek sağlıklı yaşamayı tercih edenler için lezzetli bir peynir türüdür. Lor peyniri de tıpkı diğer...
Devamını Oku

Tatlı Lor Peyniri

Tatlı lor peyniri, peynir başta çocukların mutlaka yemesi gereken, kahvaltıların olmazsa olmazı bir temel besindir. Çok sayıda çeşidi olan peynirin en lezzet...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kolot Peyniri
Van Peyniri
Peynir Salamurası
Tuzsuz Lor Peyniri
Tatlı Lor Peyniri
Son Forum Konuları
3 Çeşit Peynir Yapmayı Düşünüyorum
Peynir Basmak İcin Deriyi Nerden Tedarik Edebılırz
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024