Peynir Nedir, her sabah kahvaltılarımızı birbirinden farklı çeşitleriyle süsleyen peynir, sütün maya sonucu pıhtılaşmasıyla elde edilen çökeleğin olgunlaşmış haline denilir. Peynirin enerji miktarı oldukça fazla olup, bunun yanında B2 vitamini, protein ve kalsiyum bakımından da zengin olduğunu belirtmek gerekir. Peynir sindirimi kolay olan bir besin olup, yağ oranı da çeşitlerine göre farklılık göstermektedir.
Peynir üretiminde her yörenin özelliğine göre çeşitlenmektedir. Bunun yanı sıra sert, yarı sert ve yumuşak olabildikleri, içindeki yağın azlık ve çokluk miktarına göre değişme gösterdiğini, pişmiş ya da çiğ sütten yapıldığına göre değişiklik göstermektedir.
Peynir nedir, deyince akla ilk olarak beyaz peynir gelmektedir. Ancak dediğim gibi lezzetine, malzemesine ve yapılış tarzına göre beyaz peynir, kaşar peyniri, tulum peyniri, kaşkaval peyniri, eritme peynir, tel peynir, lor peyniri gibi pek çok çeşidi bulunmaktadır.
Peynir Nedir, Faydaları Nelerdir?
- Peynir yapısındaki kalsiyum miktarı bakımından kemik erimesini önlemektedir. Peynirde sütten elde edildiğinden ötürü, sütte kalsiyum bakımından çok zengindir. 12 kilo sütten yaklaşık 1-2 kilo peynir elde edilmektedir.
- Mikropları ve enfeksiyonları öldürücü etkisi bulunmaktadır.
- Süt ve süt ürünlerinin ishale sebebiyet verdiği bilinirken aksine peynir ishali önlemektedir.
- Peynir sindirim sisteminin düzene girmesinde etkilidir.
Bunun aynı sıra mide rahatsızlıklarına iyi gelmekte ve ülseri önlemektedir.
- Peynirin bir diğer faydası da beyne gönderdiği enerjidir. Peynir sayesinde gün boyu zinde kalmamız sağlanmaktadır.
- Diş doktorları hastalarına yemeklerden sonra az miktarda peynir yemelerini önermiştir. Çünkü peynir dişlerin çürümesini engeller ve daha sağlıklı dişlerin oluşumunu sağlar.
- Yüksek tansiyonun düşürülmesinde oldukça etkilidir.
- Yağsız kullanılan peynirler kolesterole de iyi gelmektedir.
- Kronikleşmiş bronşitin önlenmesinde etkilidir.